Covid-19 în China: imaginile cu spitalele aglomerate reflectă cu adevărat realitatea?

22 Dec 2022
Covid-19 în China: imaginile cu spitalele aglomerate reflectă cu adevărat realitatea?

Într-unul dintre videoclipuri, pacienții chinezi pe ventilator sunt așezați pe o saltea direct pe podea, scrie Le Figaro.

Imagini de tristă amintire. În videoclipurile postate în ultimele zile pe Twitter, dintre care unele au fost vizionate de peste zece milioane de ori, o anume Jennifer Zeng - probabil o activistă chineză pentru drepturile omului, care acum este refugiată în Statele Unite - denunță „infecții timpurii și decese” de Covid-19 în China, o țară de 1,4 miliarde de locuitori.

Aceste videoclipuri au fost distribuite și de epidemiologul american Eric Feigl-Ding, care vorbește despre „spitale complet copleșite în China la sfârșitul restricțiilor de sănătate” legate de politica zero Covid.

Unul dintre ele arată o secție de spital aglomerată. Pacienții, dintre care majoritatea par să fie pe ventilatoare, sunt unul lângă altul. Unii sunt așezați pe saltele direct pe podea.

 

 

Autenticitatea imaginilor nu este confirmată

Pe Twitter, Eric Feigl-Ding ajunge chiar până acolo încât vorbește despre „rău termonuclear”Exagerat? El este încă în senzațional”, a declarat Antoine Flahault, epidemiolog și director al Institutului de Sănătate Globală de la Universitatea din Geneva, intervievat de Le FigaroCu toate acestea, Antoine Flahault susține că „aceste videoclipuri sunt plauzibile” , chiar dacă nu poate garanta cu certitudine. Cred că aceste videoclipuri au fost făcute în apropiere de Beijing, probabil în ultimele zile” , adaugă el precaut.

Pentru Mahmoud Zureik, profesor de epidemiologie și sănătate publică la Universitatea Versailles-Saint-Quentin, veridicitatea acestor imagini „nu este imposibilă, dar în anumite zone localizate” ale Chinei. „Nu avem încă elementele” pentru a autentifica sau nu aceste scene, adaugă el precaut. Puterea chineză [care comunică foarte puțin despre realitatea situației epidemice] nu ne ajută, mai mărturisește el.

Medicina ambulatorie este foarte subdezvoltată în China, oamenii merg mult la spital” , spune Antoine Flahault. Capacitățile spitalelor din China variază foarte mult în funcție de zona geografică” , adaugă el.

Le Figaro nu a reușit să autentifice aceste videoclipuri cu certitudine și în mod independent.

Val important datorita variantei Omicron

China este în prezent afectată de un val major de Covid-19, indus de varianta OmicronAmploarea acestuia rămâne însă necunoscută, deoarece testele nu mai sunt obligatorii. „Există un val foarte puternic, care este nou în China” , afirmă însă Antoine Flahault pentru care "barierele zero Covid căzuseră cu câteva săptămâni înainte de 7 decembrie” , dată la care restricțiile sanitare au fost uşurate într-un mod spectaculos.

Alte stiri din Externe

Ultima oră