Un mozaic care prezintă o inscripţie în limba greacă, realizat în urmă cu 1.500 de ani, a fost descoperit în timpul unor lucrări pentru instalarea unor cabluri de comunicaţie în partea veche a oraşului Ierusalim, informează Reuters,
Inscripţia face referire la împăratul roman Iustinian şi la Constantin,stareţ în biserica fondată de Iustinian în Ierusalim.
"Cel mai evlavios împărat roman Flavius Iustinian şi preotul cu cea mai mare dragoste pentru Dumnezeu, Constantin, au construit clădirea în care (mozaicul) s-a păstrat în timpul indictio 14", arată inscripţia.
Indictio este o veche metodă de măsurare a timpului, ce număra anii în care se percepeau taxe. Potrivit arheologilor, mozaicul datează din anii 550-551 e.n.
Iustinian a fost unul dintre cei mai importanţi conducători din epoca bizantină. În 543 e.n., el a înfiinţat biserica Nea (Nouă) din Ierusalim - una dintre cele mai mari biserici creştine din estul Imperiului Roman şi cea mai mare din Ierusalim la acea vreme.
"Faptul că inscripţia a supravieţuit este un miracol arheologic. Visul oricărui arheolog este să găsească o inscripţie atât de bine păstrată, aproape intactă”.”, a declarat David Gellman, director al lucrărilor.
Cercetătorii sunt de părere că mozaicul aparținea unei clădiri, localizată în apropierea Porţii Damasc din Ierusalimul vechi, în care se adăposteau pelerinii creștini.
Mozaicul, prezentat presei miercuri, a fost descoperit la începutul acestei veri.