Criza energetică: guvernul francez neagă că ar dori să instaleze o „poliție a temperaturii”

08 Sep 2022
Criza energetică: guvernul francez neagă că ar dori să instaleze o „poliție a temperaturii”

Confruntat cu creșterea prețului la gaze și energie electrică, guvernul francez a repetat de câteva săptămâni o recomandare către persoane fizice și întreprinderi: să aibă o temperatură de 19C în interior, scrie Le Figaro.

Criza energetică continuă să monopolizeze începutul anului școlar și să îngrijoreze o bună parte a francezilor. În ultimele zile, executivul repetă un mesaj: pentru a economisi energie în casă sau la biroul, temperatura ambiantă trebuie să fie de 19 grade. O recomandare amintită și de Emmanuel Macron în conferința sa de presă pe tema energiei, lunea trecută. Aceasta entru a evita anumite tăieri care ar putea apărea în cazul supraconsumului sau lipsei de gaz sau electricitate. În acest context, ziarul Le Canard Enchaîné indică, în ediția sa de miercuri, că acest sfat de temperatură ar trebui controlat...

Potrivit săptămânalului, Consiliul de Apărare dedicat energiei la sfârșitul săptămânii trecute a evocat ipoteza unei poliții de temperatură”. Acest lucru ar fi fost propus de ministrul Economiei și ministrul delegat pentru industrie. Conform ziarului, un funcționar ar putea inspecta temperatura din companii. Guverul a exclus însă această posibilitate. 

Nu, nu vom pune un polițist în spatele fiecărui termostat, precizează membrul guvernului la BFMTV.Obiectivul este ca fiecare să poată integra în comportamentul său, atât gospodăriile, noi toți acasă, dar mai ales companiile, modul în care colectiv vom contribui la această sobrietate. Mizăm pe responsabilitate și credem în ea. Dacă nu dorește să menționeze „ discuțiile care au avut loc în cadrul Consiliului Național de Apărare ”, el afirmă că nu va exista „o poliție de temperatură ”.

De la sfârșitul verii, executivul pregătește populația pentru o eventuală iarnă grea din punct de vedere al aprovizionării cu energie. Consecințele inflației și războiului din Ucraina au făcut obiectul unei comunicări ample guvernamentale. A început cu un discurs al lui Emmanuel Macron în fata Consiliului de Miniștri din 24 august, când s-a referit la „sfârșitul abundenței ”, expresie care provocase furia opoziției. 

Apel la sobrietate energetică

A urmat un apel larg la „sobrietate” energetică pentru săptămânile următoare. Chiar dacă guvernul știe că unele gospodării deja consumă puțin din lipsă de mijloace. Cei 12 milioane de oameni aflați într-o situație precară, prin construcție, practică sobrietatea, ei nu o aleg (...). Finantăm asociații care îi ajută să aleagă soluțiile energetice potrivite, astfel încât să-și reducă facturile și să se poată încălzi corespunzător ”, a declarat ministrul Tranziției Ecologice.

Obiectiv: „Ca toți francezii să fie la 19 grade"Dacă guvernul vrea să fie liniştitor, nu exclude câteva întreruperi de curent în cartiere sau gospodării.

Alte stiri din Externe

Ultima oră