Președintele Consiliului Științific din Franța care sfătuieste Guvernul în gestionarea pandemiei, consideră că vaccinurile împotriva Covid-19 sunt „medicamente-vaccin”.
Vaccinul împotriva Covid-19 este „la fel ca unele vaccinuri în unele privințe”, dar este „un vaccin care este o formă, un pic, de vaccin medicinal, deoarece de fapt protejează împotriva formelor severe și împotriva formelor grave”, a declarat președintele Consiliului Științific din Franța, Jean-François Delfraissy, marți pe postul public franceinfo. „Vă reamintesc că avem de zece ori mai multe șanse să ajungem la terapie intensivă dacă nu suntem vaccinați”, a subliniat el.
VIDEO. Covid-19 : le vaccin est "un peu un médicament" avec "une action formidable", pour Jean-François Delfraissyhttps://t.co/Og5B0Tgcfb pic.twitter.com/8Yq1V41ZP7
— franceinfo (@franceinfo) January 25, 2022
Dacă „vaccinul împotriva Covid are o acțiune formidabilă”, acesta este „limitat în timp și în transmisie”. "Avem nevoie de o a patra doză pentru cei mai în vârstă, ca mine de exemplu, care am fost vaccinat cu o a treia doză în septembrie? Nu știm", a recunoscut el.
„Israelienii au decis o campanie de vaccinare a patra doză bazată pe date științifice greu de obținut”, a spus el, subliniind că „israelienii sunt cei care nu le dau”, nu laboratoarele și că „nu știe de ce". „Datele științifice care să susțină această a patra doză în Israel nu sunt clare”, a insistat el.
???? 4e dose ➡️ “On ne le sait pas. Il y a une diminution de la protection avec le temps” pour Jean-françois Delfraissy. “Ce vaccin est très particulier, c’est un vaccin-médicament. Il protège contre les formes sévères et les formes graves, et ça n’a pas été assez dit”. pic.twitter.com/5w79jjx1SN
— franceinfo (@franceinfo) January 25, 2022
Cu toate acestea, „avem date din studii care au fost efectuate la Lille, de exemplu, în aziluri de bătrâni care arată că la pacienții din aceste unități care fuseseră vaccinați în septembrie, există o reducere profundă a imunității măsurată pe nivelurile de anticorpi neutralizanți, la începutul lunii ianuarie, ceea ce sugerează că într-adevăr există o scădere” a eficacității vaccinului după doza de rapel.
Antiviralul Paxlovid, un „punct de cotitură”
În ceea ce privește antiviralul Paxlovid, un tratament curativ împotriva Covid-19 de la laboratorul Pfizer acum autorizat în Franța, Jean-François Delfraissy „se crede” că este un punct de cotitură în epidemie „pentru că vom putea avea o strategie de” testează și tratează'”. „Sunteți testat pozitiv, sunteți în risc pentru că incomplet vaccinat, deloc vaccinat sau cu factori de risc semnificativi, vi se administrează un medicament care reduce trecerea la formele severe cu aproximativ 85%”, a spus el.
Chose extrêmement rare : Jean-François Delfraissy n'avait pas de masque ce matin en studio (avec distanciation) de @franceinfo.
— Nicolas Berrod (@nicolasberrod) January 25, 2022
"C'est un signe qu'il faut commencer à anticiper ce qui nous attend à partir de la mi-mars. Il faut qu'on recommence à voir nos visages", dit-il.
1/2 pic.twitter.com/i0jZnkt4rB
„Mai presus de toate, să nu ne opunem vaccinării și acestui medicament, avem nevoie de amândouă”, a insistat el. „După, va fi un început care va fi lent” pentru că „avem o serie de doze în Franța care sosesc, ca și în alte țări europene, care vor fi relativ limitate”. „Deci trebuie să le dai oamenilor care o justifică”, a avertizat el. În plus, Paxlovid „va avea probabil unele reacții adverse, ca orice medicament, dar destul de puține deoarece este un medicament care se va lua pentru o perioadă scurtă de timp”.
Sursa: FranceInfo