Un avertisment ancestral, Hungersteins, sau Pietrele Foamei, sunt din nou vizibile pe malurile râurilor din Europa Centrală. Scufundate în timpul secetelor de la începutul Evului Mediu, aceste pietre poartă amintirea foametelor trecute. Fenomen mai degrabă îngrijorător, scrie France Culture
În albia Elbei, Dunării, Rinului și chiar Mosellei, Hungersteins, Pietrele Foamei în germană, nu amintesc că continentul european a suferit deja din cauza lipsei de apă. Au fost amplasate pe căi navigabile de la mijlocul Evului Mediu, în jurul anului 1340, până în secolul al XVIII-lea, pentru ca următorii locuitori să devină conștienți de pericolele cauzate de secetă. Alain Soubigou, lector la Sorbona Paris 1, specialist în istoria contemporană a Europei Centrale, amintește de contextul creării acestor pietre: „Apar în ținuturi îndepărtate de mare. Și, evident, acolo dispariția sau scăderea nivelului apei provoacă îngrijorare mult mai mare decât în țări precum, de exemplu, Franța.
Avertisment pentru generații viitoare
Pe vremea aceea, lipsa apei a însemnat o scădere a producției agricole, dar și a pescuitului, deoarece peștii deveneau din ce în ce mai rar în râuri. „Și așa, mai întâi lipsuri de alimente localizate, apoi posibil foamete”, adaugă Alain Soubigou. Sunt afectate și activitățile comerciale. „Râurile din centrul Europei au fost purtători de comerț încă din Evul Mediu. De exemplu, o organizație comercială care a reunit marinari și antreprenori comerciali din nordul Europei, Liga Hanseatică, transporta grău, oale, chihlimbar, sare... Toate acestea se făceau pe lângă râuri” , explică expertul. Odată cu scăderea nivelului râurilor, transportul devine mai complicat.
Secetele trecute cu consecințe grele, așadar, rezonând cu perturbările actuale ale transportului fluvial pe Rin, prea joase pentru ca vapoarele să fie încărcate la maximum . Așa că nu întâmplător, în același timp, reapar și Pietrele Foamei. „ Pe aceste Hungersteins, există adesea o propoziție, o propoziție care anunță secetă, apoi foamete, apoi moarte în masă ”, spune Alain Soubigou. Adesea, există variații în jurul acestei teme: „Dacă mă vezi, începe să plângi””. Așa scrie pe o piatră gravată în 1616 pe malul Elbei, la Decin, în Cehia. Într-un alt municipiu al țării, Tuchlovice, un Hungerstein poartă inscripția: „Noi plângem, plângem și tu vei plânge”.
Vizibile o dată pe secol, pietre din ce în ce mai uscate
Ar trebui într-adevăr mesajul să fie luat în serios? Zecile de Pietre ale Foamei existente sunt vizibile în medie o dată pe secol. Cu toate acestea, unele roci vizibile anul acesta au ieșit deja din apă în 2018. „Când reapar, pare miraculos și periculos în același timp”, spune Alain Soubigou. Sunt ancorate atât de adânc, uneori, în memoria omului, la scara unei generații de vreo douăzeci de ani, le uităm. Dar în momentul de față, aproape toate sunt vizibile” .
Dacă avertismentul face apel la nivel local, devine și o atracție turistică. „Generațiile actuale le iau mult mai în serios decât generațiile anterioare, care văd aceste pietre ca folclor și turism”, admite Alain Soubigou. Generațiile mai tinere asociază acest lucru cu fenomene globale mult mai ample, cum ar fi încălzirea globală .
În 2018, ONG-ul Greenpeace a preluat simbolul, prin gravarea unui mesaj pe o piatră, la Magdeburg în Germania : „Dacă mă vezi, este o criză climatică”
Hueveringwekkend. Door de droogte in Europese rivieren komen er Hungersteine bovendrijven. Macabere waarschuwingen van onze 15e eeuwse voorouders peste hongersnood.
— Olaf Koens (@obk) 11 august 2022
„Wenn du mich siehst, dann weine” https://t.co/kbo03caaZX pic.twitter.com/CMTcMvfQQp