Democrații au cheltuit milioane de dolari pentru a susține candidații radicali pro-Trump: "Un joc de poker"

10 Noi 2022
Democrații au cheltuit milioane de dolari pentru a susține candidații radicali pro-Trump: "Un joc de poker"

Democrații au cheltuit milioane de dolari pentru ajuta pe unii dintre cei mai extremiști candidați republicani să câștige nominalizările  la alegerile primare din partid ca a apoi să-i învingă cu ușurință marți la alegerile de mijloc de mandat. O strategie de "poker" din ce în ce mai folosită, scrie BFMTV .

Descrisă ca riscantă sau chiar periculoasă, strategia democrată de a ajuta, în alegerile primare republicane, candidații radicali pro-Trump considerați mai ușor de învins la alegerile intermediare, pare să fi dat roade.

În Maryland, Dan Cox, care îl susține pe Donald Trump și acuzațiile sale nefondate de fraudă electorală, a beneficiat astfel de cel puțin 1,7 milioane de dolari de la Partidul Democrat pentru a reprezenta Partidul Republican la alegerile de marți, potrivit unei analize Washington Post. Marți, s-a înclinat puternic în fața democratului Wes Moore, primul guvernator negru al statului.

În Illinois, nu mai puțin de 34,5 milioane de dolari s-au investit în candidatura lui Darren Bailey, susținut și de Donald Trump, pentru postul de guvernator, în special prin spoturi publicitare care subliniază legătura sa cu fostul președinte și unde își prezintă rivalii drept centriști moderați.

O strategie care nu este nouă

Mulțumită unei revărsări de sprijin din partea celor pro-Trump, Darren Bailey a câștigat nominalizarea partidului dar a fost învins drastic marți de actualul democrat JB Pritzker, care l-a prezentat pe Darren Bailey ca fiind prea periculos pentru a fi guvernator.

Strategia de a interveni în primarele partidului advers pentru a promova candidații mai slabi nu este nouă, dar a câștigat mai multă atenție în acest an.

Mulți o numesc ipocrită, deoarece democrații și Joe Biden au insistat public și în mod repetat că democrația însăși este în joc la alegerile intermediare.

Și ar fi putut la fel de bine să se întoarcă împotriva lor dacă unii dintre acești republicani ar fi creat surpriza câștigând poziții cheie în anumite state. „Comisia de campanie a Partidului Democrat a primit multe critici la acea vreme, dar se pare că această strategie a dat roade”, analizează Steven Maviglio, consultant de strategie.

"A-i ajuta pe cei (care neagă rezultatele alegerilor) să urce pe scară a fost un pariu riscant. Dar a dat roade", adaugă el.

„Este un mare pariu de poker”

Consultantul se așteaptă să vadă această tactică folosită mai frecvent în viitor, în ciuda rezervelor criticilor săi. „Alegătorii obișnuiți nu înțeleg toate acestea”, a spus el, „dar oamenii care știu să conducă și să câștige campanii nu au limite în ceea ce privește strategia”.

"Este riscant. Nu există nicio îndoială. Este un joc de poker", a adăugat Steven Maviglio. „Dar, la fel ca majoritatea pariurilor mari, atunci când sunt câștigatoare, câștigul e foarte mare.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră