Donald Trump câștigă și statul Arizona și este astfel învingator în toate statele "cheie"

10 Noi 2024
Donald Trump câștigă și statul Arizona și este astfel învingator în toate statele "cheie"

Acest anunt așteptat întărește și mai mult victoria candidatului republican. Acum a câștigat cele șapte state cheie: Georgia, Carolina de Nord, Pennsylvania, Wisconsin, Michigan, Nevada și, prin urmare, Arizona, scrie Le Figaro

Amploarea victoriei lui Donald Trump a fost confirmată sâmbătă odată cu victoria în Arizona, care îi permite miliardarului republican să îsi atribuie toate statele cheie într-un moment în care se pregătește tranziția, promisă „pașnică” de Joe Biden. Președintele în funcție își va primi miercuri în Biroul Oval cel mai mare dușman politic, care începe să vorbească despre componența viitorului său guvern, pentru a se pregăti pentru revenirea sa istorică la putere.

După patru zile de numărătoare, canalele CNN și NBC l-au declarat câștigător pe Donald Trump în Arizona, un stat din sud-vest care este tradițional republican, dar care s-a retras în 2020 în favoarea lui Joe Biden. El a câștigat deja celelalte șase state cheie: Georgia, Carolina de Nord, Pennsylvania, Wisconsin, Michigan și Nevada. Dacă nu schimbă rezultatul alegerilor, cei 11 alegători câștigați în ultimul „swing state” pus în joc oferă o nouă dovadă a victoriei incontestabile a lui Donald Trump împotriva lui Kamala Harris.

Donald Trump este acum asigurat că va câștiga votul popular împotriva democratei Harris. El va fi apoi primul președinte republican în ultimii 20 de ani care va realiza această ispravă, dovedind ca sondajele r care au prezis contrariul au greșit. Și se va putea baza pe Senat, pe care republicanii l-au luat înapoi de la democrați și, eventual, pe Camera Reprezentanților, unde partidul său este pe cale să păstreze majoritatea.

Umilire

Predarea cheilor Casei Albe va fi o umilire imensă pentru președintele în funcție Joe Biden, acuzat de tabăra sa că a facilitat, din mândrie, această întoarcere răsunătoare. După săptămâni de campanie fără progrese, acesta din urmă s-a retras din cursă în iulie, împovărat de vârsta lui, 81 de ani. Liderul democrat Nancy Pelosi a declarat sâmbătă pentru New York Times că „dacă președintele ar fi părăsit (cursa) mai devreme, ar fi putut exista și alți candidați”, adăugând că sprijinul imediat al lui Joe Biden pentru Kamala Harris a împiedicat organizarea unor alegeri primare.

Fostul președinte al Camerei Reprezentanților Americii a lăudat însă „nebunia” generată de Kamala Harris în timpul campaniei sale. Vicepreședintele, care și-a descris adversarul drept „fascist ”, nu a reușit să-i convingă pe americani că le-a înțeles preocupările economice și de securitate. Bătută umilitor după o campanie acerbă, ea a asigurat că plănuia să-l „ajute” pe Donald Trump în această perioadă.

Joe Biden s-a angajat, de asemenea, să asigure un transfer calm al puterii catre cel mai mare dușman politic al său, sperând astfel să „scădeze temperatura” într-o țară aflată în criză. O situație foarte diferită față de 2020, când Donald Trump a refuzat să-și recunoască înfrângerea și a boicotat ceremonia de inaugurare a lui Joe Biden. Și asta după ce susținătorii săi au luat cu asalt Capitoliul, templul democrației americane, pentru a împiedica certificarea victoriei democratului, pe 6 ianuarie 2021. Patru ani mai târziu, Trump, care a fost ținta a două tentative de asasinat și a fost inculpat și condamnat în cauze penale și civile, va face o întoarcere incredibilă la Casa Albă.

Nici Pompeo, nici Haley

Primul său mandat a fost marcat de o succesiune de miniștri și consilieri care au căzut succesiv în dizgrație. Întrebarea acum este cum va arăta guvernul Trump 2. El a făcut prima sa numire majoră joi: Susie Wiles, arhitectul campaniei sale, va fi șef de cabinet, o poziție ultra-strategică care nu a fost ocupată niciodată de o femeie.

Restul ar trebui anunțat în săptămânile următoare.  Robert F. Kennedy Jr., nepotul președintelui asasinat și fost candidat independent aliniat cu Donald Trump, ar putea primi responsabilități în domeniul sănătății publice. O altă figură cheie este de așteptat să fie miliardarul Elon Musk, care a militat foarte activ pentru Donald Trump. Președintele ales ar putea numi cel mai bogat om din lume responsabil de reorganizarea fundamentală a administrației federale.

Republicanul, pe de altă parte, a indicat sâmbătă pe rețeaua sa Truth Social că nu îi va numi pe fostul secretar de stat Mike Pompeo, care va conduce Pentagonul, nici pe ambasadorul Statelor Unite la ONU sub mandatul său Nikki Haley, care a devenit rivala sa în timpul primarelor republicane, pentru a face parte din guvernul său. Donald Trump le-a promis americanilor să le îmbunătățească viața prin reduceri de taxe și taxe vamale. Republicanul a mai spus că va efectua expulzări „masive” ale imigranților ilegali.

Alte stiri din Externe

Ultima oră