Dezvăluiri îngrozitoare ale salvatorilor în ziua în care autoritățile turce se pregătesc să oprească acțiunile de salvare: ”Încă se aud voci de sub dărâmături!”

14 Feb 2023
Dezvăluiri îngrozitoare ale salvatorilor în ziua în care autoritățile turce se pregătesc să oprească acțiunile de salvare: ”Încă se aud voci de sub dărâmături!”

Echipele de salvare din sudul Turciei spun că încă aud voci de sub dărâmături la mai bine de o săptămână după un cutremur devastator cu magnitudinea de 7,8 grade, oferind o rază de speranță de a găsi mai mulți supraviețuitori. Imaginile în direct difuzate de CNN Turk, afiliată CNN, au arătat salvatori care lucrează în două zone din regiunea Kahramanmaras, unde încercau să salveze trei surori despre care se crede că sunt îngropate sub dărâmături.

În aceeași regiune, salvatorii au scos marți din dărâmături un băiat de 18 ani și un bărbat în viață – la o zi după ce au salvat o fată de 10 ani despre care se crede că a fost îngropată timp de aproximativ 185 de ore.

La opt zile după cutremur și replicile sale violente, peste 36.000 de persoane au fost confirmate morți, iar poveștile de supraviețuire devin puține.

Luni, șeful Națiunilor Unite pentru asistență, Martin Griffiths, a declarat în timpul unei vizite în orașul Alep, din nordul Siriei, că faza de salvare a acțiunilor autorităților „se apropie de sfârșit”. „Și acum, faza umanitară, urgența de a oferi adăpost, îngrijire psihosocială, hrană, școală și un sentiment de viitor pentru acești oameni, aceasta este obligația noastră acum”, a spus el.

După ce a anunțat săptămâna trecută încheierea operațiunii lor de căutare și salvare, grupul „Câștile Albe”, cunoscut oficial drept Apărarea Civilă Siria, a declarat luni o perioadă de doliu de șapte zile în zonele controlate de rebeli din nordul țării.

Ajutorul internațional a ajuns lent în părțile controlate de rebeli din Siria, complicat de ani de conflict și de o criză umanitară deja existentă, care a dus la dificultăți suplimentare pentru supraviețuitorii cărora le lipsesc hrana, adăpostul și medicamentele, deoarece se confruntă cu condiții de îngheț.

Luni, ONU a declarat că salută decizia președintelui sirian Bashar al-Assad de a deschide alte două puncte de trecere a frontierei între Turcia și Siria pentru a permite ajutor în nordul țării.

Între timp, vicepreședintele Turciei, Fuat Oktay, a negat informațiile despre penurie de alimente și ajutoare. „Nu au existat probleme cu asigurarea hranei oamenilor” și „milioane de pături sunt trimise în toate zonele”, a spus el la televiziunea în direct.

Ministerul de Externe al Turciei a declarat că peste 9.200oameni din personalul străin iau parte la operațiunile de căutare și salvare ale țării, în timp ce 100 de țări au oferit ajutor până acum.

Alte stiri din Externe

Ultima oră