Invitat la DealBook Summit organizată de New York Times, patronul Space X a vorbit despre „crizele existențiale” pe care le-a traversat la începutul adolescenței, scrie Le Figaro
A vorbit despre sine așa cum rar o face. Cu ocazia DealBook Summit 2023, eveniment organizat de New York Times, Elon Musk dezvăluie că a trăit o „criză existențială” la vârsta de 12 ani și că acest lucru l-a determinat să se gândească să-și pună capăt zilelor. Șeful Tesla, X și Space X își amintește că a avut gânduri de genul: „Toate acestea sunt inutile? De ce nu te sinucizi? De ce sa existăm?”
În acel moment, Elon Musk și-a pus întrebări despre sensul vieții, a citit texte religioase și, în special, cărți de filozofie germană care l-au făcut „destul de deprimat”, i-a spus el lui Aaron Ross Sorkin de la New York Times , miercuri, 29 noiembrie, pe etapa Summit-ului DealBook. Din fericire, această perioadă dificilă se va încheia. Totuși, și astăzi, miliardarul de 52 de ani recunoaște: mintea lui „seamănă adesea cu o furtună foarte sălbatică”, el care spune constant că este străbătut de o „avalanșă de idei”. „Este o „furtună fericită?” întreabă jurnalistul. „Nu”, spune Musk. Cred că într-o oarecare măsură m-am născut așa, dar a fost amplificat de o copilărie dificilă, sincer.”
Tinerețea haotică
Trebuie spus că Elon Musk a avut o copilărie chinuită. A lui începe cu părinții care cred că este surd pentru că nu le răspunde niciodată. O baterie de teste va dezvălui că aude foarte bine. Doar că nu vrea să răspundă. Acest lucru spune deja multe despre felul lui de a fi și atmosfera de familie. Într-adevăr, acasă, tatăl său Errol Musk o lovește pe mama sa, Maye. El nu primește nicio lovitură, dar suferă de stările tatălui său. „Tatăl meu m-a numit idiot tot timpul. Habar nu ai cât de rău este”, a spus într-o zi antreprenorul, fără să spună mai multe.
La școală, atmosfera nu este mai bună. Musk este candidatul ideal pentru hărțuirea școlară: prea mic, prea inteligent și prea amator de science fiction. „Într-o zi, unii l-au împins în jos pe scări și l-au bătut”, spune biograful său Ashlee Vance. Elon a fost internat o săptămână sau două după aceea. La acea vreme, în Africa de Sud, cultura masculinității virile și atletice era foarte prezentă. Și Elon nu a făcut niciun sport...” La 15 ani, adolescentul are 1,80 m și a învățat să lupte. De atunci, el nu va mai fi cel găsit ghemuit într-un colț al locului de joacă.
În fața lui Aaron Ross Sorkin de la New York Times, Elon Musk își amintește că în copilărie, chiar și în „momente fericite”, a simțit constant „forțe aranjate în mintea [lui]”. „Acești demoni care îmi bântuie mintea sunt, în cea mai mare parte, exploatați în scopuri productive.” Până în prezent, Elon Musk este unul dintre cei mai puternici oameni din lume. Cu o avere netă de 10,5 miliarde de dolari (ceea ce îl face cel mai bogat om de pe planetă, înaintea lui Bernard Arnault), el conduce X, Tesla, Space X și Neuralink cu o mână de fier. Și nu intenționează să se oprească aici, fidel ambiției sale fără limite.