Criza refugiaților. Viktor Orban vrea linie de protecție de-a lungul frontierelor de nord ale Greciei

08 Ian 2016 | scris de Veronica Micu
Criza refugiaților. Viktor Orban vrea linie de protecție de-a lungul frontierelor de nord ale Greciei

"Cred că următoarea linie de apărare pe care trebuie să o ridicăm va fi la frontiera de nord a Greciei", a afirmat Orban. 

Potrivit șefului guvernului ungar, Bulgaria, unul din vecinii nordici ai Greciei, ar trebui admisă în Spațiul Schengen, iar Macedonia, un alt vecin nordic al Greciei, ar trebui să primească sprijin financiar și alte forme de asistență pentru a întări linia de protecție în fața refugiaților.

Măsuri luare de Turcia pentru reducerea fluxului de migranți

Guvernul de la Ankara a introdus astăzi restricții de viză pentru sirienii care intră pe teritoriul Turciei pe calea aerului sau pe mare.

Potrivit Ministerului de Externe turc, noile reglementări sunt menite să reducă numărul sirienilor care sosesc în Turcia dintr-un stat terț precum Liban sau Egipt.

De la începutul conflictului, Turcia a înregistrat circa 2,2 milioane de refugiați sirieni, pentru care a deschis 25 de tabere de primire.

Se estimează că peste 250.000 de oameni și-au pierdut viața în conflictul din Siria, care a alungat din casele lor 11 milioane de persoane, mai mult de jumătate din populația țării.

Conform Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), 800.000 de oameni, în majoritate refugiați sirieni, au traversat Marea Egee dinspre litoralul turcesc spre Grecia, poarta de intrare în Uniunea Europeană.

La sfârșitul lunii noiembrie, Turcia și Uniunea Europeană au ajuns la un acord ce prevede un ajutor comunitar de 3 miliarde de euro pentru Ankara în schimbul angajamentului vizând un control mai bun al frontierelor și cooperarea în lupta împotriva traficanților de migranți.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră