Descoperire arheologică istorică: o parte importantă din Vechiul Testament găsită la Marea Moartă după 60 de ani de căutări

09 Ian 2023
Descoperire arheologică istorică: o parte importantă din Vechiul Testament găsită la Marea Moartă după 60 de ani de căutări

Pentru prima dată în ultimii 60 de ani, arheologii au descoperit un nou fragment din Manuscrisele Mării Moarte, un depozit de manuscrise religioase evreiești antice descoperite în Peșterile Qumran de pe malul de nord al Mării Moarte.

Autoritatea pentru Antichități din Israel, care a efectuat săpăturile, consideră că noul sul, scris în greacă, este de fapt o parte lipsă a sulului „Cartea celor 12 profeți minori”, descoperit pentru prima dată în 1961. Acesta conține versete din Zaharia 8:16. -17 și Naum 1:5-6. Diferențele minore în formulare în comparație cu alte manuscrise cunoscute sunt importante pentru a ajuta la formarea înțelegerii noastre despre evoluția Bibliei ebraice standardizate, conform artnet.com

„Când ne gândim la textul biblic, ne gândim la ceva foarte static. Nu a fost static. Există mici diferențe și unele dintre aceste diferențe sunt importante”, a declarat Joe Uziel, șeful unității de Scrolls de la Marea Moartă a autorității pentru antichități, pentru Associated Press.

Primul sul de la Marea Moartă a fost găsit de un păstor beduin în 1947, într-una dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea.

Datând din secolul al III-lea î.Hr. până în secolul I d.Hr., manuscrisele de pergament și papirus conțin cele mai vechi texte cunoscute din Biblia ebraică, precum și alte scrieri apocrife. (Fragmente din sulurile care au apărut pe piață după 2002, dintre care unele au fost achiziționate în mod infam de Muzeul Bibliei din Washington, D.C., se consideră acum a fi falsuri.)

Noile fragmente au fost descoperite în așa-numita „Peștera Groazei”, unde arheologii din anii 1950 au găsit schelete de bărbați, femei și copii uciși în timpul revoltei Bar Kokhba, o rebeliune evreiască împotriva Romei în jurul anilor 132-136, în timpul domniei mpăratului Hadrian.

Dovezile unor tabere romane pe stânca de deasupra peșterii sugerează că rebelii au rămas sub asediu până când au murit de foame. Singura modalitate de a accesa peștera este cu o frânghie, coborând aproximativ 200 de metri.

„Echipa din deșert a dat dovadă de un curaj excepțional, dăruire și devotament față de scop, coborând în rapel în peșteri situate între cer și pământ”, a declarat Israel Hasson, directorul Autorității pentru Antichități din Israel, pentru New York Times. Arheologii au mers apoi și au „săpat și cernut prin [peșteri], îndurând praful gros și sufocant și s-au întors cu daruri de o valoare incomensurabilă pentru omenire”.

Au existat săpături extinse în Peșterile Qumran din 2017, efectuate de Autoritatea pentru Antichități din Israel într-un efort de a împiedica jefuitorii să pună mâna pe artefacte istorice din peșterile îndepărtate ale deșertului.

„Pentru prima dată în 70 de ani, am reușit să-i prevenim pe jefuitori”, a declarat Amir Ganor, șeful unității de prevenire a furtului de antichități, pentru AP.

Noul sul de la Marea Moartă se numără printre câteva descoperiri arheologice recente, inclusiv un schelet parțial mumificat al unui copil de 6.000 de ani, monede evreiești din timpul rebeliunii Bar Kokhba, vârfuri de săgeți antice și un coș vechi de 10.500 de ani, păstrate intacte — capac și toate — de-a lungul mileniilor datorită mediului fierbinte și arid din deșert.

„Scheletul copilului și împachetarea din pânză au fost remarcabil de bine conservate”, a declarat istoricul autorității antichităților Ronit Lupu pentru Jerusalem Post. „Din cauza condițiilor climatice din peșteră, avusese loc un proces de mumificare naturală; pielea, tendoanele și chiar părul s-au păstrat parțial, în ciuda trecerii timpului.”

Adolescenții de la academia premilitară Nofei Prat au fost responsabili pentru descoperirea coșului, despre care Autoritatea pentru Antichități din Israel consideră că ar putea fi cel mai vechi coș cunoscut din lume. Fabricat din stuf țesut, este din perioada neolitică, anterioară dezvoltării ceramicii în regiune.

Alte stiri din Externe

Ultima oră