CIO denunță amenințările Ucrainei de boicotare a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024

10 Feb 2023
CIO denunță amenințările Ucrainei de boicotare a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024

Comitetul Olimpic Internațional și-a exprimat dezacordul cu amenințările de boicotare a Ucrainei pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 dacă vor participa sportivi ruși și belarusi, scrie RMC.

Amenințările ucrainene de a boicota Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 dacă sportivii ruși și belarusi participă „vin împotriva fundamentelor mișcării olimpice”, spune președintele Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach, într-o scrisoare dezvăluită joi de comitetul Olimpic ucrainean. În acest răspuns, din 31 ianuarie, la multiplele apeluri de la Kiev de a exclude reprezentanții celor două țări, chiar și sub un steag neutru, Thomas Bach mai asigură că „presiunile” ucrainene sunt percepute ca „extrem de regretabile” de „imensa majoritate" a Comitetelor Olimpice Naţionale (CNO) şi federaţiilor internaţionale.

„Boicoturile anterioare nu și-au atins obiectivele politice”

"În acest sens, CNO al Ucrainei cu siguranță nu se bucură de sprijinul sau solidaritatea marii majorități a părților interesate din mișcarea olimpică. Și, după cum a arătat istoria, boicoturile anterioare nu și-au atins obiectivele politice și au servit doar la pedepsirea sportivilor" dintre țările în cauză, continuă Thomas Bach, el însuși lipsit de apărarea titlului său olimpic la florete pe echipe de boicotul german al Jocurilor Olimpice din 1980 de la Moscova.

Șeful CIO amintește, de asemenea, că orice boicot sportiv „este o încălcare a Cartei Olimpice”, fără a menționa totuși în mod explicit sancțiuni – în timp ce Coreea de Nord a fost privată de CIO de la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing pentru că n-a trimis nicio echipă la Tokyo în 2021.

În cele din urmă, Thomas Bach dă asigurări că participarea sub stindard neutru a sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice din 2024 „nici măcar nu a fost discutată în mod concret”, calificând, prin urmare, drept „prematurei” eforturile Kievului de a o preveni. 

În ajutorul  Ucrainei, se organizează treptat un front ostil prezenței Rusiei la Jocurile de la Paris, chiar dacă doar câteva state iau în considerare un boicot. Ministrul polonez al Sportului, Kamil Bortniczuk, a declarat la începutul lunii februarie că se așteaptă ca aproximativ 40 de țări să se opună participării rușilor și belarușilor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră