Cuba a fost complet lipsită de electricitate după ce centrala termică principală a fost închisă

18 Oct 2024
Cuba a fost complet lipsită de electricitate după ce centrala termică principală a fost închisă

Cu o zi înainte, guvernul a anunțat încetarea lucrărilor în sectorul public, precum și alte măsuri, pentru combaterea crizei energetice care lovește insula. În ultimele săptămâni, unele provincii au suferit întreruperi de curent de până la douăzeci de ore pe zi, scrie Le Figaro

Oprirea principalei centrale termice din  Cuba  a provocat o defecțiune a întregului sistem electric al insulei, a declarat vineri Ministerul Energiei și Minelor, într-un context de „urgență energetică” . „Sistemul este fără electricitate în toată țara ”, după închiderea uzinei Antonio Guiteras, a declarat pentru televiziunea de stat Lázaro Guerra, director general de energie electrică la Ministerul Energiei și Minelor.

Cu o zi înainte, guvernul anunțase, printre alte măsuri, încetarea activității în sectorul public pentru a face față crizei energetice care afectează insula. În ultimele săptămâni, populația mai multor provincii a experimentat până la douăzeci de ore fără electricitate într-o zi. Lázaro Guerra a clarificat că atunci când centrala s-a oprit „sistemul s-a prăbușit” și că guvernul a fost mobilizat pentru a o restabili cât mai repede posibil.

O situație de „urgență energetică”.

Președintele Miguel Díaz-Canel a declarat pr X că „nu va fi odihnă până la recuperarea lui” și că guvernul a făcut ca soluționarea acestei „probleme energetice foarte sensibile” să fie „prioritatea supremă” . Miguel Díaz-Canel a anunțat joi că Cuba se află într-o situație de „urgență energetică” din cauza dificultăților în achiziționarea combustibilului necesar pentru alimentarea centralelor sale, din cauza întăririi embargoului pe care Washington-ul îl impune insulei încă din 1962.

Pentru a face față acestei situații, premierul Manuel Marrero a anunțat suspendarea tuturor activităților neesențiale ale statului, în timp ce deficitul de energie electrică a ajuns joi la aproape 50%. Pe insulă, electricitatea este produsă din opt termocentrale dărăpănate, uneori avariate sau aflate în întreținere, precum și din șapte centrale electrice plutitoare, pe care guvernul le închiriază companiilor rusești, și generatoare. Majoritatea acestei infrastructuri necesită combustibil pentru a funcționa. Insula se confruntă în prezent cu cea mai gravă criză din ultimele trei decenii, cu penurie de alimente și medicamente și întreruperi cronice de curent.

Alte stiri din Externe

Ultima oră