Danemarca: Mii de oameni au protestat împotriva desființării unei sărbători legale din cauza războiului din Ucraina

06 Feb 2023
Danemarca: Mii de oameni au protestat împotriva desființării unei sărbători legale din cauza războiului din Ucraina

Zeci de mii de danezi au manifestat duminică, 5 februarie, împotriva planului guvernului de a desființa o sărbătoare legală pentru a finanța bugetul apărării , în plin război din Ucraina, scrie Le Figaro.

Este o propunere total nedreaptă”, a spus Lizette Risgaard, șefa sindicatului FH care este la originea manifestației și care are 1,3 milioane de membri în această țară de 5,9 milioane de locuitori.

Estimați între 40.000 și 50.000 de poliție și organizatori, manifestanții veniseră din toată țara cu autobuzele. Adunați în fața Parlamentului de la Copenhaga, aceștia au ridicat pancarte care proclamă „Sărbătorile noastre legale” și "Spuneți nu războiului”.

„Atacul asupra modelului nostru”

Coaliția de stânga-dreapta prim-ministrul social-democrat Mette Frederiksen, aflată la putere din decembrie, intenționează să anuleze sărbătoarea religioasă cunoscută sub numele de Marea Zi a Rugăciunii, celebrată încă din secolul al XVII-lea. Guvernul vrea să folosească banii astfel generați pentru a crește bugetul apărării până la ținta NATO de 2% din PIB până în 2030, în loc de 2033, așa cum era planificat anterior. El insistă că accelerarea calendarului este necesară din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia în urmă cu aproape un an.

Sindicatele spun însă că a face danezilor să muncească o zi în plus ar încălca contractele colective de salarizare, negociate cu guvernul. Decizia guvernului „ este un atac la modelul nostru danez”, a declarat Lizette Risgaard pentru AFP. Kurt Frederiksen, în vârstă de 56 de ani, șeful filialei de hoteluri și catering a sindicatului 3F, a declarat că se opune planului guvernului. Nu credem că banii pentru război vor ajuta la încheierea păcii”, a spus el.

La rândul său, Johannes Gregers Jensen, decanul de la Copenhaga în cadrul Bisericii Luterane din Danemarca, biserică frecventată de 73% dintre danezi, a deplâns planul autorităților. Danemarca are o tradiție îndelungată conform căreia afacerile bisericii „sunt decise de credincioși, iar guvernul nu ar trebui să se amestece în asta”, a spus el. "Dar el o face... și asta este o problemă uriașă"

Alte stiri din Externe

Ultima oră