Influencerul internațional Mario Nawfal a postat un mesaj pe platforma X, în care denunță derapajele democratice ale Uniunii Europene. Pornind de la dezbaterea privind interzicerea partidului Alternativa pentru Germania (AfD), Nawfal aduce în prim-plan și cazul României, unde alegerile prezidențiale au fost anulate după ce candidatul Călin Georgescu a câștigat primul tur. Comentariile sale vin ca un răspuns la o postare a lui Elon Musk, care considera că pozițiile politice ale AfD sunt „centriste, nici măcar de dreapta”.
„Democrația în UE: moartă sau doar pe suport vital?
Uniunea Europeană își arată adevărata față: un bastion al controlului, nu al libertății.În Germania, parlamentarii dezbat interzicerea partidului AfD, susținând că ar reprezenta o amenințare la adresa democrației – dar nu este, de fapt, suprimarea unei voci populare adevărata amenințare?
Între timp, alegerile prezidențiale din România au fost anulate în decembrie, după ce candidatul Călin Georgescu a câștigat primul tur, sub acuzații de interferență rusă – însă fără dovezi solide.
Apoi, în martie, autoritățile române l-au interzis pe Georgescu, cel mai popular candidat, de la reluarea alegerilor, declanșând proteste violente și strigăte de 'lovitură de stat'.
Tăcerea UE – sau, și mai rău, sprijinul ei – spune totul.
Când alegerile sunt anulate și candidații sunt interziși pentru a preveni rezultate 'nedorite', mai putem numi asta democrație?
UE pare mai degrabă un joc trucat, în care doar cei 'aprobați' pot participa.
Este democrația moartă în UE sau asistăm la execuția ei lentă?”**
a scris Mario Nawfal pe X
Mesajul lui Nawfal a fost distribuit pe fondul unei dezbateri tensionate în Germania privind o posibilă interzicere a AfD, partid clasificat recent de autorități drept „extremist de dreapta”. Reacția sa a venit ca răspuns la un mesaj al lui Elon Musk, care a afirmat că pozițiile AfD „nu sunt nici măcar de dreapta, ci centriste”.
Nawfal extinde însă critica asupra întregii Uniuni Europene, acuzând nu doar cenzura ideologică, ci și o derivă autoritară mascată. România ocupă un loc central în analiza sa, fiind prezentată ca exemplul cel mai flagrant al acestei derive: anularea rezultatelor unui scrutin democratic, sub acuzații neverificate, urmată de eliminarea din cursă a unui candidat cu sprijin popular masiv.
Mesajul său, amplificat de influența lui Musk, ridică întrebări fundamentale despre viitorul democrației în Europa. În timp ce România se confruntă cu acuzații de manipulare electorală și suprimare a vocilor populare, Germania este criticată pentru ceea ce unii consideră a fi o tentativă de a elimina opoziția politică. Nawfal și Musk, prin pozițiile lor, îndeamnă la o reevaluare a modului în care UE își gestionează valorile democratice, sugerând că, fără o schimbare, democrația europeană ar putea fi nu doar pe "suport de viață", ci în pragul unui colaps total.