UPDATE. Democratul președinte al Ucrainei interzice intrarea în țară pentru 40 de jurnaliști străini. Ghici pe cine a retras de pe listă

17 Sep 2015
UPDATE. Democratul președinte al Ucrainei interzice intrarea în țară pentru 40 de jurnaliști străini. Ghici pe cine a retras de pe listă
În noaptea de miercuri spre joi, președintele ucrainean Petro Poroșenko a semnat un decret care interzice intrarea în Ucraina unui număr de 400 de persoane, dintre care peste 40 sunt jurnaliști și bloggeri străini, scrie Sputnik. În afara unor jurnaliști ruși, este vorba despre jurnaliști germani, israelieni, spanioli și britanici figurează pe această nouă listă neagră întocmită de autoritățile de la Kiev.

Printre ei se află Steve Rosenberg și Emma Wells de la BBC, considerați de Ucraina o amenințare pentru interesele naționale.

Decizia Kiev-ului pare dificil de înțeles, dat fiind că postul BBC și redacția sa nu pot fi clasate printre detractorii regimului ucrainean instalat după îndepărtarea de la putere a președintelui Viktor Ianukovici în februarie 2014.

În același timp, doi cunoscuți jurnaliști spanioli, Antonio Jose Rodriguez Pampliega și Angel Sastre, de la ziarul El Pais, se află pe lista sancțiunilor ucrainene. Este foarte puțin probabil ca aceștia să se deplaseze în Ucraina în viitorul apropiatȘ reporterii sunt dați dispăruți în Siria, fiind probabil capturați de jihadiștii Statului Islamic. În acest context, decizia Kiev-ului de a-i include pe lista neagră poate fi văzută mai degrabă ca o glumă proastă, scrie Sputnik.


Editorul BBC Andrew Roy a denunțat sancțiunile ucrainene vizând jurnaliștii drept un atac rușinos la adresa libertății presei și a cerut Kiev-ului să excludă imediat numele angajaților săi de pe lista neagră.

UPDATE

După violentele reacții înregistrate în presa britanică, indignată din cauza deciziei prezidențiale de a interzice accesul unui număr de jurnaliști străini, Petro Poroșenko a cerut Consiliului ucrainean de securitate națională și apărare să excludă numele angajaților BBC de pe listă.

”Libertatea presei reprezintă pentru mine o valoare absolută”, a declarat Poroșenko, citat de purtătorul său de cuvânt, Sviatoslav Țegolko.

Potrivit acestuia, Consiliul ucrainean de securitate națională și apărare va face o declarație pe această temă.

Ministrul ucrainean al Politicii Informațiilor, Iuri Steț, a notat pe pagina sa de Facebook că lista jurnaliștilor sancționați pare ambiguă și necesită modificări.







 

Alte stiri din Externe

Ultima oră