Cotidianul britanic The Telegraph a avut curiozitatea a scormoni mai departe de simpatia și compasiunea trezite în marea majoritate a opiniei publice din Europa de valul de refugiați sosiți în Europa din zonele de conflict din Orientul Mijlociu și, deloc surprinzător, a descoperit că această dramă umană reprezintă pentru unii întreprinzători o nouă oportunitate de a face profit.
Istanbul, Turcia, traficul de refugiați este la vedere, nimeni nu se ascunde, atât timp cât orice informație te costă, poți afla cine sunt cărăușii, de unde se pleacă și cât te costă voiajul până în Europa.
Jurnaliștii britanici au discutat cu unul dintre traficanții de persoane către Europa, care evident s-a protejat sub o falsă identitate - Abu Mahmoud, într-o cafenea din Istanbul.
Toată povestea a început cu războiul civil din Siria, care, ca orice încleștare, duce lupta pentru supraviețuire la extrem, transformând oameni normali în eroi, infractori sau criminali.
În 2012, când rebelii sirieni au cucerit jumâtate din orașul Alep, medicul Abu Mahmoud, a ajuns să fie ținut sub observație de ambele tabere combatante, fiind suspectat fie că este pro regimul președintelui Assad, fie de partea opoziției.
A luat hotărârea să fugă în Turcia, alături de un prieten și doi veri de-ai săi. Barca în care călătoreau s-a scufundat în apele Mediteranei, a văzut cum, în ciuda eforturilor de a-i salva, femei și copii s-au înecat sub ochii săi. Până să fie salvat, a stat timp de 11 ore în apele Mediteranei. A încercat din nou să ajungă în Turcia, a învățat trasee și a avut contacte cu oamenii din teren ai traficanților de persoane.
Abu Mahmoud mărturisește că în ultimii doi ani, după estimările sale, a trimis până la 9,000 de persoane în Italia și Grecia și se mândrește cu faptul că toți au ajuns la destinație teferi și nevătămați.
Are 15 angajați în Turcia, cei care îi fac rost de clienți. Nu se ocupă direct de transportul pe mare al refugiaților, cedând mafiei turcești pentru această operațiune aproape 80% din plata cerută fiecăruia dintre clienții săi.
Prețurile practicate nu sunt mici - să ajungi în Grecia costa 1.100 de dolari de refugiat, dacă vrei în Germania, 2000 de euro, cele mai scumpe destinații fiind Suedia și Norvegia, 3000-4000 de euro.
Fostul medic sirian intenționează să-și dezvolte afacerea și să cumpere ambarcațiuni pentru a o face și mai profitabilă.
Sunt și razii ale poliției. Cu o zi înainte, s-a trezit la birou cu o vizită a politiștilor turci, care i-au cerut direct șpagă, ca să-l lase în pace - 1,000 de dolari. În urmă cu patru luni a aflat că se află și pe lista Interpolului, pentru trafic de persoane.
Abu Mahmoud crede că valul masiv de refugiați ajunși în ultimele luni în Europa este o urmare directă a politicii guvernului elen, care și-a deschis practic granițele.
"Vreau să transmit asta Uniunii Europene: refugiații vor ajunge în Europa, în țările voastre, chiar dacă închideți granițele. Vor săpa tuneluri, dacă va fi necesar! De ce nu nu sunt preluați acești refugiați de Națiunile Unite? De ce sunt lăsați acești oameni să apeleze la mafie? Să le fie permis să ajungă legal în țările voastre. De ce să-și pună viețile în pericol, mulți dintre ei au ajuns hrană pentru pești", a concluzionat traficantul pentru The Telegraph.
La rândul său, ca și refugiații pe care îi transportă, Abu Mahmoud își vede viitorul tot in Europa, de aceea și-a trimis copilul de 11 ani, cu un prieten, în Olanda, unde speră să aibă parte de un tratament preferențial, fiind minor, și să fie mai ușor să aducă și restul familiei la el.