Donald Trump amenință UE cu taxe vamale de 50%, bursele europene se prăbușesc

23 Mai 2025
Donald Trump amenință UE cu taxe vamale de 50%, bursele europene se prăbușesc

Președintele american Donald Trump a anunțat vineri că a recomandat impunerea unor tarife vamale de 50% pentru bunurile provenite din Uniunea Europeană, începând cu 1 iunie, ceea ce a provocat o cădere a burselor europene, screi France24

„Este foarte greu să negociezi cu UE, care a fost creată, în primul rând, pentru a profita de Statele Unite din punct de vedere comercial. (...) Discuțiile noastre nu duc nicăieri. În aceste condiții, recomand impunerea unui tarif vamal de 50% asupra UE, începând cu 1 iunie. Nu există taxe vamale pentru produsele fabricate în Statele Unite”, a scris el pe platforma sa Truth Social.

Uniunea Europeană, care a fost creată în principal pentru a profita de Statele Unite în ceea ce privește comerțul, a fost extrem de dificil de abordat. Barierele lor comerciale puternice, taxele pe valoare adăugată, penalitățile corporative absurde, barierele comerciale non-monetare, manipulările monetare, procesele nedrepte și nejustificate împotriva companiilor americane și altele au condus la un deficit comercial cu SUA de peste 250 de miliarde de dolari pe an, o cifră total inacceptabilă. Discuțiile noastre cu ei nu duc nicăieri! Prin urmare, recomand impunerea unei taxe vamale directe de 50% asupra Uniunii Europene, începând cu 1 iunie 2025. Nu se aplică nicio taxă vamală dacă produsul este construit sau fabricat în Statele Unite. Vă mulțumesc pentru atenție!

a scris Trump pe TruthSocial

După anunț, bursele europene au înregistrat pierderi semnificative. Indicele CAC 40 din Paris a scăzut cu peste 3%, afectat de marile companii din sectorul de lux și industria auto. La ora 14:00, bursa din Frankfurt pierdea 2,03%, iar cea din Milano 2,77%.

Deficitul comercial american

Președintele american a denunțat, în același mesaj, „barierele comerciale, TVA-ul, sancțiunile ridicole împotriva companiilor, barierele non-tarifare, manipulările monetare, urmărirea în justiție nedreaptă a companiilor americane, care au dus la un deficit comercial de peste 250 de miliarde de dolari anual, ceea ce este total inacceptabil”.

Donald Trump a criticat în repetate rânduri deficitul comercial al SUA în relațiile bilaterale cu Europa, pe care îl estimează între 300 și 350 de miliarde de dolari.

Conform datelor furnizate de Biroul Reprezentantului Comercial al SUA (USTR), deficitul comercial al SUA față de UE s-a ridicat la 235 de miliarde de dolari în 2024. Comisia Europeană contestă aceste cifre și indică un deficit de doar 150 de miliarde de euro (aproximativ 160 de miliarde de dolari) pentru bunuri și doar 50 de miliarde de euro dacă se ia în calcul excedentul SUA la servicii.

Tarifele vamale aplicate în prezent produselor europene sunt în medie de 12,5%, față de nivelul anterior de 2,5% înainte de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. Acestea au fost majorate cu încă 10% începând din aprilie, în urma introducerii așa-numitelor „tarife de reciprocitate”.

Casa Albă intenționa inițial să impună tarife de 20% pentru produsele europene, dar a anunțat ulterior o pauză de 90 de zile pentru orice taxare suplimentară peste 10%, pentru a lăsa timp negocierilor. Această pauză ar urma să se încheie teoretic la începutul lunii iulie.

Comisarul european pentru Comerț, Maros Sefcovic, a avut mai multe întâlniri în ultimele săptămâni cu omologii săi americani – secretarul Trezoreriei Scott Bessent, secretarul Comerțului Howard Lutnick și reprezentantul comercial Jamieson Greer – fără progrese notabile până în prezent.

Apple, următoarea țintă

Gigantul american Apple a fost și el amenințat vineri cu impunerea unui tarif vamal de „cel puțin 25%”, dacă nu va produce iPhone-urile în Statele Unite.

„I-am spus lui Tim Cook de mult timp că mă aștept ca iPhone-urile vândute în SUA să fie fabricate aici, și nu în India sau în altă parte. Dacă nu este cazul, Apple va trebui să plătească tarife vamale de cel puțin 25%”, a scris Trump pe Truth Social.

În timpul vizitei sale în Qatar, săptămâna trecută, președintele american i-ar fi spus lui Tim Cook: „V-am tratat foarte bine. Am acceptat toate fabricile pe care le-ați construit în China de-a lungul anilor”.

„Nu ne interesează dacă construiți fabrici în India. India se poate descurca singură. Noi vrem să construiți aici (în SUA)”, a adăugat el, în timpul celei de-a doua opriri a turneului său în Golf.

În raportul financiar din luna mai, Tim Cook anunțase că se așteaptă ca „majoritatea iPhone-urilor vândute în SUA” în acest trimestru să provină din India. Această strategie a fost menită să evite taxele vamale de 145% aplicate de SUA produselor din China, tradițional centrul de producție al smartphone-urilor Apple. De atunci, cele două țări au convenit asupra unei trupe de 90 de zile privind noile taxe vamale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră