Corpul lui Sinwar ar putea fi o monedă de schimb în negocierile de returnare a ostaticilor, spun surse israeliene

19 Oct 2024
Corpul lui Sinwar ar putea fi o monedă de schimb în negocierile de returnare a ostaticilor, spun surse israeliene

Corpul liderului Hamas, Yahya Sinwar, ar putea fi folosit ca „montă de schimb” în schimbul eliberării ostaticilor israelieni ținuți în Gaza, spun surse israeliene pentru CNN.

Rămășițele lui Sinwar sunt ținute în prezent într-o locație secretă din Israel, potrivit rapoartelor presei locale, după ce a fost ucis miercuri de forțele israeliene în sudul Gazei.

Două surse au declarat pentru CNN că asigurarea eliberării ostaticilor ar fi probabil prioritatea Israelului pentru a decide cum să folosească rămășițele bărbatului acuzat de Israel că a organizat atentatele teroriste din 7 octombrie anul trecut.

Peste 100 de ostatici luați în timpul atacurilor conduse de Hamas rămân în captivitate în Gaza. Autoritățile israeliene analizează în prezent cum să „creeze rapid presiune” asupra Hamas pentru a-i lăsa să plece, a spus o sursă israeliană.

Dacă Hamas vrea să-i schimbe rămășițele cu israelieni, morți sau vii, atunci bine”, potrivit unei surse diplomatice israeliene.

Ambele surse au convenit că Sinwar ar putea fi văzut „moneda de schimb”.

Un schimb de ostatici este probabil singura modalitate prin care rămășițele lui Sinwar se pot întoarce în Gaza, a spus sursa israeliană. „În caz contrar, predarea lui nu se va întâmpla”, a spus sursa.

Potrivit sursei diplomatice, returnarea rămășițelor lui Sinwar în Gaza, în orice împrejurare, riscă să mobilizeze susținătorii Hamas. Dacă Sinwar ar fi îngropat în Gaza, locul ar putea deveni un altar pentru adepți, a mai prezis sursa.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și președintele Isaac Herzog au avut vineri o întâlnire de securitate despre „fereastra semnificativă de oportunitate” pe care o prezintă uciderea lui Sinwar pentru întoarcerea ostaticilor, a declarat biroul lui Herzog într-un comunicat.

În declarațiile de joi, Netanyahu le-a cerut, de asemenea, membrilor Hamas care încă țin ostatici israelieni să-și depună armele și să-i întoarcă pe captivi, spunând că oricine va face acest lucru va avea voie să „iasă și să trăiască”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră