Directorul CIA : Următoarele 6 luni vor fi „critice” în războiul din Ucraina

04 Feb 2023
 Directorul CIA : Următoarele 6 luni vor fi „critice” în războiul din Ucraina

Directorul CIA, William Burns, a declarat joi că următoarele șase luni vor fi „critice” în războiul din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin pariind că scăderea interesului occidental și „oboseala politică” ar putea oferi armatei sale o nouă șansă de a obține câștiguri pe câmpul de luptă, scrie CBS .

„Putin, cred, pariază chiar acum că poate face timpul să lucreze pentru el”, a spus Burns. „Cheia va fi pe câmpul de luptă în următoarele șase luni”.  

„Învingând orgoliul lui Putin, arătând clar că nu numai că nu va putea avansa mai mult în Ucraina, dar, pe măsură ce trece în fiecare lună, el riscă din ce în ce mai mult să piardă teritoriul pe care l-a confiscat ilegal din Ucraina până acum”. a continuat el. „Deci, această perioadă următoare, cred, va fi absolut crucială”.

Diplomatul de carieră și fostul ambasador în Rusia a spus că informațiile occidentale au arătat că Moscova nu este interesată de discuțiile de pace, în ciuda rapoartelor ocazionale care susțin contrariul.   

„Nu evaluăm că Putin este serios în privința negocierilor, chiar dacă auziți uneori despre asta”, a spus Burns.    

Declarațiile sale au venit pe fondul avertismentelor continue din partea oficialilor ucraineni că Rusia se pregătește să lanseze o ofensivă semnificativă care vizează partea de est a țării, unde atacurile cu rachete  s-au intensificat deja în această săptămână. Războiul va intra în al doilea an în cursul acestei luni. 

Fost secretar de stat adjunct, Burns a fost, de asemenea, ambasador în Iordania și a lucrat în timpul administrației Obama pentru a începe discuții cu Iranul care au deschis calea pentru acordul nuclear din 2015. 

Joi, el a numit legăturile militare aparent adâncite dintre Rusia și Iran „deosebit de îngrijorătoare”. Se știe că Iranul a oferit drone și instruire relevantă forțelor lui Putin din Ucraina.   

Burns a spus că, în timp ce s-a aflat la Kiev timp de „30 de ore sau cam așa ceva” luna trecută, într-o  întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky și consilierii săi, cel puțin șase dintre acele ore au fost petrecute „în adăposturi anti-bombe”, deoarece forțele ruse au efectuat două lovituri separate asupra civililor folosind Shahed 136 de vehicule aeriene iraniene fără pilot.   

Alte stiri din Externe

Ultima oră