„Dacă noi plecăm, cine va veni? Nu putem lăsa un gol în Gaza după război", spune președintele Israelului pentru Financial Times

16 Noi 2023
„Dacă noi plecăm, cine va veni? Nu putem lăsa un gol în Gaza după război", spune președintele Israelului pentru Financial Times

Fâșia Gaza „nu va deveni din nou un sanctuar al terorismului”, a declarat președintele israelian Isaac Herzog pentru  Financial Times . Dacă noi plecăm, cine va prelua?" s-a întrebat el înainte de a-și asuma: „Nu putem lăsa un gol. [...] Se discută mai multe idei”. Pentru Isaac Herzog, „pentru a preveni alte atacuri”, Israelul trebuie „să aibă suficientă forță”. Șeful statului se așteaptă ca vecinii SUA și Israelului să joace un rol în enclave după război.

Președintele israelian Isaac Herzog a spus că țara sa nu poate lăsa un vid în Gaza și va trebui să mențină o „forță foarte puternică” în enclava de coastă în viitorul apropiat pentru a preveni reapariția Hamas în fâșia asediată.

Într-un interviu pentru Financial Times, Herzog a spus că guvernul discută multe idei despre cum va fi condusă Gaza odată ce războiul dintre Israel și Hamas se va termina, adăugând că a presupus că SUA și „vecinii noștri din regiune” vor avea o anumită implicare în ordinea post-conflict.

„Dacă ne retragem, atunci cine va prelua? Nu putem lăsa un vid. Trebuie să ne gândim care va fi mecanismul; sunt multe idei”, a spus Herzog. „Dar nimeni nu va dori să transforme din nou acest loc, Gaza, într-o bază teroristă”.

Comentariile lui Herzog vin pe măsură ce presiunea internațională crește asupra Israelului cu privire la numărul de morți în creștere în Gaza și la adâncirea crizei umanitare din fâșia, care găzduiește 2,3 milioane de oameni și este controlată de Hamas din 2007.

Oficialii occidentali sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că Israelul nu are un plan clar pentru ceea ce urmează în Gaza, după ce a promis că va elimina Hamas, care este profund înrădăcinat în societatea palestiniană și are aripi politice și militare.

Administrația Biden a spus că ar putea fi nevoie de o perioadă de tranziție, dar a avertizat și Israelul să nu reocupe fâșia – din care s-a retras în 2005 – sau să reducă dimensiunea teritoriului cu noi bariere de securitate sau zone tampon.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat anterior că Israelul își va menține „responsabilitatea generală de securitate” pentru Gaza.

Herzog, care nu are puteri executive, dar este informat despre efortul de război, a declarat: „Pentru a preveni apariția din nou a terorii, trebuie să avem o forță foarte puternică pentru a ne asigura că atacul nu se va întâmpla [din nou].”

Herzog vorbea cu câteva ore înainte ca forțele israeliene să lanseze un raid asupra spitalului al-Shifa, cea mai mare unitate medicală din enclavă, care găzduiește pacienți și mii de palestinieni care au căutat adăpost de bombardamentul Israelului.

Forțele de Apărare Israelului au descris raidul asupra al-Shifa ca fiind o „operație precisă și țintită” într-o „zonă specificată” a spitalului. IDF acuză Hamas că folosește spitalele pentru operațiuni militare, iar Casa Albă a susținut marți afirmațiile Israelului conform cărora militanții palestinieni au depozitat arme în unități medicale.

Hamas a negat aceste afirmații. Un purtător de cuvânt al guvernului din Gaza a descris raidul asupra al-Shifa drept o crimă de război.

ONU a spus că sistemul de sănătate din Gaza s-a prăbușit, toate spitalele, cu excepția unuia, din nordul Gazei nu mai funcționează.

Întrebat despre operațiunile militare ale Israelului în jurul spitalelor, Herzog a spus: „O facem într-un mod foarte, foarte precaut”.

El a insistat, de asemenea, că Israelul caută să protejeze civilii.

Forțele israeliene au lansat o ofensivă aeriană și terestră asupra Gaza după ce atacul Hamas din 7 octombrie a ucis aproximativ 1.200 de oameni, potrivit oficialilor israelieni, în cel mai feroce atac al său asupra fâșiei.

Peste 11.200 de oameni au fost uciși în bombardamentele Israelului, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății, iar ONU spune că peste 1,5 milioane de persoane au fost strămutate.

Israelul a ordonat în mod repetat palestinienilor să părăsească nordul dens populat al Gazei, care este centrul operațiunilor sale militare, și să se deplaseze spre sud.

„Îmi pasă de decesele palestinienilor . . . îmi rupe inima”, a spus Herzog. „Dar îmi amintesc mereu că trebuie în primul rând [să asigure] securitatea pentru a ne apăra poporul.”

Chiar și cei mai convinși aliați ai Israelului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la numărul morților din Gaza, secretarul de stat al SUA Antony Blinken afirmând săptămâna trecută că „mult prea mulți palestinieni au fost uciși”.

Săptămâna aceasta, președintele francez Emmanuel Macron a declarat pentru BBC că Israelul trebuie să „oprească bombardamentul”.

Herzog a spus că Israelul își respectă aliații și i-a ascultat „foarte atent”. Dar el a adăugat că „la sfârșitul zilei, avem datoria să ne protejăm poporul”.

Președintele a spus că „în primul rând” Israelul dorește să asigure eliberarea a aproximativ 240 de ostatici pe care Hamas i-a capturat în timpul atacului său din 7 octombrie asupra sudului Israelului.

El a spus că comunitatea internațională înțelege acest lucru și sprijină dreptul Israelului de a se apăra. Dar el a spus: „Cum am dreptul să mă apăr dacă nu pot eradica capacitățile militare ale Hamas? Sunt chiar acolo. Sunt chiar acolo, în orașul [Gaza]”.

Qatar, care găzduiește biroul politic al Hamas, a facilitat discuții indirecte între Israel și gruparea militantă pentru a obține un acord pentru eliberarea ostaticilor civili.

Herzog a acuzat Hamas pentru lipsa unui acord, spunând că „nu am primit nici măcar o informație despre ostaticii noștri”.

„Deci trebuie să luptăm și să-i luăm”, a spus el.

El a spus că Israelul, care a asediat Gaza și a permis doar o cantitate limitată de ajutor în fâșie – declanșând o lipsă acută de alimente, apă și combustibil – lucrează pentru a permite mai multă asistență umanitară în enclavă.

Herzog a adăugat că guvernul discută „un efort major” cu Cipru pentru a furniza ajutor pe mare, spunând că oficialii ciprioți vor vizita Israelul joi pentru a continua inițiativa.

„Se află în negocieri serioase cu guvernul cipriot”, a spus el.

„Este adevărat că există zone în Gaza care se află într-o situație foarte gravă. Asta pentru că este o zonă de război”, a spus el. „Dar noi încercăm.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră