De ce Franța nu vrea să livreze tancuri grele Ucrainei

26 Ian 2023
De ce Franța nu vrea să livreze tancuri grele Ucrainei

Franța nu a fost, deocamdată, de acord să furnizeze ucrainenilor copii ale singurului său tanc de luptă, tancul Leclerc, scrie Le Monde

Ucraina spune că are nevoie de aproape 300 de tancuri moderne și alte armamente pentru a contracara o posibilă nouă ofensivă rusă la scară largă în primăvară.

Dar presedintele francez Macron a emis totuși trei criterii pentru a livra tancuri grele Ucrainei: „În ceea ce privește tancurile Leclerc, i-am cerut ministrului Armatei să lucreze. Nimic nu este exclus și acest lucru este într-adevăr evaluat în mod colectiv și în funcție de trei criterii", a spus președintele francez, considerând că era necesar ca livrarea tancurilor "să nu constituie o escaladă"  față de Rusia "ca aceasta să poată oferi un sprijin real și eficient prietenilor noștri ucraineni”  ținând cont de timpii de antrenament și ca acest lucru să nu slăbească „capacitățile proprii de apărare” ale Franței.

Pe frontul diplomatic, Parisul spune că studiază posibilitatea de a livra la Kiev mai multe exemplare ale celor două sute douăzeci și două de tancuri Leclerc din armata sa, dintre care cincizeci sunt în curs de renovare, după cum a anunțat compania săptămâna trecută.

Armata franceza nu este în favoarea unei astfel de livrări

400 de exemplare din acest tanc au fost livrate Armatei de la sfârșitul anilor 90. Astăzi aproximativ jumătate sunt încă în serviciu, iar celelalte sunt depozitate în hangare, fiind folosite ca rezervă de piese de schimb, deoarece linia de producție Leclerc, din Roanne în Rhône, a fost închisă acum 15 ani, explică RMC.

Și conform ziarului Le Canard Enchaîné , majoritatea tancurilor Leclerc active nu sunt operaționale. Astfel, dintre cele 226 de tancuri Leclerc operaționale, 200 ar fi în curs de renovare. Dacă e să credem săptămânalul satiric, Franța are așadar doar câteva tancuri grele în stare de funcționare.

Acest lucru este foarte exagerat, potrivit specialiștilor consultați de RMC. Deși este adevărat că tancurile Leclerc, la fel ca toate tancurile grele, trebuie să sufere periodic revizii complete, că toate trebuie modernizate, dar aceste modernizări sunt extinse în timp și nu imobilizează toate tancurile în același timp.

În toamna trecută, Statul Major francez estimase că, în cazul unui război de mare intensitate, Armata nu va putea ține un front de 80 de kilometri. Adică nu ar fi în stare să își apere propriile granițe. Înțelegem astfel mai bine de ce armata franceză este foarte reticentă în a oferi Leclerc Ucrainei și de ce poziția Franței este foarte așteptată.

Și în caz de război, și armata franceză ar rămâne rapid fără muniție. După doar 15 zile, aceasta s-ar epuiza. Președintele Comisiei de Apărare a Senatului a estimat în primăvara trecută că Franța nu poate sprijini un conflict pe termen lung. Stocurile de muniție ar dura cel mult două săptămâni. Și un alt raport parlamentar a subliniat recent că muniția, în special obuzele, sunt adesea depășite. Este un pic aceeași problemă ca a măștilor pe vremea Covid-19.

O mare creștere a bugetului armatelor

Problema, pentru a rezuma în două cuvinte, este că Franța este singura armată europeană care vrea să facă totul. Pe uscat, pe mare și în aer, și este singura țară care are forța de descurajare nucleară, care este foarte scumpă. Așa că își asumă riscul de a face totul, dar greșit.

Așa se explică anunțurile de săptămâna trecută și creșterea foarte mare a bugetelor militare: peste 400 de miliarde în următorii 7 ani. Un efort care nu s-a mai văzut în Franța din anii ’60.

Alte stiri din Externe

Ultima oră