Variațiile prețurilor cu ridicata nu se reflectă direct în cele facturate consumatorilor deoarece furnizorii își uniformizează prețurile, mai ales în această perioadă când prețurile pot sări de la o zi la alta, scrie Le Monde.
Prețul cu ridicata al gazelor naturale în Europa a ajuns la cel mai scăzut nivel de când Rusia a invadat Ucraina. Referința – Title Transfer Facility (TTF) – a fluctuat, luni, 2 ianuarie, în jur de 73 de euro pierzând aproape 50% într-o lună și scăzând de la vârfurile de vară după ce în august 2022 atinsese vârful de 342 de euro.
Prețurile gazelor începuseră să crească înainte de războiul din Ucraina, dar au sărit cu adevărat din 24 februarie 2022. Închiderea mai multor gazoducte între Rusia și Europa, până atunci primul său client, le-a făcut mecanic să urce.
Exporturile de gaze ale Gazprom către Uniunea Europeană (UE) și Elveția au scăzut cu 55% în 2022, a anunțat luni grupul rus. Compania a livrat 62 de miliarde de metri cubi în Europa în 2022, comparativ cu 138 de miliarde în 2021, potrivit unei estimări a lui Thierry Bros, analist al pieței energetice.
De ce scad prețurile astăzi?
Prețurile scad pentru că Europa și-a umplut rezervele până la refuz în vara lui 2022; apoi, pentru că toamna a fost foarte blândă; în sfârșit, pentru că gospodăriile și întreprinderile și-au redus voluntar consumul.
Deci este mai puțină nevoie de a cumpăra gaz. De asemenea, luni, rata de umplere a stocurilor europene de gaz s-a situat la 83,3%; în Franța, sunt pline cu 84%, în Germania cu 90%, conform Gas Infrastructure Europe.
Prețul gazului se reflectă în prețul energiei electrice, deoarece multe centrale electrice europene ard gaz pentru a produce electricitate.
Dar aceste variații ale prețurilor angro nu se reflectă direct în cele facturate consumatorilor, deoarece furnizorii își uniformizază prețurile, a fortiori în această perioadă în care prețurile pot sări de la o zi la alta.
Analiștii rămân foarte precauți
Analiştii avertizează însă asupra impredictibilităţii pieţei pentru lunile următoare. „Totul depinde de ceea ce decide [președintele rus] Vladimir Putin cu privire la fluxurile de gaze către Europa, a explicat Bros agenției France-Presse. Ar putea trimite mai puțin, dar ar putea trimite și mai mult [la unii], în speranța de a diviza țările europene între ele. Acesta este ceea ce academicienii numesc „principiul incertitudinii de la Kremlin”, care testează astfel unitatea europeană."
Ca exemplu, el citează posibilitatea ca Rusia să exporte gaze printr-o conductă de gaz care trece prin Belarus, în speranța unor țări interesante precum Italia sau Germania.
„Dacă Europa nu primește cel puțin 30 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc, va fi dificil să umple depozitul în această vară și este posibil ca prețurile să crească ”, mai avertizează analistul. Cu toate acestea, continentul este „mai bine pregătit” decât anul trecut, spune Bros. În ianuarie 2022, înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina, rezervele europene de gaz erau pline de doar 54%.
Aceeași incertitudine pe partea industrială. „Dacă va fi o perioadă de frig la sfârșitul lunii ianuarie, prețurile vor începe din nou să crească” , avertizează Nicolas de Warren, președintele Uniden, care reunește cele mai consumatoare industrii din Franța (chimic, farmaceutic, siderurgic, alimentar, industrie etc.). De asemenea, se teme de concurența pentru încărcăturile cu gaz natural lichefiat (GNL) între Europa și Asia, unde prețurile practicate sunt „acum mai mari decât prețurile europene."
Pentru a asigura o mai mare vizibilitate industriilor europene, „ceea ce se va negocia acum este revenirea la contracte de gaze pe termen lung cu țările exportatoare, Norvegia, Qatar, Nigeria, eventual Irak” , subliniază el.