Distrugerea rețelei electrice ucrainene, noua strategie a Rusiei

21 Oct 2022
Distrugerea rețelei electrice ucrainene, noua strategie a Rusiei

După o serie de înfrângeri pe mai multe fronturi din Ucraina, Moscova a hotărât să facă o schimbare brutală de strategie în încercarea de a inversa această spirală: lovituri masive asupra centralelor electrice ucrainene pe măsură ce iarna se apropie, scrie Le Monde.

De la începutul lunii octombrie, forțele ruse au tras cu rachete de croazieră și au lansat sute de drone „kamikaze” fabricate în Iran în instalațiile energetice din întreaga țară, inclusiv în capitala Kiev.

„Este imposibil să supraviețuiești când nu există căldură, apă și lumină ”, a spus deputatul pro-Kremlin Andrei Gurulev în această săptămână. „Ne pare rău pentru toată lumea (…) , dar am fost împinși în asta. Nu avem alte opțiuni ”, a spus Olga Skabeyeva, prezentatoare vedetă la televiziunea rusă.

În Ucraina, impactul loviturilor rusești împotriva instalațiilor energetice a fost considerabil. Potrivit autorităților ucrainene, peste 4.000 de orașe, sate și așezări au suferit întreruperi de curent în această săptămână. Președinția Ucrainei, care a descris situația drept „critică” , a impus joi restricții asupra consumului de energie electrică în întreaga țară.

Îni Kiev primarul Vitali Klischko a îndemnat întreprinderile, magazinele, cafenelele și restaurantele să „economisească cât mai mult” energia electrică la lumini și reclame luminoase, scrie L'Express.

Chiar și micile economii în fiecare gospodărie vor ajuta la stabilizarea sistemului energetic al țării”, a adăugat el pe rețelele de socializare. 

Regiunile Ivano-Frankivsk, Lviv și Cernăuți (Vest) au implementat programe menite să limiteze consumul de energie. 

Deocamdată, ucrainenii par să fie pregătiți să accepte aceste restricții. 

"Nu ne va schimba atitudinea. Poate că îi vom urî mai mult", a declarat pentru AFP Olga, care a refuzat să-și dea numele de familie, referindu-se la ruși. Marți, stația termică a orașului său, Dnipro (centru), a fost lovită de o bombă. 

Armata Moscovei nu a reușit să cucerească Kievul la începutul ofensivei, apoi a fost împinsă înapoi pe lângă Harkiv, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, înainte de a fi forțată în ultimele săptămâni să se retragă și să abandoneze multe orașe cucerite din sud și nord-est. 

"Abordare asimetrică"

Situația de pe front este deosebit de nefavorabilă rușilor, așa că aceștia recurg la o abordare asimetrică” prin țintirea infrastructurii energetice, a declarat pentru AFP expertul ucrainean Mykola Bielieskov. 

Începutul acestor lovituri țintite masive a coincis și cu numirea, la 8 octombrie, a unui nou comandant al forțelor ruse în Ucraina, generalul Serghei Surovikin, un veteran al celor mai grave războaie ale Moscovei cu o reputație nemiloasă. Misiunea lui: să pună capăt seriei de înfrângeri suferite de trupele sale. 

Sourovikin este renumit pentru acest tip de operațiune în Siria, distrugând orașe”, analizează Mykhaïlo Samus, directorul rețelei de cercetare New Geopolitics. 

Încearcă să-i arate lui Putin că este gata să facă același lucru la Kiev, încercând să rupă moralul ucrainei, să epuizeze apărarea antiaeriană ucraineană, să distrugă infrastructura energetică înainte de iarnă și să creeze probleme sociale pentru ucraineni”, a spus el pentru AFP. 

Cu toate acestea, notează expertul ucrainean Mykola Bieliekov, este dificil de prezis dacă, în cele din urmă, această strategie va reuși. Depinde de intensitatea loviturilor și de contramăsurile (ucrainene)”, a spus el. 

Conștient de această nouă amenințare, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a îndemnat aliații occidentali ai Kievului să furnizeze mai multe sisteme de apărare antiaeriană, dintre care unele au fost deja livrate. 

De asemenea, analiștii notează că rachetele rusești capabile să lovească cu precizie centralele electrice pe distanțe lungi încep să se epuizeze, ceea ce ar putea prevesti atacuri mai puțin precise în viitor. 

Orice s-ar întâmpla, la Dnipro, Olga spune că este pregătită să facă față iernii: „ Prefer să stau în frig, fără apă sau curent, decât să fiu în Rusia”, spune ea. 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră