Cum a reușit Andrew Tate să-i obțină Gretei Thunberg premiul pentru cea mai inspirată postare din istoria Twitter

31 Dec 2022
Cum a reușit Andrew Tate să-i obțină Gretei Thunberg premiul pentru cea mai inspirată postare din istoria Twitter

Pe 27 decembrie, fostul kickboxer, misogin profesionist și antreprenor online, Andrew Tate, în vârstă de 36 de ani, a trimis un tweet ostil activistei pentru schimbări climatice, Greta Thunberg, în vârstă de 19 ani, despre colecția sa de mașini sport. „Vă rugăm să furnizați adresa dumneavoastră de e-mail, astfel încât să pot trimite o listă completă a colecției mele de mașini și a emisiilor lor enorme”, a scris el. Probabil că spera să-și îmbunătățească statutul batjocorind angajamentul ei față de climă. În schimb, Greta a reușit să-i ofere o replică de milioane.

Mașinile sunt în mod obișnuit semne de virilitate și statut pentru bărbați, iar imaginea care însoțește tweet-ul său cu el pompând benzină într-unul dintre vehiculele sale, împreună cu afirmațiile sale despre „emisiile lor enorme”, erau menite să transmită anumite mesaje. Thunberg părea conștientă de asta când a răspuns: „Da, te rog luminează-mă. e-mail-mi la smalldickenergy@getalife.com.”, conform The Guardian.

Răspunsul ei a câștigat interacțiune și a deveni rapid unul dintre primele 10 tweet-uri din toate timpurile; a fost apreciat de 3,7 milioane de ori, a fost distribuit direct în aproximativ 680.000 și a înregistrat peste 81.000 comentarii, iar schimbul a devenit subiectul nenumăratelor știri din întreaga lume, din India până în Australia.

Există o asociere directă între atitudinea de macho și refuzul de a recunoaște și de a răspunde în mod corespunzător la catastrofa climatică. Este un rezultat al versiunilor de masculinitate în care egoismul și indiferența – individualismul dus la extreme – sunt caracteristici definitorii și, prin urmare, grija și acționarea pentru binele colectiv este antiteza lor.

„Bărbații rezistă la comportamentul ecologic la fel de nebărbătesc” este titlul pentru o poveste din 2017 despre acest fenomen. Indiferența și negarea impactului asupra climei, precum și alianța cu industria combustibililor fosili, este un pachet al extremei de dreapta, de la camioanele „cărbune rulant” ale căror spărturi de fum întunecat sunt menite să vină ca o batjocură la adresa cauzelor climatice către republicanii din SUA care au s-a opus de mult timp aproape tuturor acțiunilor climatice (și sunt principalii beneficiari ai banilor din petrol).

Postarea lui Thunberg l-a înțepat în mod clar pe Tate, care 10 ore mai târziu a postat pe Twitter un videoclip pompos în care a încercat să-și reafirme masculinitatea și statutul, grăind în halat, cu un trabuc și o cutie de pizza drept recuzită. Nu după mult timp, el și fratele său Tristan Tate au fost arestați de autoritățile române în legătură cu acuzații îngrozitoare de trafic sexual. Tate este un troll și un târâtor; el este, de asemenea, presupus a fi un proxenet și violator. Tate neagă orice faptă greșită.

Tate face parte dintr-o rețea uriașă de bărbați de extremă dreapta din online și a fost interzis de pe majoritatea platformelor de socializare. Twitter-ul lui Elon Musk l-a lăsat să revină cu puțin timp înainte de tweetul care a fost auzit în întreaga lume.

Spera să se promoveze cu badjocura la adresa lui Thunberg; a reușit să-și ridice vizibilitatea tocmai la timp pentru a face știri despre arestarea sa și acuzațiile la știri internaționale. Chiar dacă cei din social media s-au grăbit să facă o legătura directă, cutia sa de pizza cu marca românească din videoclipul său nu a ajutat la atragerea poliției române la locația sa. Poliția română îi fila pe cei doi frați de luni de zile și aduna probe pentru arestarea lor. Dacă nu l-ar fi hărțuit pe Thunberg, vestea arestării sale și acuzațiile nu ar fi fost o știre majoră. A încercat să atragă cât mai multă atenție și a obținut-o. Întreaga presă internațională a preluat vestea și a citat presa din românia care urmărea activitatea celor doi frați cu o istorie mult prea controversată pentru a nu fi și în atenția publicului larg.

Thunberg a scris sec pe Twitter în dimineața zilei de 30: „asta se întâmplă când nu îți reciclezi cutiile de pizza”, ieșind cumva din tiparul propriei imagine publică serioasă. Până acum are 2,6 milioane de aprecieri. Dincolo de valoarea de divertisment a ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile, este o reamintire serioasă a intersecției dintre atitudinea de macho, misoginie, ostilitate față de acțiunea climei și știința climei și lumea interlopă a personajelor de dreapta precum Tate care recrutează băieți și tineri albi care susțin opiniile lor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră