Directorul CIA s-a întâlnit cu Zelensky la Kiev

20 Ian 2023
Directorul CIA s-a întâlnit cu Zelensky la Kiev

Potrivit informațiilor de la „Washington Post” și agenției de presă Reuters, directorul CIA american, William Burns, a mers recent la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean, scrie BFMTV.

O întâlnire „secretă” dezvăluită de presa americană. Directorul CIA, William Burns, s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky pentru a-l informa pe șeful statului „cu privire la analiza guvernului SUA [a conflictului] pentru săptămânile și lunile următoare”, relatează Washington Post.

Agenția de presă Reuters a transmis și ea informația. „Directorul Burns a călătorit la Kiev, unde s-a întâlnit cu omologii săi din serviciile secrete ucrainene, precum și cu președintele Zelensky, cărora le-a reafirmat sprijinul nostru continuu pentru Ucraina și apărarea acesteia împotriva agresiunii ruse”, a spus el, a declarat un oficial american agenției.

Joi, Washingtonul a anunțat și o nouă tranșă de ajutor militar pentru Ucraina în valoare totală de 2,5 miliarde de dolari, inclusiv sute de vehicule blindate de diferite tipuri, dar fără tancuri grele Abrams .

Vizita șefului CIA, care ar fi avut loc săptămâna trecută potrivit Washington Post, are loc așadar într-un moment cheie al conflictului. Războiul din Ucraina, care a început în februarie 2022, va depăși în curând pragul celor douăsprezece luni.

Mai ales că odată cu victoria republicanilor în Camera Reprezentanților Statelor Unite, ajutorul american pentru Ucraina ar putea scădea în lunile următoare.

A vizitat deja Ucraina înainte de război

William „Bill” Burns a călătorit personal în Ucraina înainte de invazia rusă de la sfârșitul lunii februarie, pentru a-l alerta pe Zelensky despre riscul unui asasinat care planează asupra lui.

Într-un interviu acordat CBS în octombrie, el a vorbit despre situația din Ucraina și a spus că se teme de imprevizibilitatea unui Vladimir Putin încolțit

„Un Putin încolțit, cu spatele la zid poate fi periculos și nesăbuit și ne amintim de presupunerile greșite pe care le-a făcut înainte de război. Cred că acum își bazează abordarea pe presupuneri la fel de greșite, crezând că „poate face față ucrainenilor, Statelor Unite și Occidentului”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră