Donald Trump și noii săi prieteni miliardari din tehnologie

09 Aug 2024
Donald Trump și noii săi prieteni miliardari din tehnologie

Primul care a făcut pasul a fost  Peter Thiel, în 2016. În timp ce întreaga elită intelectuală, politică, culturală și tehnologică americană s-a unit împotriva miliardarului imobiliar din New York și a rebeliunii sale din provinciile uitate, acest tânăr și strălucit șef al unui Silicon Valley „tigrul”, cofondatorul PayPal și alte aventuri tehnologice, a anunțat brusc că îl va sprijini  pe Donald Trump  în cursa prezidențială împotriva lui Hillary Clinton. Un adevărat traznet din senin pe cerul politic unanim al tehnologiei, l-am văzut chiar pe tânărul antreprenor, intens, cu ochi strălucitori, sosind la Convenția Națională Republicană din Cleveland, Ohio, pentru a explica că era timpul să alegem un constructor pentru „a reconstrui America”, scrie Le Figaro

„Din Silicon Valley, unde s-au făcut atât de multe progrese și s-au făcut descoperiri, este greu de înțeles când America și-a pierdut drumul”, a spus Thiel, remarcând că la 100 de kilometri de acest plămân al unei bogății incredibile, „dacă traversezi Podul Oakland, nu vei vedea aceeași prosperitate” . „Salariile sunt fixe, sănătatea și educația devin din ce în ce mai scumpe. Economia noastră este distrusă, guvernul nostru este spart... nu mai este visul pe care l-am avut” , a adăugat miliardarul, afirmând că în 1968, „toată America era high-tech” și că Neil Armstrong s-a născut în Ohio, inima adâncă a vestul central acum dezindustrializat.

În mod remarcabil, prin cuvintele sale părea să pună „Valea” înaintea responsabilităților sale sociale, părând implicit să împărtășească ideea intelectualului californian Joel Kotkin, potrivit căreia, politica de „  diversitate și incluziune  ” îmbrățișată de tehnologie. a fost doar o frunză de smochin care o eliberează de examinarea inegalităților economice. Criticând, la fel ca Trump, „războaiele stupide” în care țara s-a înfundat, precum și „războaiele culturale artificiale care ne distrag atenția de la problema centrală a declinului economic” , Peter Thiel a mai afirmat că este „mândru că este gay și republican” , dar „mai ales fiind american” și le-a cerut compatrioților săi să nu se mai concentreze pe „toaletele de gen”. "Cui îi pasă?"  ” a spus el în aplauze puternice din partea publicului. 

Thiel a plecat de partea „răului”

La acea vreme, această plecare din "doxa woke" a stârnit un cutremur de reacții revoltate în toată țara. Revoltate, rețelele de socializare ale stângii militante au cerut ca PayPal să fie pedepsit prin renunțarea la acest mijloc de plată. Thiel a plecat de partea „răului”. Trebuia pedepsit.

Dar opt ani mai târziu, când Donald Trump a făcut o revenire politică spectaculoasă care l-ar putea propulsa înapoi la Casa Albă, s-a deschis un gol în sprijinul masiv până acum pe care marii șefi din tehnologie l-au acordat Partidului Democrat. Nu este încă o hemoragie, dar o cohortă tot mai mare de figuri cheie din Silicon Valley au decis să se alinieze în spatele candidatului republican. Printre aceștia, șeful Tesla, Elon Musk, un fel de Trump al tehnologiei care încalcă și toate codurile, a anunțat că va da 45 de milioane de dolari unui Super PAC pro-Trump, „America PAC”. Contul său X transmite zilnic teme „Make America great again”, cum ar fi critica lui bruscă la adresa participării bărbaților transgender la competițiile feminine.

America PAC a primit sprijin și de la mulți dintre asociații lui Musk, cum ar fi investitorul Joe Lonsdale și partenerii fondului de investiții Sequoia Capital Shaun Maguire și Doug Leone. Investitorii Marc Andreessen și Ben Horowitz de la firma de capital de risc Andreessen Horowitz, precum și David Sacks, șeful companiei de capital de risc Craft Ventures, sunt și ei în avangarda „dezertorilor”. În iunie, o strângere de fonduri pentru campania republicană a fost găzduită de Sacks la casa sa din San Francisco, cu Trump și Vance ca oaspeți de onoare. Potrivit Wall Street Journal, aproximativ 80 de șefi din tehnologie s-au adunat strângând 12 milioane de dolari într-o singură seară.

Sprijinul fără rezerve pe care Trump îl promite pentru sectorul criptomonedei și al inteligenței artificiale explică în mare măsură această raliare. Marc Andreessen a numit-o „o schimbare de 180 de grade” față de „atacul brutal” al administrației Biden, care a încercat să reglementeze sectorul. La întâlnirea din iunie, JD Vance, care se afla pe un teren familiar, după ce și-a făcut loc în lumea capitalului de risc din Silicon Valley, datorită sprijinului lui Peter Thiel (pentru care a lucrat înainte de a-ți crea propria companie), a confirmat că un nou republican președinția ar ușura reglementările privind criptomonedele și ar oferi sprijin deplin pentru dezvoltarea inovației în IA. 

Inversarea perspectivei

Platforma Partidului Republican confirmă aceste direcții, declarând că „Republicanii vor deschide calea către măreția economică conducând lumea în industriile emergente” . Mulți comentatori sunt îngrijorați de acest cec în alb acordat unui sector ale cărui evoluții rapide ridică întrebări serioase despre siguranță și viitorul relațiilor noastre cu mașinile. Ei l-au citit ca pe un joc cinic de tehnologie, gata să „plătească pentru a juca” .  

Dar dacă acest element corporativist cântărește foarte mult, la fel ca și reducerile de taxe promise de Trump, migrația politică a unei părți a tehnologiei către turbulentul Donald reflectă o inversare mult mai profundă a perspectivei, spune cronicarul conservator Ross Douthat în New York Times . Pentru el, o „tehnologie de dreapta  ” se cristalizează în Silicon Valley, unde consecințele politicilor extreme ale stângii californiane îi împing pe antreprenori să-și reevalueze alegerile.

În vizorul lor: Politicile democratice de migrație care au menținut probleme nesustenabile de imigrație ilegală și de securitate în orașe. Vorbind la Convenția Națională Republicană la opt ani după Peter Thiel, David Sacks a lansat un rechizitoriu devastator împotriva echipei Biden. „În San Francisco, democrații au transformat marele nostru oraș într-o mlaștină plină de crime, tabere de fără adăpost și droguri... Sub conducerea țarinei de frontieră Kamala Harris, au permis milioanelor de ilegali să invadeze țara noastră” , a denunțat el.

Partidul Democrat îi „elimină pe moderati” , a explicat David Marcus, un alt antreprenor din Silicon Valley, care a ajutat la strângerea de 100 de milioane de dolari pentru democrați după 2017, dar acum se aliniaza în spatele lui Trump, a explicat pe contul său X. Pretinzând că este condus de „ dezamagire absolută” , el denunță ruptura totală, în stânga, cu „sistemul meritocratic de valori” care a făcut ca tehnologia să aibă un succes atât de mare – criticând efectul unei politici de „diversitate, echitate și incluziune extremă” și o dorinta de a „descalifica orice succes” .

Spirit optimist și cuceritor

Când vine vorba de imigrație, „șefii din tehnologie sunt îngrijorați pentru că își doresc un proces legal care să le permită să aducă talent din străinătate. „Imigrația ilegală provoacă o criză în întregul sistem” , spune Monica Crowley, care a fost secretar adjunct pentru afaceri publice la Trezorerie în timpul primului mandat al lui Trump. 

Ea menționează, de asemenea, politicile ultrastricte de mediu din San Francisco, care penalizează afacerile și familiile, declanșând un exod în masă către alte state mai conservatoare precum Texas sau Florida. La fel ca David Marcus, Monica Crowley menționează „  întorsătura extremă a Partidului Democrat care a devenit aproape marxisr” . „Mulți directori din Silicon Valley au îmbrățișat wokismul, dar liderii de la vârf văd cât de distructiv este acesta” , notează ea.

Mințile șefilor tech, prin definiție optimiști și cuceritori, ar fi respins de abordarea profund depreciativă a proiectului american care a apărut în stânga, unde întreaga aventură americană este descrisă acum ca un proiect malefic și rasist. Personalitatea lui Trump, care respinge această postură de vinovăție și pledează pentru o „întoarcere la bunul simț” , le pare mai pozitivă, în ciuda proastelor sale maniere. 

Semnalul transmis în acest sens de Mark Zuckerberg, chemându-l pe candidat să-și exprime „admirația” pentru reacția sa de „dur” după atacul căruia a fost victima, „asta spune ceva” , spune Monica Crowley. Zuckerberg, a cărei companie Meta a cerut ca Trump să fie demis de Facebook și Instagram în 2021, a anunțat că nu va sprijini pe nimeni în alegeri. „Este imens” , a spus ea.  

Un apel către Silicon Valley

Tigrii tehnologici văd că „civilizația occidentală a căzut într-un abis al descurajării și că, pentru a scăpa din ea, trebuie să respingem progresismul woke, care se proiectează ca un fel de Biserică post-creștină a disperării moderne târzii” , crede Ross Douthat. Editorialistul conservator este convins că nominalizarea lui JD Vance, un fost capitalist de risc din California, pe biletul prezidențial reprezintă un apel la Silicon Valle pentru a oferi noi elite Partidului Republican, care a devenit „o  mișcare antiwoke".

Pentru Douthat, latura post-creștină a lui Trump, care nu reprezintă cu adevărat imaginea de conservatorism social a electoratului său evanghelic, îi face legătura cu tehnologia, foarte liberală în morală. „Republicanii oferă un fel de înțelegere faustiană oamenilor ambițioși anti-woke : fac pace cu evanghelicii și, în schimb, câștigă influență într-o coaliție lipsită de competente."

Împingându-și ipoteza, Douthat chiar emite ipoteza că există o convergență „filosofică” între conservatori și mai marii tehnologiei „cu privire la natura Universului” , un fel de „credință împărtășită într-o ordine cosmică”. Această convergență între impulsurile religioase și ambițiile tehnologice nu este nouă în America, insistă el, evocând reaganismul din anii 1970 și 1980, „  care a fost, în felul său, și o alianță a antreprenorilor din California și a creștinilor evanghelici.

Nu suntem încă acolo. După cum notează Monica Crowley, „o mare parte din sectorul tehnologiei își continuă lupta împotriva lui Trump” . „De fapt, asistăm la începutul unui război civil în Silicon Valley” , crede ea. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră