Președintele Putin spune că țara sa „a devenit mai puternică” de la invazia Ucrainei. Din nefericire, are dreptate: stăpânirea lui semi-totalitară și chiar economia sunt stabile. De aceea nici nu se gândește să renunțe, scrie Der Spiegel
Anul trecut, Vladimir Putin a susținut în germană că „operațiunea militară” din Ucraina decurge conform planului și că lucrurile arată bine pentru Rusia. La acea vreme, mulți au respins aceste afirmații ca propagandă sau au răspuns: totuși! Putin se poate bucura încă. Economia sa nu s-a prăbușit încă sub costurile războiului și al sancțiunilor. Trupele ucrainene încă nu i-au împins soldații înapoi. Populația rusă nu se revoltă încă.
Multă vreme, Occidentul a fost convins că planul perfid al lui Putin era sortit eșecului și că mai devreme sau mai târziu va trebui să plătească un preț economic și politic ridicat pentru războiul de agresiune. După 21 de luni de război, ziua de plată a lui Putin nu este la vedere, dimpotrivă: calculele conducătorului Kremlinului merg de minune până acum.
Industria armamentului ca motor economic
Economia Rusiei a crescut de la invazia care a precedat creșterii masive a producției de arme. Putin nu a devenit un paria internațional. El a vorbit recent cu Olaf Scholz și cu ceilalți șefi de guvern la întâlnirea virtuală a G20. Pe plan intern, autocratul nu are probleme. Și chiar și pe frontul de război lucrurile merg din nou mai bine. Ucrainenii se tem acum că soldații lui Putin ar putea intra în ofensivă și ar putea ocupa un nou teritoriu.
Președintele Rusiei este fericit să fie în funcție și are o influență puternică asupra țărilor. „Am devenit mai puternici”, a spus Putin săptămâna aceasta într-un mesaj video urmărit pe scară largă la reuniunea așa-numitului Consiliu Mondial al Poporului Rus, o organizație sub auspiciile Bisericii Ortodoxe Ruse. Putin s-a bucurat de anexarea teritoriilor ucrainene și de faptul că Rusia și-a recâștigat „suveranitatea ca putere mondială”. Aceasta înseamnă că avem discursul de campanie înainte de „alegerile prezidențiale”.
Combustibilul pentru economia rusă, chiar și în al doilea an de război, este prețul constant ridicat al petrolului. La urma urmei, combustibilii fosili ai Rusiei nu au fost supuși sancțiunilor. Trecerea la o economie de război poate să nu fie o politică economică deosebit de durabilă și sănătoasă, dar funcționează pe termen scurt și probabil mediu și produce creștere de care beneficiază și rușii. Nivelul șomajului este scăzut. Industria construcțiilor din Rusia raportează chiar recorduri.
Aceasta înseamnă că prăbușirea economică mult dorită în Occident nu se va întâmpla. Țara nu doar că ocolește sancțiunile cu ajutorul Chinei și al altor țări partenere nedemocratice. Moscova continuă să beneficieze de faptul că creatorii occidentali ai interdicțiilor de export nu rezolvă lacunele existente.
Nu există oboseală de război
Speranța că populația rusă ar putea începe să protesteze împotriva guvernului și a războiului din cauza penuriei și a lipsurilor a fost năruită. Sociologii serioși încă nu văd nicio dovadă a oboselii de război în creștere, cel puțin nici una care s-ar putea transforma în activism. Un număr semnificativ de ruși chiar doresc negocieri - dar numai negocieri la sfârșitul cărora câștigurile de război ale Rusiei sunt cimentate.
Numărul oponenților ruși ai războiului a crescut doar pentru scurt timp în momentul în care Kremlinul a anunțat o mobilizare parțială și pentru mulți bărbați a fost literalmente o problemă . De atunci, regimul rus a evitat un alt val oficial de mobilizare, cel puțin, așa se spune, până după alegeri. Mulți bărbați din primul val încă nu aveau voie să se întoarcă acasă de pe front, dar asta reprezintă doar un grup gestionabil de mame și soții.
Guvernarea lui Putin, din păcate, este mai stabilă și mai necontestată decât a fost de mult timp. Membrii opoziției liberale au părăsit țara sau stau în lagăre de prizonieri ca prizonieri politici. Raportarea critică a fost interzisă și condusă în exil prin introducerea de facto a cenzurii în timpul războiului. Oricine critică războiul sau chiar îl numește „război” riscă să ajungă ani de zile la închisoare pentru denigrarea forțelor armate. Rușii care își plătesc convingerile cu propria lor libertate merită tot respectul și sprijinul, dar sunt prea puțini pentru a schimba imaginea generală deprimantă.
Moralul slăbit
Desigur, Rusia este întărită doar de standardele unui autocrat fără scrupule. Țara este slăbită moral și multe minți strălucitoare au părăsit-o. În teritoriile ocupate ale Ucrainei, guvernanții Moscovei suprimă cu brutalitate orice rezistență. Un mandat de arestare a fost emis personal împotriva lui Putin de către Curtea Penală Internațională pentru răpirea copiilor ucraineni. Kremlinul mătură numărul morților și răniților sub covor din motive întemeiate. Și faptul că Rusia îi eliberează acum pe ucigașii și criminalii serioși pe care i-a recrutat în închisori după ce au fost trimiși pe front va avea un preț pentru societate.
Cu toate acestea, potrivit rezultatelor intermediare reale, Putin este câștigătorul pe teren. Pentru ca aceasta să se schimbe, prețul petrolului ar trebui să scadă și sancțiunile ar trebui înăsprite; Echilibrul de putere pe câmpul de luptă ar trebui inversat, de exemplu prin mai multe livrări de arme occidentale către Ucraina. Abia atunci ar putea veni ziua de plată a lui Putin, până la urmă.
Președintele Putin a devenit mai puternic de la invazia Ucrainei. Din nefericire, are dreptate: stăpânirea lui semi-totalitară și chiar economia sunt stabile. De aceea nici nu se gândește să renunțe.