Contractele Pfizer: Ursula von der Leyen este vizată de o nouă plângere la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

09 Iun 2023
Contractele Pfizer: Ursula von der Leyen este vizată de o nouă plângere la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Un cetățean belgian a depus o plângere pentru a doua oară împotriva președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, de data aceasta în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), cu privire la afacerea SMS cu CEO-ul Pfizer, scrie Euractiv

Frédéric Baldan, un lobbyist belgian în vârstă de 35 de ani, specializat în relațiile comerciale dintre UE și China, a intentat o acțiune împotriva doamnei Ursula von der Leyen la Curtea CJUE pe 23 mai, în urma cazului mesajelor SMS dintre președintele UE și directorul general al laboratorului farmaceutic Pfizer Albert Bourla.

Lobbystul belgian a confirmat pentru EURACTIV că plângerea a fost într-adevăr „primită” la 30 mai și „înregistrată” de Tribunalul UE.

Așa-numita afacere SMS a fost dezvăluită de New York Times în aprilie 2021. Doamna Ursula von der Leyen și domnul Bourla sunt suspectați că au negociat un contract pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin Covid direct prin SMS, în valoare totală de 35 de miliarde de euro. 

Această afacere subminează „moralitatea publică, încrederea legitimă a cetățenilor în instituțiile europene și transparența”, a declarat domnul Baldan în cadrul unei conferințe de presă organizată la Paris joi (8 iunie) de europarlamentarul Michèle Rivasi (Ecologie Europa-Verzii, EELV).

Acesta cere despăgubiri de 100.000 de euro pentru pierderea încrederii în instituțiile europene precum și suspendarea Ursulei von der Leyen și a restului Comisiei pentru perioada urmăririi penale. Potrivit reclamantului, codul de etică al UE, care se aplică doamnei von der Leyen și altor funcționari, a fost încălcat în acest caz.

În plângerea văzută de EURACTIV, instituțiilor europene li se cere, de asemenea, să pună în aplicare articolul 17 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) care vizează numirea unui nou Președinte al Comisiei și a noi comisari.

Pe 5 aprilie, lobbystul a depus deja o plângere similară împotriva doamnei von der Leyen la un judecător de instrucție din Liège, Belgia, pentru „uzurpare de funcții și titluri”, „distrugerea documentelor publice” și „privarea ilegală de interese și corupţie".

Cu toate acestea această plângere este în prezent blocată în procesul legal și nu a fost încă tratată.

„Subiectul depășește cadrul pandemiei. Este o adevărată chestiune de transparență în ceea ce privește instituțiile europene. Acest caz trebuie să servească drept lecție ”, a declarat Michèle Rivasi, copreședinte al comisiei speciale pentru Covid-19 (COVI) a Parlamentului European, în cadrul conferinței de presă.

Interes public ridicat în acest caz

Afacerea SMS a făcut deja obiectul unei anchete de către Parchetul European (EPPO) încă din octombrie anul trecut.

„Parchetul European (EPPO) confirmă că are în desfășurare o anchetă privind achiziționarea de vaccinuri Covid-19 în Uniunea Europeană”, a spus organismul independent creat în 2021 pentru a lupta împotriva fraudei fondurilor europene într-un comunicat de presă.

„Această confirmare excepțională rezultă din interesul extrem de ridicat al publicului [pentru această afacere]”, mai spune comunicatul

De asemenea , Mediatorul European Emily O'Reilly a criticat dur executivul UE în iulie 2022 pentru lipsa de transparență în acest caz, când, după ce a cerut acces la celebrele mesaje text, Comisia a răspuns că acestea nu au putut fi găsite.

„Gestionarea acestei cereri de acces la documente lasă impresia regretabilă a unei instituții europene care nu este sinceră în probleme de interes public major”, a spus atunci Mediatorul UE.

La rândul său, Comisia Europeană neagă orice implicare a Ursulei von der Leyen în negocierile contractuale. „Președintele Comisiei nu a fost implicat în nicio negociere contractuală. Am mai spus-o și o voi spune din nou” , a declarat comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, comisiei COVI în martie

Până în prezent, opacitatea conținutului contractelor persistă, deoarece acestea sunt redactate, deci ilizibile, iar SMS-urile rămân inaccesibile.

Dar Michèle Rivasi este convinsă: „nu interesul public a fost apărat, ci interesul producătorului” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră