Kremlinul speră să facă presiuni asupra Chișinăului pe fondul unei dispute financiare, scrie Le Figaro
Rusia crește presiunea în Moldova. Multe companii din regiunea separatistă pro-rusă Transnistria din Moldova au fost oprite joi, a anunțat liderul responsabil cu economia după încheierea livrărilor de gaze rusești cu o zi înainte, vitale pentru jumătate de milion de locuitori. „Toate întreprinderile industriale sunt în impas, cu excepția celor implicate în producția de alimente”, a declarat Serghei Obolonik, reprezentantul separatist care gestionează problemele economice. Obolonik a deplâns pe Telegram o „criză gravă” cu consecințe „ireversibile”: „Nu există resurse energetice pentru sectorul industrial”, a avertizat el. Aceste comentarii alarmante vin a doua zi după încetarea livrărilor de gaze rusești către Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă a Moldovei, în contextul unei dispute financiare cu Chișinăul.
De altfel, gigantul rus Gazprom a furnizat până acum Transnistria cu gaz prin intermediul furnizorului local Tiraspoltransgaz,care nu a plătit pentru el. Cu toate acestea, întrucât Transnistria nu a fost recunoscută de comunitatea internațională, entitatea secesionistă a trimis cereri de plată către Chișinău, crescând o datorie față de Gazprom. În fața acestei situații fără precedent, pe 16 decembrie a fost decretată starea de urgență în Moldova, pe o perioadă de 60 de zile. Liderul separatiștilor pro-ruși, Vadim Krasnosselskii, a recunoscut miercuri „o problemă” și a convocat o întâlnire de urgență.
Transnistria „trece printr-o situație dificilă”, a avertizat în aceeași zi purtătorul de cuvânt al Guvernului Republicii Moldova, Daniel Vodă, care a cerut Rusiei să „oprească șantajul”. La fața locului, cei 450.000 de locuitori sunt invitați să „se îmbrace gros” , să „se grupeze într-o singură cameră” și să nu folosească metode de încălzire de casă pentru a preveni riscul de incendiu, potrivit unui comunicat al companiei. Potrivit autorităților, 131 de școli și 147 de grădinițe au trebuit să fie întrerupte din rețea din cauza întreruperii alimentării. Examenele universitare se vor desfășura în zilele următoare doar online, „o măsură forțată din cauza situației”. Restul Moldovei rămâne cruțat pentru moment, în special datorită ajutorului din partea României. Deja nu a mai primit gaz rusesc de la începutul invaziei ruse a Ucrainei în 2022, dar depinde pentru o mare parte din necesarul de energie electrică de termocentrala Cuciurgan, situată în Transnistria.