Compania americană Raytheon (RTX) va plăti 950 de milioane de dolari pentru fraudă și corupție în vânzarea de sisteme Patriot în Qatar

17 Oct 2024
Compania americană Raytheon (RTX) va plăti 950 de milioane de dolari pentru fraudă și corupție în vânzarea de sisteme Patriot în Qatar

Compania va plăti această amendă după ce a ajuns la mai multe acorduri cu autoritățile americane, scrie Le Figaro

Compania Raytheon, subsidiară  a grupului american de aeronautică și apărare RTX , a ajuns la mai multe acorduri cu autoritățile americane prin care va plăti peste 950 de milioane de dolari, printre altele, pentru fraudă, corupție și încălcarea legislației privind armamentul.

„Raytheon s-a implicat în scheme frauduloase pentru a înșela guvernul SUA din contractele pentru sisteme militare critice și pentru a câștiga contracte prin luare de mită în Qatar ”, a declarat miercuri Kevin Driscoll, un oficial al Departamentului american al Apărării, citat într-o presă eliberare.

Compania, urmărită civil și penal de mai multe state americane în coordonare cu Poliția Bursei (SEC), a încheiat două așa-numite acorduri de urmărire penală amânată (DPA) pe o perioadă de trei ani. Acestea prevăd numirea unui supraveghetor independent, consolidarea programului său intern de conformitate, raportarea oricărui comportament fraudulos, precum și cooperarea în orice investigație curentă sau viitoare, a precizat Departamentul de justitie american.

Furnizare de sisteme de rachete Patriot și sisteme radar

Acuzațiile se referă la furnizarea de arme și servicii, inclusiv sisteme de rachete Patriot și sisteme radar, precum și coruperea unui înalt oficial al Forțelor Armate Qatar (QAF) prin, printre altele, „subcontracte false” .

Autoritățile americane au acuzat, de asemenea, Raytheon că a umflat prețul anumitor contracte și a falsificat documente, ducând la costuri suplimentare în detrimentul Departamentului American de Apărare de peste 111 milioane de dolari. Aceste practici au avut loc între 2009 și 2020, unele încadrându-se într-un interval redus din 2012 până în 2016.

„RTX își asumă responsabilitatea pentru greșeala care a avut loc. Am lucrat cu sârguință în timpul investigațiilor pentru a remedia aceste delapidari și continuăm să facem acest lucru”, a răspuns grupul într-un comunicat de presă, confirmând că a asigurat suma pe care va trebui să o plătească.

În timpul prezentării rezultatelor sale din al doilea trimestru din 25 iulie, grupul a menționat, de fapt, aceste proceduri legate de „plăți necorespunzătoare efectuate de Raytheon și compania sa comună Thales-Raytheon Systems (TRS), în legătură cu contractele din Orientul Mijlociu din 2012 .

El a precizat că și-a majorat rezervele ad-hoc cu 918 milioane în acel trimestru, ducând totalul la 1,24 miliarde. În tranzacționarea electronică după închiderea Bursei de Valori din New York, acțiunile RTX au rămas stabile (-0,04%) după încheierea sesiunii în creștere cu 0,95%.

Alte stiri din Externe

Ultima oră