Pe măsură ce armata ucraineană recâștigă teren, apropiații Kremlinului denunță și critică public strategiile militare rusești. Dizidență sau manipulare? se întreaba Le Figaro.
Adevărata dizidență sau încă un joc de poker condus de Kremlin ? Criticii din elitele ruse care ironizează generalii și strategiile lor pe câmpul de luptă sunt în creștere de câteva zile datorită înfrângerilor fulminante din Ucraina.
Pe măsură ce orașul cheie Lîman din regiunea Donețk a fost recucerit și forțele ucrainene avansează în sud și nord-est, un înalt parlamentar rus a cerut armatei să „nu mai mintă”: „ Oamenii știu. Oamenii noștri nu sunt proști. Și văd că nu vrem să le spunem nici măcar o parte din adevăr. Acest lucru poate duce la o pierdere a credibilității”, a declarat Andrei Kartapolov, șef adjunct al Comisiei de Apărare a Dumei, Camera inferioară a Parlamentului, și fost comandant militar, miercuri, 5 octombrie.
Aceeași poveste și cu Alexandre Kots, reporterul de război al ziarului pro-Kremlin Komsomolskaya Pravda, care a avertizat în ultimele zile că „ nu vor fi vești bune (de pe front) în viitorul apropiat”. Foarte urmărit și ultra-patriotic Vladimir Solovyov, prezentator la televiziunea de stat Rossiya 1, a mai spus la emisiune că nu se aștepta la „vești bune. Avem nevoie de voință puternică și răbdare strategică".
Brutalul lider cecen Ramzan Kadîrov a cerut chiar folosirea „armelor nucleare de mică putere” în Ucraina, după ce rușii s-au retras din Lîman. „Trebuie să desfășurăm „operațiunea militară specială” în sensul deplin al termenului și să nu ne jucăm”, a ironizat el, în timp ce l-a criticat pe șeful operațiunilor militare din Lîman, considerând că acesta nu a furnizat ”comunicații" și „muniția necesară" către soldații implicați. „Dacă ar fi după mine, l-aș retrograda, l-aș priva de recompense și l-aș trimite în față, cu o mitralieră în mână, pentru a-i spăla rușinea cu prețul sângelui”, s-a înfuriat el.
Cuvinte salutate de Evgheni Prigojin, oligarh fondator al grupării paramilitare Wagner, care a declarat: „Să-i trimitem pe toți nenorociții ăștia pe front, cu mitraliere și cu picioarele goale! În orice caz, remarcile dure ale lui Ramzan Kadîrov nu l-au împiedicat să fie promovat de Putin miercuri la gradul de general-colonel ...
Își pregătește elita pionii în vederea "infrângerii"?
Aceste critici sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât vin după șapte luni de propagandă - în care autoritățile ruse au comunicat constant despre presupusele atacuri "eliberatoare " , în ciuda dificultăților armatei - și la doar câteva zile după un decret de anexare semnat de Vladimir Putin privind patru regiuni ale Ucrainei. Ce se întâmplă în elita rusă? Asistăm la o dezintegrare, când nu mai este de exclusă ipoteza unei înfrângeri militare?
Chestionat de Le Figaro, Dimitri Minic, cercetător specializat în Rusia la Institutul Francez de Relații Internaționale, și François Chauvancy, general (2S) și consultant geopolitic, vor să creadă asta, arătând spre înclinațiile personale ale celor apropiați de putere, la momentul unei ipotetice revolte împotriva lui Putin în cazul unei retrageri militare. „Cazul deputatului Kartapolov este semnificativ: acest fost general a fost demis din funcțiile sale militare pentru a deveni parlamentar cu un an până cu o zi înainte de declarația sa, din 5 octombrie 2021. Critica sa sună ca o mică răzbunare”, consideră Dimitri Minic.
Kadîrov, la rândul său, devenit esențial în ochii Moscovei „anticipează poate deja o înfrângere și prăbușirea Federației Ruse pentru a garanta Ceceniei un loc bun în noua ordine rusă”, prevede François Chauvancy. „De asemenea, este posibil ca Kadîrov să fi dat curaj altor oficiali… ”, judecă Dimitri Minic.
Dar atunci, cum se explică că liderul cecen a fost promovat general-colonel de Vladimir Putin, la doar câteva zile după criticile sale? Pentru Dimitri Minic, „acesta este un semn că Kremlinul nu mai este capabil să-și constrângă supușii ” decât prin „mită” și că Moscova „se teme de o potențială destabilizare a Federației de către una dintre regiunile sale cele mai instabile, și anume Cecenia”. Teoreticianul ultranaționalist Alexander Dughin, a cărui fiică a fost ucisă în explozia unei mașini, a fost, de asemenea, entuziasmat de cuvintele lui Kadîrov și Prigojin, prezentându-i pe o rețea de socializare drept „adevărați eroi și lideri ai războiului poporului nostru”.
Institutul pentru Studierea Războiului, un think tank american de renume, consideră în orice caz că remarcile cecenului și oligarhului „au spulberat narațiunea Kremlinului care încerca să atenueze lovitura înfrângerii în jurul lui Lîman (…) Cuvintele lor probabil au subminat conducerea lui Vladimir Putin, poate din neatenție”.
Criticii șoptite de Kremlin?
Dar a face din Kremlin victima acestor discursuri disonante ar însemna să uiți capacitatea sa de manipulare. François Chauvancy, doctor în științe ale informației și comunicării, nu crede inițial în apariția dizidenței în cadrul elitelor. „Elitele dizidente au fugit și nu mai au putere internă în regim”, spune el. „Să nu uităm că, de câteva luni, aproximativ douăzeci de oligarhi au fost victimele unor accidente”, a spus generalul.
Acesta din urmă propune mai degrabă ipoteza unui discurs suflat de echipele Moscovei. Cu interesul de a-l curăța pe Putin de orice eșec militar și de a acuza generalii de pe teren. „Dacă Kadîrov exprimă ceea ce Putin nu vrea să expună în piața publică și a fost promovat pentru asta? întreabă generalul.
Manipulând liderul cecen, stăpânul Kremlinului vrea să pregătească opinia publică pentru o întărire a conflictului, cu posibila utilizare a unei arme nucleare. „Vladimir Putin a justificat invazia prezentând rușii din Donbass ca fiind atacați”, continuă François Chauvancy. Cu această nouă retorică defetistă, Putin i-ar face pe ruși victime ale NATO, învinuit pentru pierderile recente”. Președintele rus ar căuta atunci să-i determine pe oameni să susțină un efort de război mai intens, capabil să rivalizeze cu armele livrate de Occident.
În această direcție ar merge și discursurile alarmiste ale presei de stat, deși nu este exclus ca „jurnaliştii” care oficiază acolo să fie chiar mai extremiști decât Vladimir Putin. Pentru Dimitri Minic, presa și televiziunea pro-Kremlin, controlate și finanțate de autorități, ar fi suficient de libere să „își acorde dreptul de a face presiuni ” asupra liderilor ruși și să-i incite să agraveze conflictul.
Totuși, cucerirea majorității opiniei publice pentru cauza naționalistă nu va fi o sarcină ușoară. Pentru prima dată de la începutul războiului, Vladimir Putin și-a pierdut popularitatea săptămâna trecută, potrivit unui sondaj. În cauză, mobilizarea parțială anunțată de președintele rus. „ Refuzând cu orice preț să declare mobilizarea totală, Putin a fost poate mai lucid decât oricine cu privire la starea societății ruse, care nu era pregătită pentru acest război ”, reia Dimitri Minic. Va fi pregătită în viitor? „Cu aceste critici ale elitelor, rușii au în special impresia că sunt pregătiți pentru acceptarea unei înfrângeri totale”, rezumă François Chauvancy.