Pentru eseistul și editorialistul Éric Naulleau, controversa cu privire la călătoriile cu avionul privat PSG este un semn al deconectarii profunde de lumea fotbalului profesionist dar și al faptului că a devenit imposibil să râzi de ecologie, scrie Le Figaro.
- Întrebat despre posibilitatea de a vedea PSG schimbându-și modul de transport pentru călătoriile sale, antrenorul clubului Christophe Galtier a glumit provocând râsul lui Kylian Mbappé. Ce vă inspiră această controversă?
M-a surprins faptul că lumea fotbalului profesionist nu pare conștientă de ecologie și pare să ignore complet locul central pe care îl ocupă problematica de mediu în societatea noastră. De parcă ecologia ar fi fost doar o glumă. Fotbaliştii par să trăiască într-o bulă izolată.
Mai mult, sunt surprins că această glumă stârnește mai multe controverse decât cea care ar trebui să trezească următoarea Cupă Mondială din Qatar. Totuși, acest eveniment va fi un adevărat dezastru ecologic, deoarece va fi necesară răcirea stadioanelor într-o țară deosebit de fierbinte. Este, de asemenea, un dezastru umanitar: mii de muncitori au murit pentru a construi infrastructura. Și atunci, nu putem spune că această țară este un model de democrație. Toate acestea par foarte ușoare în comparație cu o simplă glumă...
Mi se pare că reacțiile lui Christophe Galtier și Kylian Mbappé sunt deplasate, dar criticile sunt la fel. Avem impresia că blasfemia s-a mutat de la religios la ecologic. Când auzim reacțiile unor politicieni, precum primul ministru Élisabeth Borne, avem impresia că antrenorul PSG și jucătorul său ar trebui să răspundă pentru cuvintele lor în instanță...
- Dincolo de controversă, nu există un subiect real? S-ar putea să se întrebe dacă este potrivit să călătorești de la Paris la Nantes cu avionul și nu cu trenul...
Mă întreb. Și, tocmai, nimeni nu pune întrebările adevărate. Cum se asigură o astfel de călătorie? Mijloacele necesare organizării acestei călătorii ar fi cu adevărat benefice din punct de vedere al mediului? În loc să strigăm cu voce tare, ar trebui să punem aceste întrebări.
- În timp ce știrile sunt pline de anxietate climatică și energetică pentru iarnă, nu ar trebui să participe și cei mai privilegiați, precum fotbaliștii, la efortul colectiv?
Putem să ne punem întrebarea, dar să o punem serios. Călătoria cu trenul ar fi benefică din punct de vedere ecologic? Acest subiect este prea important pentru a fi de râs. Încă o dată, repet: reacția lui Galtier și cea a lui Mbappé sunt deplasate. Cu toate acestea, călătoria dus-întors a unei echipe de fotbal nu se va schimba prea mult cu încălzirea globală. Trebuie să lucrezi la o cu totul altă scară.
- Reacțiile stârnite de aceste cazuri nu dau impresia că ecologia a devenit un „totem sacru”, despre care nu se mai poate râde?
A devenit o nouă formă de blasfemie, cu unele reacții religioase. „Totemul” este de ordinul sacrului, așa că despre asta este vorba. Se dă impresia că este un atac asupra a ceva ce e sacru. Dar ceea ce mă surprinde cel mai mult în această afacere este că are loc acum, în septembrie: în două luni, are loc un eveniment de cu totul altă amploare, unde va fi o legatură directă între fotbal și dezastru ecologic. Cupa Mondială din Qatar va fi, în orice caz, un dezastru ecologic.
???? Christophe Galtier sur les trajets du PSG
— L'ÉQUIPE (@lequipe) September 5, 2022
Suivez la conférence de presse en direct > https://t.co/3lPHWoekOf pic.twitter.com/gyVqvemKKE