Curtea Penală Internațională tocmai l-a salvat pe Benjamin Netanyahu

20 Mai 2024
Curtea Penală Internațională tocmai l-a salvat pe Benjamin Netanyahu

Departe de a forța o pauză în luptă, acuzațiile de crime de război îi vor determina pe israelieni să se unească în jurul primului lor ministru, scrie Politico

Tocmai când se părea că zilele lui Benjamin Netanyahu la putere ar putea fi în sfârșit numărate, Curtea Penală Internațională face trepte pentru a-l salva.

Fragilul cabinet de război al primului ministru israelian a fost în pragul colapsului în acest weekend, după ce generalul în retragere Benny Gantz - întotdeauna politicianul israelian cel mai probabil să-și ceară timp carierei politice lungi și pline de furtună a lui Bibi - a amenințat că va renunța la guvern dacă Netanyahu nu produce un model postbelic pentru modul în care Gaza ar fi guvernată.

Ultimatumul a intensificat presiunea politică asupra liderului israelian aflat în conflict, Gantz avertizând că își va retrage sprijinul dacă nu vor fi îndeplinite cerințele sale. „Alegerea este în mâinile tale”, i-a spus Gantz lui Netanyahu într-o declarație televizată sâmbătă.

Astăzi, revolta generalului în retragere pare să fie în uitata datorită unui anunț de luni al procurorului superior al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, că solicită mandate de arestare pentru Netanyahu și pentru ministrul apărării al Israelului, Yoav Gallant, împreună cu trei lideri Hamas, inclusiv Yahya Sinwar, liderul grupării islamiste din Gaza.

Dacă Khan și grupul său de șase experți – cinci dintre ei britanici, în mod curios – au sperat că, acuzând ambele părți de crime de război și crime împotriva umanității, ar putea determina o pauză în luptă și să convingă Israelul să-și regândească campania militară, vor fi dezamăgiti.

La câteva minute de la apariția știrii, liderul opoziției israeliene Yair Lapid, printre principalii adversari politici ai lui Netanyahu, l-a condamnat pe Khan și a respins anunțul său drept „dezastru”. Lapid a spus fracțiunii sale parlamentare, partidul centrist Yesh Atid, că speră că Congresul SUA va denunța inițiativa lui Khan.

Lapid îi cere lui Netanyahu de săptămâni întregi să fie de acord cu noi alegeri. Acestea par acum și mai puțin probabil să se întâmple.

„Mandatele de arestare ale CPI sunt un eșec moral complet”, a scris Lapid pe X. „Nu putem accepta comparația scandaloasă dintre Netanyahu și Sinwar, dintre liderii Israelului și liderii Hamas”.

Gantz însuși a urmat rapid exemplul. „A face paralele între liderii unei țări democratice hotărâte să se apere de teroarea disprețuitoare și liderii unei organizații teroriste însetate de sânge (Hamas) este o denaturare profundă a justiției și un faliment moral flagrant”, a spus el .

Israelul a purtat un război în Gaza de când militanții Hamas au ucis aproximativ 1.200 de israelieni și au luat alți 250 de ostatici pe 7 octombrie anul trecut. Loviturile israeliene în regiunea controlată de palestinieni au ucis cel puțin 35.000 de persoane, potrivit cifrelor Ministerului Sănătății condus de Hamas din Gaza, care furnizează cifre separate ale victimelor combatanților și civililor.

Numărul morților a stârnit îngrijorare internațională, Africa de Sud acuzând Israelul că a comis genocid într-un dosar audiat de Curtea Internațională de Justiție, cu sediul tot la Haga.

Nadav Shtrauchler, un fost strateg de campanie pentru Netanyahu, a declarat pentru Politico că declarația lui Khan îl va ajuta pe fostul său șef doar forțând politicienii și criticii opoziției să se mire în apărarea sa. Majoritatea israelienilor îl vor vedea pe Khan ca fiind vizat de Israel și nu doar de Netanyahu, a avertizat el. „Oamenii nu văd acest lucru ca pe ceva care este doar împotriva lui Netanyahu – este împotriva statului și a apărării acestuia”, a spus el.

Shtrauchler a prezis că reacția publicului israelian la anunțul lui Khan va reflecta răspunsul acestuia la eforturile președintelui american Joe Biden și al altor democrați americani precum Chuck Schumer, liderul majorității din Senat, de a convinge conducerea Israelului să se angajeze la o soluție a două state pentru palestinieni.

„Democrații și administrația au încercat să-l forțeze pe Netanyahu într-o anumită direcție, dar a avut exact rezultatul opus”, a spus el. Deși procurorul ICC poate să nu fi avut în vedere politica, „rezultatul va fi exact același: va întări poziția lui Bibi”.

Rudele unor israelieni încă ținuți captivi de Hamas în Gaza, care sunt, de asemenea, activi în Forumul Ostaticilor și Familiilor Dispărute, care a fost din ce în ce mai critic la adresa lui Netanyahu, au aplaudat problema mandatelor împotriva înalților oficiali Hamas, dar au renunțat la „echivalența care se face între Conducerea Israelului și teroriștii Hamas”.

„A lega Bibi de Sinwar – este ceva foarte greu de înghițit pentru israelieni”, a declarat pentru POLITICO Ehud Olmert, un fost prim-ministru israelian și critic aprig al lui Netanyahu. Nu va încuraja decât israelienii să se simtă mai asediați, a explicat el.

„Luați un criminal, un ucigaș, un om care își trimite bărbații să măceleze israelieni nevinovați și îl legați de prim-ministrul Israelului, care este responsabil pentru o contraofensivă, adică este ceva pe care israelienii nu îl pot accepta.” spuse Olmert. „Asta joacă în favoarea lui Netanyahu. Israelienii spun deja: „Uite, toți sunt antisemiți. Toți sunt împotriva noastră.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră