România traversează o profundă criză democratică de la anularea alegerilor prezidențiale de la sfârșitul anului trecut, în urma suspiciunilor de ingerință străină. Interzicerea candidaturii lui Călin Georgescu, care a ajuns în frunte spre surprinderea generală, alimentează resentimentele unei părți a populației, iar extrema dreaptă își confirmă ascensiunea, scrie FranceInfo
După luni de tensiuni și criză instituțională, România își va vedea în sfârșit alegerile prezidențiale organizate pe 4 mai anul viitor. Un scrutin care, deși fusese programat pentru sfârșitul anului 2024, a fost pur și simplu anulat înainte de turul al doilea, un fapt fără precedent în Uniunea Europeană, pe fondul suspiciunilor de ingerință rusească.
La sfârșitul lui noiembrie 2024, un candidat aproape necunoscut, Călin Georgescu, a ajuns în fruntea primului tur al alegerilor prezidențiale cu aproape 23% din voturi, deși sondajele îi acordau doar câteva procente cu trei săptămâni înainte de scrutin. Un succes construit pe o popularitate fulgerătoare pe rețelele sociale pentru acest fost înalt funcționar de 62 de ani, cu discursuri populiste și proruse. În ultimele zile înainte de vot, postările sale au acumulat zeci de milioane de vizualizări, ceea ce i-a adus supranumele de „candidatul TikTok” și a trezit suspiciuni autorităților române.
Serviciile de informații au descoperit atunci o vastă operațiune de influență, pusă în practică de „o organizație statală”, un termen folosit pentru a desemna evidentul, adică Rusia. Ancheta a relevat apariția a cel puțin 25.000 de conturi TikTok, brusc hiperactive în apropierea votului. Dar și sprijinul a zeci de conturi influente din România, contactate de comanditari misterioși pentru a promova candidatul, care susținea că nu a cheltuit niciun euro pe campania sa!
Anchetă și arestare Încercând să urmărească sursa acestor susțineri oportuniste, anchetatorii au dat peste un personaj controversat, Bogdan Peschir, implicat în criptomonede, iar perchezițiile au scos la iveală o întreagă organizație, aproape paramilitară, în anturajul lui Călin Georgescu. Un arsenal a fost descoperit, lingouri de aur ascunse în cantități mari, iar bodyguardul candidatului, Horațiu Potra, suspectat că a pregătit operațiunea cu luni înainte, s-a dovedit a avea legături cu miliția rusă Wagner, ascunzând totodată 900.000 de euro în numerar sub podeaua casei sale.
O anchetă care a dus la arestarea spectaculoasă a lui Călin Georgescu, reținut în plină stradă în februarie 2025. Urmărit în special pentru finanțare ilegală și declarații false, el este astăzi plasat sub control judiciar, iar candidatura sa la prezidențiale a fost respinsă definitiv la începutul lunii martie de Comisia Electorală și Curtea Constituțională.
Furia susținătorilor lui Călin Georgescu Sfârșitul poveștii? Dimpotrivă... Susținut de adepții săi, Călin Georgescu strigă că este vorba de o manipulare și denunță „o tiranie” dictată de Europa pentru a anula un rezultat care nu-i convine. Un discurs care prinde la o parte a populației românești, care consideră că i s-a furat alegerea, iar candidatul destituit profită de neîncrederea față de instituții pentru a alimenta acest resentiment. El primește, de asemenea, un sprijin important, figuri din administrația Trump venind în ajutorul său. Însuși Elon Musk a calificat drept „decizie nebunească” respingerea candidaturii sale, iar vicepreședintele american, J.D. Vance, l-a numit public „un simbol al atacurilor asupra libertăților” în Europa.
Toate acestea fac din cazul românesc un concentrat al epocii: o țară din UE și NATO (de altfel, vecină cu Ucraina...), țintă a Rusiei și sub presiunea Statelor Unite. Dar și o țară confruntată cu dificultăți sociale și o viață politică anchilozată, marcată de corupție, unde acest episod accentuează fracturile societății și fragilizează și mai mult democrația.
În acest peisaj, extrema dreaptă stă la pândă. După ce și-a văzut scorurile crescând la ultimele scrutine, liderul său intenționează să atragă dezamăgiții acestei situații rocambolești. Fondator al partidului AUR (Alianța pentru Unitatea Românilor), George Simion, care s-a clasat pe locul al patrulea în noiembrie, este astăzi în fruntea intențiilor de vot în sondaje, creditat cu peste 30% din voturi pentru primul tur al prezidențialelor, programat peste puțin mai mult de o lună. George Simion organizează miercuri, 26 martie, un mare miting în fața sediului guvernului. Data nu este întâmplătoare, fiind aniversarea lui Călin Georgescu.