Diplomația ucraineană îi cere lui Zelensky să rupă legăturile cu Teheranul: "Acțiunile Iranului sunt numai răutate și minciuni"

18 Oct 2022
Diplomația ucraineană îi cere lui Zelensky să rupă legăturile cu Teheranul: "Acțiunile Iranului sunt numai răutate și minciuni"

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba i-a propus marți președintelui său, Volodymyr Zelensky, să rupă legăturile diplomatice cu Iranul, acuzat că a furnizat Moscovei drone pentru bombardamentele sale, scrie Le Figaro.

Având în vedere distrugerea extinsă cauzată de dronele iraniene infrastructurii civile a Ucrainei, decesele și rănile cauzate poporului nostru... înaintez spre examinare președintelui o propunere pentru ruperea relațiilor diplomatice cu Iranul”, a spus Kuleba într-un videoclip postat pe Facebook.

Potrivit șefului diplomației ucrainene, Teheranul a furnizat Rusiei drone iraniene „ în timp ce ne spunea că este împotriva războiului și nu sprijină niciuna dintre părți ”.

"Răutate"

În ultimele zile, Kiev a denunțat în mod repetat folosirea de către Rusia a dronelor fabricate în Iran-- inclusiv a dronelor sinucigașe Shahed 136 -- pentru a lovi infrastructura energetică civilă din Ucraina.

Pentru a-și justifica propunerea către președintele Zelensky, Dmytro Kuleba a subliniat și „apariția unor rapoarte privind posibila continuare a livrărilor de arme de către Iran către Rusia”, după articole de presă care evocă livrarea iminentă a rachetelor terestre iraniene către trupele de la Moscova. 

Acțiunile Iranului sunt numai răutate și minciuni pe care nu le vom tolera”, a criticat el în acest videoclip, spunând că „Teheranul poartă întreaga responsabilitate pentru distrugerea relațiilor cu Ucraina”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră