Luni a fost anuntata la Moscova infiintarea Comitetului pentru Salvarea Ucrainei, organism care-si propune ,in primul rand, alungarea puterii de la Kiev si organizarea unui referendum pe tema federalizarii Ucrainei.
Anuntul a fost facut de Mykola Azarov, ultimul premier al lui Ianukovici si care a fost alungat de la putere de protestele din Piata Independentei din februarie 2012. Alaturi de Ianukovici, Azarov s-a refugiat la Moscova iar acum reapare in prim planul vietii publice.
Acest Comitet, un fel de Guvern in exil , nelegitimat ,totusi, de ceva,face apel la poporul ucrainian sa protesteze pasnic impotriva autoritatilor de la Kiev si sa solicite alegeri prezidentiale, parlamentare si locale.
Azarov a anuntat ca in eventualitatea unor alegeri prezidentiale candidatul comitetului va fi Vladimir Oleinyk, fost deputat al blocului Iulia Timosenko si trecut ulterior la Partidul Regiunilor, forta poltica condusa de Viktor Ianukovici.
Totodata, Azarov da asigurari ca acest Comitet se afla in legatura cu mai multi responsabili politici din Ucraina.
Mai trebuie reamintit ca Azarov face obiectul unui mandat de arestare emis de Kiev care-l acuza de deturnarea , alaturi de Ianukovici, a 7,6 milioane de euro. De asemenea Azarov se afla pe o lista de interdictie a UE. Si mai cere ceva ceva acest Comitet: judecarea lui Ianukovici pentru faptele sale dar alaturi de actualul presedinte al Ucrainei, Porosenko(foto).
Aparitia Comitetului de Salvare a Ucrainei arata care ar fi actualele intentii ale Moscovei(tot ieri Kremlinul a declarat oficial ca nu are nicio legatura cu acest Comite de Salvare).
El apare in contextul in care in Duma de Stat se discuta proiectul de autonomie al regiunilor separatiste. Initial, saptamana trecuta Curtea Constitutionala a Ucrainei daduse aviz pozitiv pe aceasta initiativa legislativa. Fortele politice din Duma au pozitii diferie in sensul ca o asemenea autonomie ar dura doar trei ani, varianta dezavuata deja de Kremlin. UE, invocand acordul de la Minsk, insista pentru autonomie ca o solutie pentru rezolvarea conflictului.
Apelul Comitetului vine tocmai in timpul acestor discutii aprinse si reaminteste tuturor ca Rusia doreste federalizarea Ucrainei dar putin probabil ca va accepta ca la Kiev sa existe in continuare un guvern pro-occidental.
A surprins ca mult timp fortele militare separatiste n-au avut si o reprezentare politica dar acum Comitetul se Salvare suplineste acest lucru. E un nou pas facut de Moscova care incearca accelerarea rezolvarii acestui conflict, evident in interesul sau.