Pentru fostul comandant al Forțelor Internaționale de Asistență și Securitate din Afganistan, eforturile recente ale Rusiei de a pedepsi Ucraina au întărit hotărârea acesteia din urmă. În exclusivitate pentru L'Express, David Petraeus, fost general al armatei americane, comandant al Forțelor Internaționale de Asistență și Securitate din Afganistan între 2010 și 2011 și director al CIA din 2011 până în 2012, a răspuns întrebărilor despre războiul din Ucraina și evoluțiile posibile.
- Cum apreciați dinamica actuală pe câmpul de luptă din Ucraina?
David Petraeus: Rusia se află într-o situație extrem de dificilă deoarece Ucraina are acum o armată mai mare și mai capabilă pe pământul său decât cea a Rusiei - și nu se pare că Vladimir Putin are posibilitatea de a inversa această situație. Ucraina a făcut o treabă mult mai bună decât Rusia în recrutarea, instruirea, echiparea (mulțumită asistenței masive de peste 18 miliarde de dolari în arme, muniții și echipamente americane), organizarea și angajarea de soldați și unități suplimentare și nu văd nicio opțiune realistă pe care Vladimir Putin ar putea-o implementa pentru a schimba această situație.
Mobilizarea parțială a Rusiei a fost dezorganizată și dezbinată. Nu va produce soldați ruși de înlocuire bine pregătiți și bine echipați. Întrebarea reală este dacă unitățile rusești ar putea începe să se prăbușească în unele zone, pe măsură ce valul continuă să se întoarcă împotriva lor. În plus, eforturile Rusiei de a „pedepsi” Ucraina în urma exploziei podului din Crimeea cu atacuri cu rachete, rachete, bombe și roiuri de drone au întărit hotărârea Ucrainei în loc să o slăbească.
- Cum îl poate ajuta pe Putin în războiul său impunerea legii marțiale în teritoriile ocupate ale Ucrainei?
Sincer, nu văd cum va face o diferență substanțială impunerea legii marțiale în teritoriile ocupate de ruși din Ucraina. Bănuiesc că legea marțială nu va fi mai importantă decât anexarea de către Rusia a celor patru provincii ucrainene ocupate în mare parte de forțele ruse, dintre care unele părți au fost deja eliberate de forțele ucrainene și alte părți sunt supuse unei presiuni enorme din partea unităților ucrainene.
- Într-un interviu recent, ați explicat că, dacă Putin ar folosi arme nucleare în Ucraina, „am răspunde cu un efort NATO - un efort colectiv - care ar elimina fiecare forță convențională rusă pe care am putea-o identifica pe câmpul de luptă din Ucraina și Crimeea, precum și fiecare navă din Marea Neagră”. Nu ați menționat echipamente sau trupe în Belarus sau Rusia. Înseamnă asta că aceste două țări sunt de neatins?
În primul rând, vreau să precizez că ceea ce descriu aici este doar o opțiune - una care presupun că este printre cele care ar fi luate în considerare dacă Putin ar lua decizia extrem de proastă de a folosi o armă nucleară tactică în Ucraina. O astfel de acțiune ar avea ca rezultat ca Putin și Rusia să se găsească într-o gaură și mai adâncă decât înainte.
Există, fără îndoială, multe opțiuni – diplomatice, financiare, economice, juridice și militare – identificate ca răspunsuri posibile. Ceea ce am menționat este doar una dintre ele. Dar, având în vedere că Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate națională, a declarat public – și le-a spus omologilor săi ruși – că răspunsul la utilizarea armelor nucleare ar fi „catastrofal”, ne putem aștepta să includă mai mult decât opțiunile diplomatice, financiare, economice.
- Care este linia roșie dincolo de care NATO trebuie să se implice mai mult în conflict?
Cred că linia roșie pentru NATO este direct legată de angajamentul de autoapărare colectivă al articolului 5, adică un atac împotriva unei țări membre NATO. Acestea fiind spuse, cred că este posibil ca Rusia să întreprindă o acțiune în Ucraina care ar fi atât de șocantă și atât de înfiorătoare încât Statele Unite și alte țări ar putea reacționa într-un fel sau altul, dar ca o forță multinațională condusă de Statele Unite și nu ca forță NATO.
- Ți-e teamă că conflictul se va transforma într-un al treilea război mondial?
Nu, nu cred că este deloc în interesul lui Vladimir Putin să extindă războiul. Forțele sale sunt deja inferioare celor ale Ucrainei și ultimul lucru de care are nevoie este un conflict mai larg.
- Cum vedeți viitorul lui Vladimir Putin?
Nesigur – și tot mai dependent de capacitatea Rusiei de a se elibera dintr-un război în care forțele ruse, în opt luni, au pierdut de 3-4 ori numărul de soldați sovietici uciși în nouă ani de război sângeros din Afganistan.