Ancheta Der Speigel: lemnul din zonele protejate din Romania ajunge la companiile austriece: mai mult de jumătate este tăiat ilegal

03 Mar 2023
Ancheta Der Speigel: lemnul din zonele protejate din Romania ajunge la companiile austriece: mai mult de jumătate este tăiat ilegal

Pădurile din România sunt printre cele mai vechi din Europa. Dar acestea sunt în scădere – mai mult de jumătate din lemnul din România este tăiat ilegal. De luni de zile, SPIEGEL a trasat calea lemnului. Ea duce la activiști care își riscă viața pentru pădure - și antreprenori care au făcut avere din lemn. Lemnul din zonele protejate ajunge la compania austriacă Egger. Cercetarea arată ce trucuri folosesc furnizorii.

Încă e întuneric când anchetatorul coboară din mașină. Câinii latră, aerul miroase a foc de lemne. Bogdănești, un mic sat din nord-estul României, trăiește din lemn. Unii de aici au făcut averi mari, foarte mari.

Anchetatorul scoate o cheie din buzunar și bate de cinci ori la usa unei case. Un bărbat îl deschide, întinzând mâna spre mandatul de percheziție cu mâinile tremurânde. Se spune că ar fi falsificat documente pentru cheresteaua tăiată ilegal. De la el, speră anchetatorii, traseul ar putea duce la susținătorii jafului de pădure.

Peste 1.800 de ofițeri români se prezintă în această zi de toamnă, unul dintre cele mai mari raiduri la care industria lemnului din Europa le-a văzut vreodată. Sunt acuzații grave în sală: tăiere ilegală, spălare de bani, evaziune fiscală. Detectivul spune că îi place să prindă peștele mare.
Egger din Austria este unul dintre ei, producătorul de PAL este unul dintre cei mai mari din industria sa din lume. Cifra de afaceri de peste patru miliarde de euro, peste 11.000 de angajați. La periferia Rădăuților românești, fabrica Egger se află chiar lângă cea a celuilalt gigant al industriei: HS Timber, tot din Austria.

Pădurile României sunt printre cele mai vechi și mai mari din Europa, aici trăiesc încă urși, lupi și râși. Dar pădurile sunt amenințate masiv: defrișările pe scară largă au loc, chiar și în zonele protejate. Potrivit Interpol, până la 30% din lemnul comercializat la nivel mondial provine din surse ilegale. Din România provine mai mult de jumătate.

Până în 2018 cel puțin, aproximativ 20 de milioane de metri cubi de lemn fără documente au fost tăiați acolo în fiecare an. După Italia, Germania este al doilea client ca mărime din Uniunea Europeană (UE), lemnul românesc ajunge în magazine de bricolaj și mobilă, în magazine de mobilă și la dulgheri.

Zonele protejate Natura 2000 sunt, de asemenea, afectate.
Pădurile au dispărut, mai ales la Suceava - regiunea în care se află marile lucrări ale giganților austrieci din lemn.
Împreună cu rețeaua de investigații International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), reporterii de la SPIEGEL au urmărit cheresteaua ilegală. Au întâlnit activiști care își riscă viața pentru a proteja pădurea, muncitori înspăimântați și oficiali corupți care nu se feresc de șantaj.

Jurnalişti din peste 27 de ţări au fost implicaţi în proiectul „Deforestation Inc.”. În Germania, pe lângă SPIEGEL, există și WDR, NDR și Süddeutsche Zeitung.

„Deforestation Inc.“ este o investigație internațională privind defrișarea pădurilor protejate și amenințate - și industria globală care câștigă bani din aceasta.

De la jumătatea anului 2022, 140 de jurnalişti din 27 de ţări au evaluat sute de documente, au reconstruit lanţurile de aprovizionare şi au vorbit cu persoane din interior. În Germania, pe lângă SPIEGEL, în cercetare au fost implicate și NDR, WDR și Süddeutsche Zeitung. „Deforestation Inc.“ a fost inițiat de Consorțiul Internațional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ).

Printre membrii ICIJ german se numără Frederik Obermaier și Bastian Obermayer, care lucrează și pentru SPIEGEL.

Până anul trecut pe versantul carpatic în apropierea satului Moldovița erau aproape 1900 de copaci aveau în jur de 170 de ani. Acum ramuri tăiate se află lângă cioturi. Pădurea era considerată deosebit de valoroasă, făcea parte dintr-o zonă „Natura 2000”, pe care UE o plasează sub protecție specială.

Activistul ecologist Tiberiu Boşutar priveşte luminişul ca un participant la o înmormântare lânga un mormânt deschis. Cunoaște compania care a doborât copacii - Saniral, furnizor al Grupului Egger.

Boşutar a fost el însuşi vânzător de cherestea, trăia din tăiere. Astăzi vrea să-l oprească, chiar dacă asta l-a adus deja la spital. Boșutar a stat în pădure de mai puțin de o oră când se oprește un jeep albastru strălucitor. Înăuntru stă Gelu Puiu, omul care a defrișat această pădure. Puiu a fost secretar de stat în Ministerul Mediului responsabil de păduri până când a fost nevoit să demisioneze în 2021 din cauza acuzațiilor de corupție și extorcare. De atunci se ocupă de biroul silvic care se ocupă de această pădure.

Există înregistrări ale telefoanelor de pe vremea lui Puiu ca secretar de stat, Puiu se laudă că i-a șantajat pe oficiali de rang înalt să renunțe la posturile lor pentru favoriții partidului său. Serviciul Silvic de Stat Romsilva, angajatorul lui Puiu, neagă că Puiu a demisionat din această cauză. Se spune că Romsilva nu tolerează corupția și respinge astfel de acuzații.

Activistul Boşutar, în schimb, crede că administratorii de păduri precum Puiu sunt legătura cu marile corporaţii. „Dacă ești o companie mare, nu negociezi mită cu pădurarul, negociezi direct cu administratorul de pădure”, spune el. 20 de milioane de metri cubi de cherestea tăiată ilegal. Boșutar spune: „Aceste sume pot fi tranzacționate doar pentru că există o mafie.“

Raducu Gorcioaia a fost unul dintre cel puțin șase pădurari uciși în România în ultimii ani

Boşutar trăieşte periculos. În 2020, bărbați i-au spart geamurile mașinii în timp ce el călătorea cu fiica lui de 17 ani. În 2021, străinii l-au forțat să se dezbrace în fața camerei. Înainte de asta îl bătuseră și îl amenințaseră cu securea. Asemănător cu Boşutar, mai sunt şi alţii care lucrează la pădure. În ultimii opt ani au avut loc peste 700 de atacuri asupra pădurarilor și a activiștilor de mediu. Cel puțin șase pădurari români au fost uciși.

Cercetările au arătat iar și iar modul în care companiile internaționale conduc supraexploatarea în Carpați. În 2015, activiștii au dezvăluit că managerii HS Timber din România acceptau lemn ilegal, lucru pe care grupul a negat. În 2018, SPIEGEL a raportat despre livrările de lemn din Ucraina care au ajuns în România pe rute discutabile.

În 2020, Comisia UE a lansat o procedură de infringement împotriva României, îndemnând guvernul să respecte orientările de mediu. Dacă îl crezi pe Boşutar, nu s-a schimbat nimic de atunci. Procedura este blocată. În declarația sa, Ministerul Mediului din România face referire la sistemul său de control.

De fapt, urmărirea lanțurilor de aprovizionare ar putea fi ușoară în România. Fiecare copac doborât legal este marcat, fiecare pădure împărțită în parcele, controlul reglementat de lege. Există chiar și baze de date publice. Dar un sistem este la fel de fiabil ca și cei care îl operează.

În apartamentul său cu o cameră, Boşutar foloseşte o cameră pentru a documenta camioanele cu lemne care trec prin zonă

Cu ani în urmă, Tiberiu Boșutar a instalat camere în fața casei sale din Moldova pentru a identifica hoții de lemne. Filmează camioanele de cherestea care trec prin loc. Boşutar şi-a transformat apartamentul cu o cameră într-un centru de control. Un ecran ocupă spațiul mic din fața patului dublu, a notat transporturi suspecte pe hârtie milimetrică și le-a comparat cu baze de date.

În aproape fiecare rând există un plus pentru camioanele care au încărcat mai mult lemn decât s-a declarat.

Transporturile sunt notate și comparate cu bazele de date. În aproape fiecare rând există un plus pentru camioanele care au încărcat mai mult lemn decât s-a declarat.
O înșelătorie a hoților de lemne: cu o singură licență, un multiplu din lemnul efectiv permis este doborât. Există și autorizație de defrișare în Moldovița. Acest lucru asigură crearea de lumină pentru copacii tineri cu tăiere țintită. ​​Nu există aproape deloc copaci tineri în zonă, aparent este doar o scuză pentru tăiere. „Acest lucru ar fi interzis în Germania”, spune omul de știință Andreas Bolte, șeful Institutului Thünen pentru Ecosisteme Forestiere. Romsilva, în schimb, consideră că tăierea netă este legală.

SPIEGEL și organizația de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) au folosit date de transport pentru a urmări traseul lemnului. În consecință, un furnizor al Grupului Egger a doborât copacii, compania Saniral. Transporturile de la defrișare mergeau la o fabrică de cherestea din apropiere, de acolo alte sute până la Egger din Rădăuți.

Un expert silvic român estimează valoarea de piață a lemnului de la această tăiere rasă la 300.000 de euro - posibila penalizare pentru supraexploatare este de maxim 500 de euro. O discrepanță care merită. Saniral a lăsat o întrebare în acest sens fără răspuns.

Ionuţ Ursu este şeful firmei furnizor, locuieşte în Bogdăneşti. Numele său de familie este înscris cu aur pe porțile înalte de un metru ale unei vile. Firma lui Ursu a fost percheziționată și în septembrie, iar acesta este liniștit în privința anchetei: „Ce am făcut, am făcut corect.” Dacă îl întrebi pe Ursu despre Egger, el descrie afacerile cu grupul drept „foarte bune”.

Egger, la rândul său, afirmă că grupul poate „garanta fără îndoială legalitatea lemnului folosit”. Întrebat, Egger nu spune dacă compania consideră că acest lemn de la tăiere este legal - și cum este sortat. Grupul nu dorește să comenteze investigațiile efectuate de autoritățile române, dar arată că nu există acuzații la adresa companiei. Egger nu mai menține „relații de afaceri actuale” cu unii dintre furnizorii suspecți.

Peste 3100 de transporturi de cherestea din arii protejate Natura 2000 au ajuns la uzina Română Egger din Rădăuți în ultimii doi ani, după cum arată datele de transport. Ele arată traseul copacilor, nu neapărat doborâti acolo.

În total, la sediul lui Egger din Rădăuți au fost primite peste 40.000 de livrări. Întrebat, Egger scrie că gestionarea zonelor "Natura 2000" este „permisă și dorită în mod expres în anumite zone“. De fapt, tăierea lemnului nu este interzisă, dar directivele UE prevăd doar utilizarea economică atâta timp cât este „în armonie” cu protecția mediului.

În ultimii ani, mii de români au ieșit în stradă împotriva metodelor dubioase din industrie, ei vorbesc de o „mafie a lemnului”. Înalții oficiali ripostează și ei. Ilie Covrig este unul dintre ei. Administratorul de pădure în vârstă de 56 de ani, pădurar calificat, spune: „Odinioară era o slujbă frumoasă”.

Covrig a fost cândva secretar de stat la Ministerul Mediului. A demisionat din funcție pentru că, după cum spune, nu a vrut să se supună industriei. După revenirea la Direcția Silvică din Târgu Mureș, a primit apeluri de la politicieni care îl îndemnau să renunțe și la acest post. Covrig a înregistrat câteva dintre apelurile telefonice. „M-au acuzat: nu aduci bani la partid”.

Covrig are trei fiice, dintre care una locuiește în străinătate. Ani de zile a încercat să o convingă să rămână în țară. După apeluri, a renunțat. „Am spus să mergi unde vrei. Nu poți continua așa în țara asta." Pădurea obișnuia să ofere oamenilor protecție. Acum totul este despre profituri. „A fi pădurar a devenit ceva urât.”
Cunosc marile companii precum Egger și HS Timber metodele murdare pe care le folosesc furnizorii lor pentru a obține lemn? „Desigur că știu”, spune Covrig

Egger, pe de altă parte, explică că respectarea tuturor legilor este „cultura corporativă în acțiune”. Încălcările vor fi raportate autorităților fără excepție.
În urmă cu opt ani, guvernul român a încercat să frâneze influența marilor corporații. Companiile ar trebui să aibă voie să taie nu mai mult de 30% dintr-o specie de copaci. La acea vreme, HS Timber amenința Bucureștiul că închide toate fabricile din România, dar legea a trecut oricum.

Avocata Cătălina Rădulescu din București: Acolo unde alte case de avocatură pun litere aurii, numărul biroului ei este scris cu creion pe ușă

Guvernul României a formulat intenționat alte reglementări atât de prost încât judecătorii le înțeleg cu greu, se plânge Cătălina Rădulescu. Este unul dintre cei mai cunoscuți avocați de mediu din România și a intentat sute de procese împotriva industriei lemnului.
Nici măcar raidul major de acum câteva luni nu a adus nimic. „Pentru fiecare oaie neagră”, spune Rădulescu, marile companii ajung să găsească una nouă”.

 

„Deforestation Inc.“ este o investigație internațională privind defrișarea pădurilor protejate și amenințate - și industria globală care câștigă bani din aceasta.

De la jumătatea anului 2022, 140 de jurnalişti din 27 de ţări au evaluat sute de documente, au reconstruit lanţurile de aprovizionare şi au vorbit cu persoane din interior. În Germania, pe lângă SPIEGEL, în cercetare au fost implicate și NDR, WDR și Süddeutsche Zeitung. „Deforestation Inc.“ a fost inițiat de Consorțiul Internațional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ).
Printre membrii ICIJ german se numără Frederik Obermaier și Bastian Obermayer, care lucrează și pentru SPIEGEL.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră