Cutremur în Turcia si Siria: „Victimele ar putea ajunge la 10.000”

06 Feb 2023
Cutremur în Turcia si Siria: „Victimele ar putea ajunge la 10.000”

Un puternic cutremur cu magnitudinea de 7,8 a lovit sudul Turciei și nordul Siriei luni, dărâmând clădiri și declanșând o căutare frenetică a supraviețuitorilor printre dărâmăturile din orașele din zonă. În prezent, bilanțul este de peste 900 de morți și sute de răniți, dar cifrele sunt în continuă creștere, scrie La Repubblica

O predicție dramatică făcută de United States Geological Survey (USGS) spune ca victimele de la cutremurul din Siria și Turcia ar putea ajunge la zece mii. Conform acestei instituții ar fi o probabilitate de 47% ca victimele să fie între o mie și zece mii, 20% să fie între zece mii și 100 de mii și 27 % că sunt între 100 și o mie. 

Estimările USGS se bazează pe date istorice privind cutremurele din regiune, populația și vulnerabilitatea structurilor din zonele cele mai afectate. 

Pagubele s-ar putea ridica între un miliard și zece miliarde de dolari.

Cutremurul este unul dintre cele mai puternice (și mai mari) din ultimele decenii

Cu zece provincii afectate, de la câmpiile Adana de pe coasta Mediteranei până la vârfurile de 2.500 de metri ale Malatya, cutremurul de dimineață din Turcia este nu numai unul dintre cele mai puternice, ci și unul dintre cele mai mari din ultimele decenii. 

Epicentrul cutremurului cu magnitudinea de 7,4 este în Pazarcik , în provincia Kahramanmaras , potrivit serviciului de urgență al Turciei AFAD, deși observatorul seismic Kandilli îl localizează în Sofalici, în provincia vecină Gaziantep, la aproximativ 40 de kilometri mai la sud. 

Orașul Gaziantep, capitala uneia dintre cele mai afectate două provincii, cu două milioane de locuitori și al nouălea oraș din țară, este unul dintre principalele centre comerciale din sudul Anatoliei, situat pe un platou la 800 de metri nord de granița cu Siria.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră