Directorul CIA: „Este greu de spus dacă Putin blufează cu privire la utilizarea armelor nucleare în Ucraina”

04 Oct 2022
Directorul CIA: „Este greu de spus dacă Putin blufează cu privire la utilizarea armelor nucleare în Ucraina”

Este greu de spus” dacă președintele rus Vladimir Putin „blufează” atunci când amenință cu folosirea armelor nucleare în războiul din Ucraina a recunoscut directorul CIA, Wlliam Burns într-un interviu pentru CBS.

Directorul CIA a spus că liderul rus poate fi „destul de periculos și nesăbuit” atunci când se simte încolțit. Însă Putin, în opinia lui Burns, își bazează abordarea de a merge mai departe pe „ipoteze greșite, în care crede că poate rezolva problema cu ucrainenii, cu Statele Unite și cu Occidentul”.

„Ei bine, trebuie să luăm foarte în serios acest tip de amenințare, având în vedere tot ce este în joc. Retorica pe care el și alți lideri ruși au folosit-o este nesăbuită și profund iresponsabilă – a acuzat Burns.

Astăzi nu vedem nicio dovadă concretă în comunitatea de informații a Statelor Unite că se apropie de utilizarea efectivă, că există o amenințare iminentă de a folosi arme nucleare tactice.” Deci, a continuat șeful CIA, „în acest moment este foarte greu de spus. Așa cum am spus, ceea ce trebuie să facem este să o luăm foarte în serios, să observăm semnele care indică o pregătire și acesta este rolul politicienilor". Eu nu mai sunt politician. 

"Dar trebuie să comunicăm într-un mod foarte direct consecințele grave care ar decurge din utilizarea armelor nucleare”, a conchis el.

În ceea ce privește cât de multă atenție acordă China războiului, Burns a spus că crede că Xi „se uită la ceea ce se întâmplă în Ucraina ca un șoim”. 

„Cred că a fost trezit într-o oarecare măsură de performanța slabă a armatei ruse”, a spus el. 

„Conducerea chineză se uită, de asemenea, la ce se întâmplă atunci când faci o invazie și oamenii pe care îi invadezi rezistă, de asemenea, cu mult curaj și tenacitate”.

„Președintele Xi insistă astăzi că, deși este ferm hotărât către unificare, cu alte cuvinte pentru obținerea controlului asupra Taiwanului, preferă să folosească alte mijloace pentru a realiza acest lucru fără a folosi forța”, a explicat Burns. „Dar el a instruit, de asemenea, armata sa să fie pregătită cel târziu în 2027 să efectueze o invazie cu succes a Taiwanului. Așadar, realitatea, cel puțin așa cum vedem noi, este că cu cât înaintam în acest deceniu, cu atât este mai mare riscul apariției unui potențial conflict”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră