Tinerii americani spun că trec printr-o „criză existențială” la descoperirea acestei scrisori care justifică atacul din 11 septembrie în special prin situația din Orientul Mijlociu, scrie 20 minutes
- „Scrisoarea către America”, atribuită lui Osama bin Laden, și-a găsit o nouă popularitate în ultimele zile în rândul milenialilor americani, pe fundalul războiului dintre Israel și Hamas.
- Joi, TikTok a început să elimine în mod activ aceste videoclipuri, spunând că au încălcat carta sa care interzice „sprijinirea oricărei forme de terorism”.
- Dacă opinia americană susține în principal Israelul, tinerii de 18-34 de ani, în special activi pe TikTok, se înclină în favoarea palestinienilor cu 52% (față de 29% în favoarea statului ebraic).
„Du-te să citești această scrisoare, sunt în mijlocul unei crize existențiale”, „Mi-a deschis ochii”, „Tot ce am aflat despre Orientul Mijlociu, 11 septembrie și „terorism” a fost o minciună”. În mai multe videoclipuri publicate pe TikTok – dar și pe Instagram – tinerii americani și-au împărtășit uimirea în ultimele zile față de o scrisoare din 2002 atribuită lui Osama Bin Laden. Scrisoarea justifică atacurile din 11 septembrie - care au făcut aproape 3.000 de morți - ca fiind un răspuns la "imperialismul" Statelor Unite și „oprimarea” musulmanilor, în special în Palestina. Această propagandă islamistă este scoasă din context 21 de ani mai târziu și își găsește o nouă rezonanță la tinerii din generatia "millenials (18 - 25 de ani), în plin război Hamas-Israel .
Acuzat că a amplificat fenomenul pentru a semăna discordie în Occident, TikTok, care este amenințat cu o interdicție în Statele Unite asigură că videoclipurile „care susțin terorismul” sunt șterse în mod activ. La rândul său, The Guardian și-a șters traducerea scrisorii (arhivată aici), referindu-se în schimb la un articol care oferă mai mult „context” propagandei teroristului islamist.
The Washington Post a explicat cum „Scrisoarea către America” a lui Osama bin Laden a ajuns la milioane de oameni online
Videoclipurile care citau documentul au fost vizualizate mult mai puțin decât multe postări TikTok. Apoi un jurnalist a făcut o compilație și a postat-o pe X, făcând ca atenția asupra manifestului să explodeze.
Luni, un utilizator TikTok cu 371 de urmăritori, folosind numele„_monix2”, a postat un videoclip în care a citit părți din „Scrisoarea către America” a lui Osama bin Laden, în care liderul terorist a spus că a ucis aproape 3.000 de americani în 11 septembrie 2001, atacurile fiind justificate de sprijinul Statelor Unite pentru „ocuparea” teritoriilor palestiniene de către Israel.
Până miercuri seara, scrisoarea a devenit un punct de discuție între creatorii de stânga pe aplicația video extrem de populară, unii spunând că criticile sale la adresa politicii externe americane le-au deschis ochii asupra unei istorii pe care nu au aflat-o niciodată.
Dar scrisoarea nu s-a clasat printre tendințele de top ale TikTok. Videoclipurile cu hashtag-ul #lettertoamerica au fost văzute de aproximativ 2 milioane de ori - un număr relativ scăzut pentru o aplicație extrem de populară, cu 150 de milioane de conturi numai în Statele Unite.
Apoi, în acea seară, jurnalistul Yashar Ali a distribuit o compilație pe care a făcut-o cu videoclipurile TikTok într-o postare pe X, fost Twitter. Acea postare a fost vizualizată de peste 28 de milioane de ori. Până joi după-amiază, când TikTok a anunțat că a interzis hashtagul și zeci de variante similare, videoclipurile TikTok etichetate #lettertoamerica au câștigat peste 15 milioane de vizualizări.
Răspândirea scrisorii a stârnit un potop de comentarii, unii îngrijorându-se că utilizatorii TikTok sunt radicalizați de un manifest terorist, iar criticii TikTok susținând că este o dovadă că aplicația, deținută de gigantul tehnologic chinez ByteDance, a stimulat în secret propaganda către un public captiv al tinerilor americani.
Dar răspândirea scrisorii a reflectat, de asemenea, realitățile îngrozitoare ale rețelelor sociale moderne, unde tinerii – dintre care mulți s-au născut după 11 septembrie – împărtășesc și primesc informații pe aplicațiile pentru smartphone-uri concepute pentru a face videoclipurile virale, indiferent de conținutul lor.
Eforturile de a suprima astfel de informații se pot întoarce împotriva celor care le șterg
De asemenea, a arătat cum eforturile de a suprima astfel de informații se pot întoarce împotriva celor care le șterg. Multe dintre videoclipurile de pe TikTok au fost postate după ce ziarul britanic The Guardian, care publicase o copie a scrisorii lui bin Laden, a eliminat-o. Unii utilizatori de TikTok au spus că eliminarea scrisorii de pe siteul The Guardian a fost o dovadă a înțelepciunii și importanței scrisorii, ceea ce i-a determinat să o distribuie și mai mult.
„Nu transforma delirul public al unui terorist în cunoștințe interzise, în ceva ce oamenii se simt încântați să redescopere”, a scris joi într-o postare Renee DiResta, director de cercetare la Observatorul de internet din Stanford, care a sfatuit Congresul cu privire la dezinformarea online. „Lăsați oamenii să citească cererile criminalului - acesta este omul pe care proștii de TikTok îl glorifică. Doar adăugați mai mult context.”
Purtătorul de cuvânt al TikTok, Alex Haurek, a declarat joi că compania elimină „în mod proactiv și agresiv” videoclipurile care promovau scrisoarea pentru încălcarea regulilor companiei privind „sprijinirea oricărei forme de terorism” și a spus că „investigheaza” modul în care videoclipurile au ajuns pe platforma sa.
Haurek a spus că hashtag-ul #lettertoamerica a fost atașat la 274 de videoclipuri care au strâns 1,8 milioane de vizualizări marți și miercuri, înainte ca „tweet-urile și mediatizarea să-i conducă pe oameni la hashtag”
Ali a spus că a făcut videoclipul compilației miercuri după ce a văzut „mii” de videoclipuri și a omis în mod intenționat „cele mai incendiare exemple” pentru că nu a vrut ca compilația să fie eliminată de pe Instagram, unde a postat-o .
El a fost de acord că hashtag-ul nu a fost niciodată în tendințe pe TikTok, dar a contestat ideea că numărul de videoclipuri postate acolo a fost „mic”, spunând: „Sigur, în contextul unei platforme globale. Dar nu suficient de mic pentru a fi mic sau neimportant.”
Cele mai multe dintre videoclipuri au fost eliminate de atunci de TikTok.. Dar o căutare a scrisorii de joi dimineață de către un reporter de la Washington Post a dezvăluit aproximativ 700 de videoclipuri TikTok, dintre care doar câteva au avut peste 1 milion de vizualizări.
Un astfel de număr mare de vizionări este obișnuit pe TikTok, unde videoclipurile sunt difuzate rapid, iar utilizatorul mediu din SUA urmărește mai mult de o oră pe zi.Videoclipurile prezentau mulți oameni care spuneau că știau puțin despre bin Laden și puneau la îndoială ce au fost învățați despre implicarea americană în întreaga lume.
Unii au spus că „încearcă să revină la viața normală” după ce l-au citit; într-un videoclip, un utilizator a derulat scrisoarea completă și a spus: „Am fost mințiți întreaga noastră viață.”
Dar, în timp ce mulți au subliniat comentariile lui bin Laden cu privire la problema palestiniană, puțini au evidențiat critica mai extremă a scrisorii la adresa „imoralității și desfrânării” occidentale, inclusiv „acte de desfrânare, homosexualitate, intoxicații, jocuri de noroc și comerț cu interes”.
Mulți comentatori au criticat, de asemenea, acordarea de atenție scrisorii sau au reamintit oamenilor că bin Laden a predicat o ideologie antisemită, sexistă, care a dus la mii de morți. În videoclipul „_monix2”, un comentator a spus: „Bin Laden, a scris asta. Știți cu toții ce a făcut. Ce este în neregulă cu voi toți care susțineți terorismul în aceste zile?”
Charlie Winter, specialist în afaceri islamiste și director de cercetare la platforma de informații ExTrac, a declarat într-un interviu de joi că a fost „în mod sincer, destul de surprins de răspunsul” la scrisoare, pe care el a descris-o drept „un fel de doctrină de bază” atât pentru al-Qaeda, cât și pentru gruparea teroristă Statul Islamic.
Pe lângă nemulțumirile de lungă durată, scrisoarea conține „un limbaj flagrant care solicită în mod clar acte de genocid... [și] uciderea unor necombatanți în orice națiune care este democratică și care luptă împotriva unui stat cu majoritate musulmană”, a spus el.
„Nu scrisoarea devine virală. Este o lectură selectivă a părților scrisorii care devine virală”, a spus el. „Și nu știu dacă este pentru că oamenii nu o citesc de fapt sau, când o citesc, citesc fragmentele pe care vor să le vadă.”
Răspândirea scrisorii online a fost sărbătorită joi de utilizatorii de pe forumurile Al-Qaeda, potrivit Intelligence Group, care urmărește extremismul online. Un utilizator a scris joi că activiștii islamiști ar trebui să valorifice această oportunitate, spunând: „Sper că vedeți cu toții o furtună continuă pe Social Media. … Ar trebui să postăm tot mai mult conținut.”
Unii dintre creatorii TikTok care au distribuit scrisoarea au postat videoclipuri ulterioare spunând că nu sprijină terorismul sau violența. Unul dintre primii creatori de TikTok care l-a distribuit și care a vorbit cu WashingtonPost cu condiția ca numele ei să nu fie inclus, a spus că a încurajat oamenii să o citească în „scopuri educaționale”.
Ea a spus că nu a „acceptat și nici nu a justificat” acțiunile lui bin Laden și că „se distanțează de toată această situație”. „Este o lume tristă dacă nu putem nici măcar să citim un document public, pur și simplu pentru a ne educa, fără a fi mânjiți online”, a spus ea.
TikTok s-a confruntat cu critici și solicită o interdicție la nivel național din cauza popularității videoclipurilor pro-palestiniene din aplicație în comparație cu conținutul pro-Israel, chiar dacă Facebook și Instagram arată un decalaj similar. Într-un apel video organizat de TikTok miercuri, raportat pentru prima dată de New York Times, unii actori de la Hollywood și creatori de TikTok i-au împins pe directorii companiei să facă mai mult pentru a reprima conținutul antisemit.
Dar ideea că discuția „Scrisoarea către America” a început doar pe TikTok este contestată de datele Google, care arată că interesul de căutare pentru „scrisoarea bin Laden” a început să se adune săptămâna trecută, cu câteva zile înainte ca aceasta să devină un subiect de conversație TikTok.
Și TikTok este departe de singurul loc în care scrisoarea a fost discutată. Deși Instagram a blocat căutările pentru unele hashtag-uri, unele videoclipuri legate de scrisoare – inclusiv cele critice la adresa acesteia – au rămas vizibile public joi în aplicația deținută de Meta.
Joi după-amiază, căutărilor pentru „scrisoarea către America” pe Instagram încă li se atribuia o etichetă „Popular”. O postare, o serie de capturi de ecran ale scrisorii, a avut peste 10.000 de aprecieri joi după-amiază.
Joi, scrisoarea și numele lui bin Laden au fost, de asemenea printre „subiectele în tendințe” pe X, rețeaua de socializare deținută de Elon Musk. Un tweet de miercuri – în care cineva spune că citirea scrisorii a fost ca și cum ai simți un „perete de sticlă spart” și întreabă: „Așa simt membrii unei secte când devin conștienți de sine” – a rămas online joi, cu aproape 3 milioane de vizualizări.
Scrisoarea – o traducere de aproape 4.000 de cuvinte a comentariilor liderului al-Qaeda – a fost postată inițial în arabă pe un site web din Arabia Saudită folosit pentru a disemina mesaje al-Qaeda. The Guardian a publicat inițial o traducere în limba engleză în 2002, alături de un articol de știri care oferea mai multe detalii despre modul în care a început sa circule printre „extremiștii islamici britanici”.
Deși The Guardian a eliminat scrisoarea miercuri, înlocuirea acesteia, o pagină numită „document eliminat”, a devenit până joi unul dintre cele mai vizionate articole de pe site-ul ziarului. Unii TikTokers și-au exprimat furia față de ziar pentru, în cuvintele unuia, „cenzurarea activă” a informațiilor.
Un purtător de cuvânt al The Guardian a declarat că scrisoarea a fost eliminată după ce a fost „distribuită pe scară largă pe rețelele sociale fără contextul complet”.
Editorii The Guardian s-au confruntat cu un „scenariu fără câștig” odată ce interesul pentru scrisoarea lui bin Laden a început să crească, a declarat Marco Bastos, lector superior în mass-media și comunicare la City, Universitatea din Londra, într-un interviu telefonic.
„Dacă nu elimină conținutul, conținutul va fi valorificat și va fi discutat, potențial distribuit și va deveni viral – dacă nu în afara contextului, atunci cu siguranță în afara domeniului piesei originale”, a spus Bastos. „Dacă îl elimină, vor fi acuzați, așa cum sunt acum, de cenzură”.
La momentul publicării, editorii „s-au așteptat ca această scrisoare să fie citită critic, știți, în contradictoriu... că veți procesa acest lucru în perspectiva părții occidentale a evenimentelor”, a adăugat Bastos. „Și acum este consumat și distribuit pentru a promova o agendă care este exact opusă celei pentru care a fost destinată inițial.”
Winter, specialistul în activismul islamist, a spus că i s-a părut „într-un fel ironic” faptul că scrisoarea este distribuită necritic pe internet.
„Oamenii care se consideră a fi consumatori critici ai mass-media mainstream consumă acest lucru foarte necritic și nu se gândesc la contextul din jur”, a spus el. „Nu se gândesc la tot ce s-a întâmplat cu puțin mai mult de un an înainte de a fi publicată”
Opinia americană
Dacă opinia americană rămâne predominant pro-Israel (54%, față de 24% pro-palestinieni și 22% fără opinie), potrivit unui sondaj al Universității Quinnipiac publicat joi. Americanii între 18-34 de ani, deosebit de activi pe TikTok, sunt în favoarea palestinienilor cu 52% (comparativ cu 29% în favoarea statului ebraic). Pe partea de partid politic, republicanii susțin statul evreu în proporție de 80%. Cu toate acestea, mai mulți democrați simpatizează cu palestinienii (41%) decât cu Israelul (34%).
Over the past 24 hours, thousands of TikToks (at least) have been posted where people share how they just read Bin Laden’s infamous "Letter to America," in which he explained why he attacked the United States.
— Yashar Ali ???? (@yashar) November 16, 2023
The TikToks are from people of all ages, races, ethnicities, and… pic.twitter.com/EwjiGtFEE3
A few words about Bin Laden's "Letter to America"#lettertoamerica #Islam #HamasisISIS #IsraelAtWar pic.twitter.com/YPYucCnD6H
— Dani Buller (@askdani__real) November 16, 2023
There are folks in my replies saying that Google Trends proves it was already going viral before it was shared on Twitter/X. I marked below when it was tweeted. Yes, there was some interest — I never said there wasn't — but it was plateauing. After the tweet the interest doubled. pic.twitter.com/m6gqcBzNQx
— Ryan Broderick (@broderick) November 16, 2023
Gen Z's new idol pic.twitter.com/oHevREKMA2
— Dr. Eli David (@DrEliDavid) November 16, 2023