Dezastru în Siria: o mamă și bebelușul ei nou-născut au fost scoși de sub dărâmături de două ori în doar trei zile

14 Feb 2023
Dezastru în Siria: o mamă și bebelușul ei nou-născut au fost scoși de sub dărâmături de două ori în doar trei zile

O mamă siriană și copilul ei nou-născut își revin după ce au fost salvați din dărâmăturile casei ei lovite de cutremur de două ori într-o săptămână, spune o organizație de caritate. Dima era însărcinată în șapte luni când cutremurul de lunea trecută a provocat căderea unei părți din casa ei din Jindayris. Ea a suferit răni ușoare și ulterior a născut un băiat, Adnan, la un spital din Afrin, susținut de Societatea Medicală Syrian Americană (Sams), anunță BBC.

S-au întors în casă, doar că s-a prăbușit complet trei zile mai târziu. Adnan a fost adus înapoi la Spitalul Afrin al-Shifa de către salvatori într-o stare critică, suferind de deshidratare severă și icter, în timp ce Dima a fost tratată pentru o leziune gravă la membrul inferior.

Dr Abdulkarim Hussein al-Ibrahim, medic pediatru, a declarat luni pentru BBC prin WhatsApp că bebelușul răspunde bine la tratament. „Starea lui Adnan s-a îmbunătățit semnificativ”, a spus el. „Îl hrănim și îi asigurăm restul nevoilor prin administrarea intravenoasă”. Imaginile video lansate de Sams l-au arătat pe Adnan dormind liniștit în interiorul unui incubator, cu încheietura mâinii conectată la o perfuzie.

Dima a fost externată din nou din spital și locuiește într-un cort împreună cu soțul ei, Abdul Majid, și cu cele nouă nepoate și nepoți ai lor. Ea a călătorit la Afrin pentru a-l vizita pe Adnan în spital în fiecare zi.

Familia ei a fost forțată să se întoarcă în casa ei parțial distrusă după ce a născut, deoarece nu exista un adăpost alternativ disponibil în Jindayris, unul dintre orașele cele mai afectate din nord-vestul Siriei, deținut de opoziție. De asemenea, ei nu au primit niciun alt ajutor de la cutremur, la fel ca alte zeci de mii de persoane care au fost afectate.

Chiar înainte de dezastru, 4,1 milioane de oameni - majoritatea femei și copii - se bazau pe asistență umanitară pentru a supraviețui în regiune, care este ultimul bastion al jihadiștilor și rebelilor care luptă cu forțele loiale președintelui Bashar al-Assad 12 ani. Loviturile aeriene și de artilerie asupra spitalelor de acolo - marea majoritate fiind puse pe seama guvernului și a aliatului său Rusia - au lăsat, de asemenea, doar jumătate din ele funcționale. În 2021, incendiile au distrus părți ale spitalului al-Shifa și au ucis personalul și pacienții.

De luni, doar 58 de camioane care transportau ajutoare de la agențiile ONU au sosit din Turcia prin Bab al-Hawa din provincia Idlib - singurul punct de trecere a frontierei pe care ONU este autorizată să o folosească pentru a furniza asistență umanitară. Cu toate acestea, luni seara, ONU a declarat că guvernul sirian mai deschide două puncte de trecere a frontierei. Livrările au fost întârziate din cauza drumurilor avariate și a altor probleme logistice din Turcia și nu au inclus mașinile grele și alte echipamente specializate necesare Căștilor Albe, ai căror prim-intervenți operează în zonele controlate de opoziție.

Dr. Ibrahim a spus că există o lipsă acută de medicamente, alte materiale medicale, paturi și pături necesare pentru a trata numeroșii răniți care sunt încă scoși din dărâmături. „Niciun spital nu are capacitatea de a găzdui acest număr mare de răni”, a avertizat el. „[Peste tot] este plin”. ONU a declarat că 55 de unități sanitare din regiune au fost avariate de cutremur și că 31 sunt parțial funcționale sau și-au suspendat serviciile.

Președintele Fundației Sams, Dr. Basel Termanini, a declarat că lipsa unui adăpost și a accesului la servicii de apă, canalizare și igienă (WASH) este, de asemenea, o preocupare majoră pentru organizația de asistență medicală, ale cărei facilități din regiune au ajutat peste 2.000 de victime ale cutremurului. Putem trata femeile după traumatisme sau după naștere, dar trebuie să se întoarcă într-un mediu sigur, cu confort minim, hrană și apă curată”, a spus el pentru BBC. „Din păcate, acest lucru lipsește, în general, în nord-vestul Siriei, din cauza resurselor limitate și a ajutorului semnificativ întârziat, care vine de la singurul colac de salvare al trecerii Bab al-Hawa”.

Dr. Termanini a acuzat ONU și comunitatea internațională că sunt „destul de vinovate de planificare proastă și execuția eșuată”. Sams lucrează în prezent cu White Helmets și Syrian Forum, un consorțiu de organizații non-profit care asistă oamenii din regiune, pentru a „masca golurile” în ceea ce privește adăpostul și nutriția, a adăugat el. „Dar nevoile sunt masive și comunitatea internațională trebuie să își acționeze împreună pentru a evita o criză umanitară majoră”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră