Presat de plecarea a 30 de parlamentari, Alexis Tsipras , premier al Greciei dar si lider al Syriza, a anuntat ca ia in calcul organizarea de alegeri anticipate in toamna. Cum pachetul de reforme propus Parlamentuli intimpina greutati in procesul legislativ, Tsipras simte nevoia unei majoritati fara de care legile propuse nu pot fi adoptate.
Alegerile anticipate reprezinta o varianta agreata de toata lumea, inclusiv de Uniunea Europeana. Nimeni de la Bruxelle nu mai are chef de negocieri cu Syriza si principala lor doleanta ar fi trimiterea lui Tsipras in opozitie.La randul sau, actualul premier spera sa-si consolideze alianta cu ANEL, partidul dreptei suveraniste dar spera si intr-o colaborare punctuala cu Noua Democratie, Potami si PASOK.
Lucru mai putin posibil pentru ca in cazul unei confruntari electorale, Noua Democratie si PASOK spera sa se reabiliteze in fata electoratului in contextul conflictului cu UE. Probabil ca UE va miza pe cele doua partide care s-au exprimat public pentru aplicarea reformelor propuse de troica..Cum miza acestor alegeri va fi restructurarea datoriei- anularea unei parti si rescadentarea termenelor de plata- nimic nu va impiedica Bruxelles-ul sa transmita mesajul ca cele doua partide au credibilitatea de a convinge creditorii sa accepte aceste masuri.
Cele doua partide pot avea o majoritate confortabila mai ales ca , din pricipiu, sunt sustinute de Potami, un partid declarat pro-european.
Asa ca miza alegerilor va fi trimiterea Syriza in opozitie. Si asa sunt semne ca formatiunea de stanga se va rupe in preajma alegerilor in conditiile in care Tsipras face eforturi pentru aplicarea intelegerii cu Bruxelles-ul iar o buna parte din membrii partidului sustin o politica de forta si-l acuza pe premier de tradare.