Cutremur în Siria: Un bebeluş încă legat prin cordonul ombilical de mama sa decedată a fost salvat în mod miraculos

07 Feb 2023
Cutremur în Siria: Un bebeluş încă legat prin cordonul ombilical de mama sa decedată a fost salvat în mod miraculos

Micuța este singura supraviețuitoare a unei familii ai cărei membri au murit când clădirea lor de patru etaje s-a prăbușit după cutremurele de luni din Siria și Turcia, scrie BFMTV

Este deja orfană. Sub dărâmăturile unei case din Jandairis, un oraș din Siria puternic afectat de cutremurul de luni, salvatorii au descoperit un bebeluș viu, încă legat prin cordonul ombilical de mama sa decedată. Fetița este singura supraviețuitoare a unei familii ai cărei membri au murit în prăbușirea clădirii lor de patru etaje.

În această localitate învecinată cu Turcia, salvatorii au scos trupurile tatălui său, Abdallah Mleihan, ale mamei sale, Aafra, ale celor trei surori ale sale, ale fratelui și ale mătușii sale.

„Îl căutam pe Abu Rudayna (porecla lui Abdallah) și pe familia lui, i-am găsit mai întâi sora, apoi soția, apoi pe Abu Rudayna, erau strânși unii lânga alții”, a declarat marți pentru AFP o rudă aflată încă în stare de șoc, Khalil Sawadi.

„Atunci am auzit un zgomot în timp ce săpăm (...) am degajat și l-am găsit pe acest copil, slavă Domnului”, adaugă el.

Copilul avea cordonul ombilical încă conectat la mama sa. „L-am tăiat și vărul meu a dus copilul la spital”, continuă Khalil Sawadi.

Copilul dus la spital

Copilul a fost dus la spital în orașul Afrin din apropiere. Salvatorii au petrecut ore întregi înainte de a putea scoate trupurile restului familiei, unul după altul, cu mijloace slabe.

Le-au aliniat în casa unei rude, acoperite cu foi de diferite culori pentru a-i identifica, în așteptarea înmormântării. În camera slab luminată, Khalil Sawadi le amintește numele. „Suntem mutați din Deir Ezzor, Abdallah este vărul meu și sunt căsătorit cu sora lui”, a spus el.

Familia fugise din regiunea Deir Ezzor, mai la est, crezând că sunt mai în siguranță în Jandairis, o localitate controlată din 2018 de forțele turce și de grupurile rebele pro-turce.

Peste 5.000 de morți în Turcia și Siria

Aproximativ cincizeci de case s-au prăbușit în această localitate din nord-vestul Siriei, relativ aproape de epicentrul cutremurului din Turcia , ale cărei străzi sunt pline de moloz, potrivit unui corespondent AFP.

Cutremurul a făcut peste 5.000 de morți în Turcia și Siria. In zonele aflate în afara controlului regimului sirian și în care ajutorul lipsește crunt, există în prezent aproximativ 800 de morți.

Potrivit organizației Căștilor Albe, salvatori care lucrează în aceste regiuni, peste 200 de clădiri s-au prăbușit complet în această zonă. Acest grup a implorat marți organizațiile umanitare internaționale să vină în ajutorul acestor regiuni afectate și uitate. "Timpul se scurge. Sute de oameni sunt încă prinși sub dărâmături", a spus organizația.

Alte stiri din Externe

Ultima oră