Înregistrarea video îl arată pe liderul nord-coreean la bordul unei nave militare, purtând palton și pălărie și privind o rachetă cum "ţâşneşte din mare pe verticală, apoi creşte în altitudine printre nori".
Media sud-coreene susţin însă că înregistrarea video este de fapt un montaj în care au fost combinate secvențe de la al treilea test SLBM din Coreea de Nord, efectuat în decembrie 2015 în Marea Japoniei, și de la testul cu rachetă Scud efectuat în 2014.
În 6 ianuarie, Coreea de Nord a anunţat că a efectuat cu succes primul său test cu bombă cu hidrogen. Anunţul a fost făcut tot la televiziunea naţională nord-coreeană la câteva ore după ce Centrul pentru supraveghere geologică din Statele Unite şi Centrul naţional pentru seisme din China au detectat un cutremur cu magnitudinea de 5,1 grade pe scara Richter. Potrivit BBC News, seismul s-a produs în apropiere de un cunoscut centru de teste nucleare din nord-estul Coreii de Nord.
"Primul test al bombei cu hidrogen al Republicii a fost efectuat cu succes la 10:00 (01:30 GMT) în 6 ianuarie 2016, pe fondul hotărârii strategice a Partidului Muncitoresc", a anunţat prezentatoarea televiziunii oficiale nord-coreene.
"Cu succesul perfect al bombei noastre cu hidrogen istorice, noi ne alăturăm rândurilor statelor nucleare avansate. Acest ultim test, care este produsul tehnologiei noastre şi al forţei noastre de muncă, confirmă faptul că resursele tehnologice pe care le-am dezvoltat recent sunt bune şi demonstrează ştiinţific impactul bombei noastre H miniaturizate", a mai spus prezentatoarea.
Luna trecută, liderul nord-coreean a lăsat să se înţeleagă în cursul unei inspecţii la un sit militar că ţara sa a pus la punct o bombă cu hidrogen.
Coreea de Nord este deja "un stat puternic dotat cu arma nucleară, care este gata să facă să explodeze o bombă A (atomică) și o bombă H (cu hidrogen) pentru a-și apăra suveranitatea într-un mod fiabil", a spus atunci Kim Jong-Un.
Coreea de Nord a testat în trei rânduri bomba atomică, în 2006, 2009 și 2013, teste care i-au atras Phenianului mai multe valuri de sancțiuni internaționale.
Testele nucleare nord-coreene îngrijorează Washingtonul şi comunitatea internaţională, care consideră că fiecare nouă detonare îi aduce pe cercetătorii şi inginerii nord-coreeni mai aproape de obiectivul de a crea un arsenal de rachete dotate cu focoase nucleare care să poată atinge Statele Unite.