Donald Trump acuză stânga britanică de „interferență” în campanie

24 Oct 2024
Donald Trump acuză stânga britanică de „interferență” în campanie

Candidatul republican acuză Partidul Laburist britanic că a trimis o sută de membri să susțină candidatura lui Kamala Harris, scrie Le Figaro

În timpul episoadelor electorale anterioare,  Rusia fusese remarcată  pentru interferență în beneficiul lui Donald Trump. Astăzi, el este cel care acuză stânga britanică de imixtiune în campanie. Laburistii neagă, dar episodul este delicat pentru premierul Keir Starmer, nerăbdător să nu se încurce cu cel care s-ar putea întoarce la Casa Albă.

Fostul preşedinte american acuză Partidul Laburist britanic că a trimis aproximativ o sută de membri ai săi să facă campanie în beneficiul candidatului democrat Kamala Harris. Într-o declarație, echipa de campanie a lui Trump a anunțat că a depus un apel la Comisia Electorală Federală a SUA (FEC) pentru contribuții străine ilegale la campanie și interferență în alegeri. Tabăra lui Trump citează informații de presă conform cărora strategii laburişti au călătorit în Statele Unite în ultimele luni pentru a consilia campania Harris. Aceștia i-ar include pe Morgan McSweeney, șeful de personal al Keir Starmer, Deborah Mattinson, șef de strategie și Matthew Doyle, director de comunicații Downing Street.

Când oficialii guvernamentali britanici au încercat să meargă din uşă în uşă în America, s-a terminat prost pentru ei

Avocații lui Donald Trump 

Echipa juridică a lui Donald Trump se bazează și pe activitatea pe rețelele de socializare a oficialilor unui Partid Laburist descris drept extrema stângă. Aceasta include o postare foarte neglijentă – și acum ștearsă – de la un oficial laburist pe LinkedIn. Responsabilă cu operațiunile pentru Partidul Laburist, Sofia Patel a susținut că are aproape 100  de angajați (sau foști angajați) pregătiți să facă campanie pentru Kamala Harris în mai multe „state cheie. Ea a adăugat că au mai rămas zece locuri pentru voluntari, oferindu-se să organizeze cazarea .

Avocații lui Trump se refereau în mod clar la Revoluția Americană, amintind că „atunci când reprezentanții guvernului britanic au căutat să meargă din uşă în uşă în America, s-a terminat prost pentru ei . Adăugând că săptămâna aceasta marchează „243 de ani de la capitularea forțelor britanice în bătălia de la Yorktown”, și că „ se pare că Partidul Laburist și  campania Harris au uitat mesajul... Mai rau pentru Keir Starmer este indignarea fermă a celui care ar putea fi șeful diplomației unui Trump victorios, Richard Grenell, care denunță implicarea partidului de guvernământ al unui aliat .

Dezamăgirile lui „BoJo”

Din avionul care l-a dus în Samoa pentru un summit al Commonwealth-ului, Keir Starmer a negat orice interferență, asigurându-se că membrii partidului care au călătorit în Statele Unite au făcut acest lucru pe bază de voluntariat. Și că implicarea voluntarilor laburistei, cu titlu personal, în campaniile americane este o tradiție. Ei fac pentru aceste alegeri ceea ce au făcut la alegerile anterioare. Este foarte simplu”, a explicat premierul britanic. Aceștia sunt persoane private și sunt acolo pe cheltuiala lor", a adăugat ministrul britanic al Apărării, John Healey. Un argument pe care avocații lui Trump îl infirmă, arătând spre organizarea plecărilor pusă la cale de Sofia Patel, și această promisiune de a se ocupa de cazare. Pentru ei, acestea sunt deci contribuții din partea actorilor străini, încălcând legile americane privind finanțarea campaniilor electorale.

John Healy asigură că toate acestea nu au nimic de-a face cu hotărârea guvernului laburist de a lucra cu persoana pe care poporul american o va alege președinte luna viitoare" . Și Keir Starmer crede că această poveste nu îi va dăuna relației bune cu Donald Trump, dacă acesta s-ar întoarce la Casa Albă. În ultimul timp, laburiștii au acționat cu precauție pentru a îmbunătăți legăturile cu candidatul republican. Starmer subliniază că prima întâlnire dintre cei doi bărbați, la o cină pe marginea Adunării Generale a ONU de la New York, luna trecută, a stabilit o relație bună .

Dacă relațiile dintre cei doi bărbați, în eventualitatea alegerii republicanului, s-ar răci, Keir Starmer s-ar putea consola cu dezamăgirile fostului său rival conservator. În timp ce Boris Johnson și Donald Trump ar fi trebuit să aibă o anumită convergență ideologică și au făcut un aval de declarații amicale, președintele american nu i-a oferit lui „BoJo” celebrul acord de liber schimb promis după Brexit . Arătând că „relația specială” nu mai era atât de specială.

Alte stiri din Externe

Ultima oră