Descoperirea șocantă la 17 ani după moartea celebrei actrițe de la Hollywood: ”A păstrat toate scrisorile soldaților”

27 Dec 2022
Descoperirea șocantă la 17 ani după moartea celebrei actrițe de la Hollywood: ”A păstrat toate scrisorile soldaților”

Mary Owen a făcut o descoperire șocantă despre mama ei, la 17 ani după ce starul de la Hollywood a decedat.

Era în 2003 când fiica lui Donna Reed și Tony Owen a descoperit mai multe cutii de pantofi pline cu peste 350 de scrisori de la soldații din Al Doilea Război Mondial. Fuseseră păstrate cu grijă de mama sa într-un cufăr depozitat în garajul casei ei din Beverly Hills, California, de mai bine de 40 de ani, conform Fox News.

„Când s-a terminat cel de-al Doilea Război Mondial, nimeni nu a mai vrut să vorbească despre asta pentru că toată lumea a participat la el”, a spus Owen pentru Fox News Digital. „Nu știam nimic despre aceste scrisori.”

Reed, actriță câștigătoare a Oscarului, cunoscută pentru rolul soției iubitoare Mary Hatch Bailey în clasicul de sărbători „It’s a Wonderful Life”, a murit în 1986, la vârsta de 64 de ani. Ea a fost una dintre multele vedete din show-business care și-au pus talentele în slujba binelui și a participat cu mândrie la efortul de război de a ridica moralul trupele americane.

Cantina de la Hollywood, care și-a deschis porțile în 1942, a devenit un refugiu pentru militari, unde aceștia puteau savura o masă caldă, să vizioneze un spectacol și chiar să danseze cu vedetele lor preferate gratuit. Între 1942 și 1945, a fost vizitată de peste 3 milioane de persoane.

”Încă mai am carnetele de rație ale mamei, a chicotit Owen. „Ea a participat și la concursuri de vânzare a obligațiunilor. Ori de câte ori își vizita părinții în Iowa, ea vindea obligațiuni. A dansat cu băieții la Hollywood Canteen și așa mai departe. Mai multe dintre filmele ei... au fost prezentate în taberele de militari. Așa că a început să primească extrem de multe scrisori, mai ales în anii 1940, 1941, dar cu adevărat mai aproape de sfârșitul războiului în ultimii doi-trei ani. Și ea le-a răspuns tuturor”.

La acea vreme, Reed era un personaj popular care a ajutat la menținerea moralului trupelor noastre departe de casă. Toți soldații care i-au scris din baze și câmpuri de luptă doreau o fotografie semnată a fetei glamour. Dar scrisorile au detaliat și speranțele și visele lor, în timp ce se confruntau cu incertitudinea în prima linie. Unii și-au recunoscut singurătatea, iar alții au fost sinceri cu privire la temerile lor. Unii soldați au vrut pur și simplu să o facă pe Reed să râdă, iar unii și-au împărtășit bucuroși abilitățile de a mâzgăli.

Owen a spus că citirea scrisorilor a făcut-o să se simtă conectată instantaneu cu cei care și-au găsit mângâiere în talentul și frumusețea mamei sale. În ultimii ei ani, Reed a devenit un militant împotriva războiului. În timpul erei Vietnamului, ea a servit ca co-președintă a grupului de advocacy Another Mother for Peace. Owen crede că filmul „It s a wonderful life” și cel de-al Doilea Război Mondial vor fi conectate pentru totdeauna.

„Simt că cel de-al Doilea Război Mondial a avut o influență asupra realizării „It’s a Wonderful Life””, a explicat Owen. „[Directorul] Frank Capra și Jimmy Stewart au participat la efortul de război. Jimmy Stewart a fost pilot de bombardier al Forțelor Aeriene și a fost plecat de la Hollywood timp de cinci ani. Capra era prea bătrân pentru a se înrola, dar se înrolase în Corpul Armatei și a realizat seria „Why We Fight”. Amândoi au fost oameni diferiți care se întorceau din acele teatrele de război și au reușit să finalizeze „It’s a Wonderful Life”.

Potrivit lui Owen, Reed nu a fost prima alegere luată în considerare pentru rolul iubitei mame. Capra le-a dorit inițial pe Jean Arthur sau Ginger Rogers pentru rol, dar ambele actrițe nu erau disponibile în acel moment. Când Capra a întâlnit-o pe Reed la lotul MGM, el „a știut imediat” că „fata de la fermă” din Iowa, care inițial avea planuri să devină profesor, era perfectă pentru rol.

„Mama mea era incredibil de frumoasă”, a spus Owen. „Fără machiaj sau orice altceva, era incredibil de superbă... Și știu că experiența ei de a lucra cu Frank Capra nu a fost deloc întâmplătoare pentru ea înainte sau după aceea. A fost o muncă solicitantă, dar a fost cea mai profund satisfăcătoare muncă pe care ea a avut-o” Ea lucrase în filme MGM până în acel moment și sunt sigur că au făcut lucrurile într-un anumit fel. Dar Capra era independentă și un vizionar. El a făcut lucrurile complet diferit. Și ei i-a plăcut."

„Mama mea avea un braț de softball foarte puternic”, a chicotit Owen. „Așa că, când a venit timpul să arunce cu piatra în casa Granville [în film] pentru a sparge sticla, au avut o cascadoare gata să facă asta. Ea a spus: „Nu, nu va fi necesar.” Ea a spart paharul la prima încercare.

„De asemenea, scena piscinei, am mers la Beverly Hills High și am înotat în acea piscină și am jucat baschet pe terenul care se deschidea. Dar când a crescut în Iowa, ea nu prea știa să înoate. Așa că cred că scena aceea a făcut-o extrem de agitată."

Filmul s-a dovedit a fi un succes uriaș - la aproximativ 40 de ani de la lansare. Când a avut premiera, unii critici au considerat că a fost exagerat de sentimental. Și, deși a fost nominalizat la cinci premii Oscar, inclusiv cel mai bun actor și regizor, se pare că a câștigat doar 3,4 milioane de dolari în bani de astăzi, după ce a costat 3,7 milioane de dolari.

Filmul despre un bărbat sinucigaș care primește vizita unui înger pentru a-i arăta cum ar fi fost viața dacă nu ar fi existat niciodată a fost un eșec de box office.

„Sunt sigur că [mama] a presupus că filmul va capta atenția publicului”, a spus Owen. „Așa că a existat dezamăgirea că nu a fost, deși a avut un succes critic. Și i-a plăcut experiența.”

În ciuda faptului că Reed și Stewart au o chimie „excelentă”, co-starurile nu au păstrat legătura.

„În 1940, Stewart a câștigat Oscarul pentru „Povestea Philadelphia”, a explicat Owen. „Dar el a fost plecat timp de cinci ani [și apoi s-a întors] la Hollywood. De fapt, a învinuit-o pe mama mea pentru că filmul nu mergea bine... Este păcat pentru că, evident, nu este adevărat.”

Abia decenii mai târziu, televiziunea a readus filmul la viață, difuzându-l în mod constant în timpul sezonului de vacanță. Nu numai că a rezonat cu noile audiențe, dar a continuat să supraviețuiască aproape fiecărui film realizat în timpul său. Astăzi, este recunoscut de Institutul American de Film drept unul dintre cele mai bune filme realizate vreodată.

„Când filmul a început să revină la televizor la sfârșitul anilor ’70 și ’80, [mama] a fost atât de fericită”, a spus Owen. „Ea s-a simțit responsabilă într-un fel pentru că filmul pur și simplu nu a avut succes, deși … avea toate aceste elemente despre care ai crede că îl vor face un succes.

„Am văzut-o pentru prima dată când eram la facultate pe marele ecran. Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei știa că se joacă și m-a dus să-l văd. Și mi-a plăcut. Și apoi, a fost ca o revelație. Am înțeles că mama mea nu era doar o actriță, ci era o actriță bună. Dar asta s-a întâmplat înainte să înceapă să devină popular la televiziune. Era un pic de timiditate... a vorbit despre film."

Reed a jucat în peste 40 de filme. În primele zile ale televiziunii, ea a lansat „The Donna Reed Show”, un serial de comedie săptămânal la ABC din 1958 până în 1966. În 1984, Reed s-a alăturat distribuției din „Dallas” și a preluat rolul domnișoarei Ellie după actrița Barbara Bel. Geddes s-a îmbolnăvit.

Owen a spus că, în ciuda faptului că a obținut statutul de vedeta, Reed nu și-a uitat niciodată rădăcinile din Iowa. Astăzi, Owen cheamă acasă Iowa City.

„Toți am crescut în Beverly Hills și am trăit în case cu piscine”, a spus ea. „[Mama mea] a avut parte de bogăție și succes și tot ceea ce i-ar fi putut trece prin cap și ar fi putut da uitării începuturile umile. Dar nici măcar o secundă nu a făcut asta.

"Chiar și atunci când mama s-a îmbolnăvit, a spus că își folosește marea ei putere din Iowa pentru a trece peste asta. Ea dădea mereu înapoi. Nu și-a luat niciodată puterea și succesul de la sine înțeles."

Astăzi, moștenirea regretatei vedete continuă să dea înapoi cu Fundația Donna Reed pentru Artele Spectacolului. Organizația nonprofit din Iowa păstrează arhive istorice și oferă burse studenților care studiază artele.

Filmul continuă să fie cadoul de Crăciun care continuă să se ofere.

„Cred că le dă oamenilor speranță”, a spus Owen. "Nu sunt multe filme pe care să le vezi iar și iar fără ca acestea să slăbească. L-am văzut de atâtea ori. Uneori văd ceva diferit pe care nu l-am văzut niciodată sau mă lovește diferit. Mary Bailey a devenit s-a vorbit mult mai mult. Era atât de puternică. Și îmi place asta."

Alte stiri din Externe

Ultima oră