„Comunitatea Politică Europeană” se întâlnește la Praga pentru a construi „o nouă ordine” fără Rusia

06 Oct 2022
„Comunitatea Politică Europeană” se întâlnește la Praga pentru a construi „o nouă ordine” fără Rusia

Uniunea Europeană dorește ca 44 de țări europene să se adune joi la Praga pentru un summit inaugural al Comunității Politice Europene (EPC) care sa evidențieze izolarea internațională a Rusiei din cauza războiului din Ucraina, a declarat principalul diplomat al blocului, scrie Reuters.

Cu toate acestea, summitul va fi probabil dominat de diferențe cu privire la modul de plafonare a prețurilor la gaze pentru a limita costurile în creștere ale energiei.

Summitul EPC, o creație a președintelui francez Emmanuel Macron, reunește cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și alte 17 țări, inclusiv câteva care așteaptă să adere la bloc precuum și singura care a părăsit-o vreodată, Marea Britanie.

"Această întâlnire este o modalitate de a căuta o nouă ordine fără Rusia. Nu înseamnă că vrem să excludem Rusia pentru totdeauna, dar această Rusia, Rusia lui Putin, nu are un loc", a spus el.

Borrell a subliniat că reunirea EPC a inclus țări din Marea Britanie până la Serbia și Turcia, întinzându-se de la Caucaz până la Marea Nordului și Marea Mediterană.

"Acesta este semnalul pe care vrem să-l trimitem, că din păcate nu putem construi un ordin de securitate cu Rusia. Rusia este izolată... Tu nu ai loc, toți ceilalți sunt aici".

Adunarea de la Castelul din Praga este văzută ca o mare demonstrație de solidaritate pentru un continent înfundat în multiple crize - inclusiv consecințele de securitate și economice ale războiului din Ucraina. Organizatorii au fost însă neclari cu privire la obiectivele concrete ale forumului.

Borrell spusese în ajunul summitului că mulți lideri se vor întâlni doar pentru o jumătate de zi pentru un „schimb inițial”. Întrebările despre scopul final al forumului, calitatea de membru și funcționarea rămân nerezolvate, a spus el.

Unii au calificat deja EPC ca fiind doar un alt atelier de discuții, unul care va fi greu de gestionat nu doar din cauza dimensiunii sale, ci și din cauza diversității sale și a rivalităților tradiționale dintre mulți dintre membrii săi, din Armenia și Azerbaidjan până la Grecia și Turcia. .

Alții au văzut o speranță în decizia premierului britanic Liz Truss de a participa, un gest care ar putea deschide calea unor legături mai calde între UE și Londra, care au fost rupte de certurile post-Brexit cu privire la Irlanda de Nord.

Intre cele 27 de tari din UE, vor apărea tensiuni și în legătură cu pachetul de sprijin al Germaniei de 200 de miliarde de euro (197,50 miliarde de dolari) pentru întreprinderi și gospodării, pe care multe alte state membre îl critică pentru că dăunează concurenței pe piața unică a UE.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră