In alte vremuri, istoria depindea doar de proximitatea geografica. Acum,in epoca globalizarii, istoria si economia sunt doar la un click distanta de alte centre de putere.Acesta-i marele avantaj al Greciei in disputa cu Uniunea Europeana. China si Rusia de-abia asteapta sa profite de situatia unui tari in degringolada. De altfel Turcia, putere regionala in devenire ,si-a anuntat deja intentia de a ajuta Atena. Iar iesirea din UE poate angrena si o iesire din NATO. Isi permite Occidentul asa ceva?
Reducerea datoriilor.De la propunerile inflexibile de crestere de taxe si taieri de cheltuieli, Uniunea Europeana pare sa realizeze ca o iesire a Greciei din asocierea europeana are consecinte care pot schimba drastic,si nu in bine, actuala ordine politica si economica de pe continent. De aici si propunerile ceva mai rezonabile avansate guvernului Tsipras.
In primul rand, TVA de 13% in industria turismului si nu de 23% cum cerusera,initial, creditorii internationali. De asemenea, pensiile acordate celor cu venituri mici nu vor fi reduse, asa cum se ceruse initial.
Mai mult, Comisia Europeana propune ca in octombrie o rediscutare a datoriei Greciei, moratoriu pentru plata unor dobanzi, extinderea perioadei de maturitate a imprumuturilor acordate dar si reducerea dobanzilor. Intr-un cuvant, reducerea datoriei acumulate in timp. Interesant este ca, in urma cu trei zile,reprezentantii creditorilor nu voiau sa auda nici macar de un cent reducere. Iar oficialii UE spun ca nu e vorba de taierea pensiilor si salariilor desi acum doua zile chiar despre aceste lucruri se discuta.
Ce-si doreste Tsipras. Joaca Tsipras la cacealma? Posibil. Dar Uniunea Europeana descopera ca la atitudinea inflexbila de saptamana trecuta s-a trezit in fata cu un cocteil populist greu de contracarat-senzatia ca autoritatile de la Atena au multe momente in care isi doresc sa iasa din UE. Si e o varianta pe care CE dar si marile puteri occidentale nu au luat-o in calcul. De regula presiunile combinate ale UE si FMI au dat intotdeauna rezultate. Nimeni nu a luat in calcul ipoteza in care cineva, Grecia acum, va refuza conditiile impuse.
In acest moment UE nu poate face altceva decat sa cedeze substantial din cerintele de saptamana trecuta si sa se gandeasca la o noua abordare in relatiile cu cei imprumutati.
Pentru ca in evolutia de ieri si astazi apare o varinta ignorata pana acum de europeni: si daca Tsipras chiar isi doreste iesirea din UE?
Un lucru e clar: indiferent cum se va termina povestea din Grecia, relatiile dintre statele UE se vor schimba fundamental. Ramane de vazut si cum...(G.V.)